Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře v zahradách 22. zář 2012 12:21 #283787

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
jana H napsal:
amazonka01 napsal:
A mně teď kvete leycesterie, a ta fialové listeny udělá ;) (kyselé hrozny, o heptacodium jsem při stěhování přišla :S )
V naší "bažině" je jí zvlášť líbí ;)

Amazonko,mohla bys moc prosím napsat o podmínkách,v jakých ji máš ? Od čtvrtka o ní uvažuju :cheer: ,děkuji.

Mám jí ještě v květináči, takže nemám vyzkoušenu mrazuvzdornost (zimovala při max. -12°C). Loni to bylo takové pápěříčko, letos jsem květináč zapustila do příkopu, co jím protéká pramíneček (přepad ze studánky, takže spíš po deštích, jinak to jen sákne), a tuhle koukám, co to tam trčí a kvete, a ony to tři cca metrové výhony leycesterie :D. Zkrátka mokré nohy ona ráda (vedle se stejně nadšeně tváří jochovec a h. paniculata) a roste jako z "vody" B)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Keře v zahradách 22. zář 2012 16:34 #283794

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Nejdříve k Leycesteria - měla jsem formosa Purple Rain.
Kdysi jsem sebraly nějaká semínka v botance, klíčivost extrémní.
Pak jsem ji vysadila, první rok byla krásná ( mírná zima ). V dalších letech to už nebyla taková sláva ( kopčená, zasypaná lavinou sněhu - soused měl za úkol odhazovat sníh z vjezdu na moje kytky ). Přes to dost silně namrzla, žádná okrasa. Pár proutků. Následující zimu odešla úplně.
Další jsem vysadila na chráněnější místo, u domu, opět zasypaná hafem sněhu - tam bývala pěkná. Přesadila jsem ji na místo nechráněné - a vymrzla.
Takže už ji nepěstuju.
Dresla ji má vysazenou na poli, krásnou - ale nevím, jak zareagovala na tuto zimu.
V Troji ji mají ( bývala - už jsem 2 roky v Troji nebyla ) exklusivní, vysokánskou, keřiště.

P1020322.JPG

fotka je z r. 2008, po mírné zimě, plot vysokánský,
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, mišpule, Evka

Re: Keře v zahradách 22. zář 2012 16:54 #283796

• Květa
  • Moderator
MartaZ. napsal:
A Květo už ti někdy ty červené kalíšky udělala? www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=1593

Dani, máš ?

Marto, u mne podobně jako u JanyH.
Kalíšky jsem měla jedinkrát ( a žádná hitparáda, teda, bylo jich pár a brzo opadaly ) - 7 synů mi tenkrát rozkvetlo už někdy o prázdninách ( červenec ? ) a následně udělalo právě kalíšky. Pak byla ještě druhá, pozdější vlna květů.
Netuším, co má na dobu vykvetení vliv ( délka veg. období, ochlazení či naopak oteplení ) - u nás bývá na podzim slunce o dost méně, mívám "potíže" i s vybarvováním listů někt. rostlin.

pravdou je, že kdyby mi kalíšky udělalo, považovala bych to už za nadstavbu :silly: . Ono má takových plusových bodů, že ještě toto... to už by FAKT bylo k neuvěření.
- velmi brzy se olisťuje
- není nemocné
- spolehlivě mrazuodolné ( i u mne )
- přirůstá poměrně rychle, nikoliv však závratně rychle ( cca 40 cm/rok )
- nádherně se mu loupe borka

P1120854.JPG

- kvete v době, kdy na keřích bys květy pohledal... ( kromě paniculat, že :lol: )
- poměrně dlouhou dobu - dámy tu psaly, zač. září, že jim kvete, u mne nakvétalo. Teď teprve se přehouplo do druhé poloviny kvetení.
- na množství květů si tedy vůbec nestěžuju :silly:

P1120855.JPG

- květy mají úžasnou vůni ( za slunce ), po zaboření čumáčku. Neobvyklou. Říkám jí vůně ze subtropů ( ála kamélie, gardenie.. ta sladká, co se u nás na rostlinách téměř nevyskytuje ). Inzeruju ji jako vůni pomerančových květů ( ale ty jsem fetovala jen jednou, kdysi, tak za to neručím )
Opylovači jsou z něj totálně zblblí.

- natáhla jsem si ho na stromek, akceptuje to, nesnaží se býti znovu keřem.
- část dne mu stíní cedule, neprotestuje... ale až ji jednou přeroste.. to bude SKVOST. Je rok od roku krásnější.

P1120777.JPG

Bohužel lépe ho vyfotit neumím, pořád musím x sluníčku.

... to jsem zase byla důkladná :blush:
Poslední úprava: 23. zář 2012 00:06 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mrk, jana H, mišpule, Evka

Re: Keře v zahradách 22. zář 2012 17:04 #283797

• Květa
  • Moderator
Výše jsem psala, že mívám potíže s vybarvováním listů.
Výjimkou je letos Viburnum Onondaga, začíná se mi barvit. Teď ještě jestli je to dobře nebo špatně.
Pouze na polovině keříku, vypadá to poněkud podivně. Hlavním viníkem jmenuji nikoliv počasí, ale Bendu. Mám za to, že se se sousedovic Bertíkem přečurávají.

P1120856.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 22. zář 2012 17:36 #283803

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květi,dívala jsem se na svoji :blush: je horší než Tvoje,na listech skvrny barvy shodné jako zabarvení té Tvé,ale lákavě to nevypadá.Navíc jsou listy jakoby orvané,nevím,čím to .Mám ji ještě malou,na jaře jsem ji zaštípla a zatím vůbec neobrazila,má tam pupeny,tak uvidím,co na jaře předvede ...
Poslední úprava: 24. zář 2012 19:34 od jana H.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Květa

Re: Keře v zahradách 25. zář 2012 17:49 #283889

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
konečně jsem dostala k juknutí a vyfocení "bordó" listenů:silly:

002_2012-09-25.JPG

detail

003_2012-09-25.JPG

leycesterii jsem měla dvakrát a pokaždé mně vymrzla i u nás v subtropech :(
Poslední úprava: 25. zář 2012 17:49 od danate1.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Keře v zahradách 26. zář 2012 18:49 #283919

• Květa
  • Moderator
Dani, to je nádhera.. dáš vědět, jestli se ještě nějak pohnou ( budou více zabarvené ) ?
díkec

JanoH, řeč je o Onondaze, že ? Díky za obhlédnutí. Mně na ni chodí včela čalounice ( okus ). Na jaře si na ni sedla kolonie mšic, vycucaly vrcholy výhonů, tak že mi letos moc nenarostla. A já ( tak hrdinně :down ) tvrdila, že stříkat nebudu, že si poradí.. tluču se do hlavy.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Keře v zahradách 02. říj 2012 16:32 #284058

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Květi, možná trochu ztmavly? posuď sama....

016_2012-10-02.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Keře v zahradách 02. říj 2012 18:19 #284066

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Tohle mi letos dělá fothergila. Zbarvila se jí krásně do ruda jedna větev. Netuším, proč zrovna jen ta jedna. S Květou jsme se shodly, že nám vždycky jde max. do oranžovo-žluta.

fothergila.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře v zahradách 02. říj 2012 21:04 #284070

• Květa
  • Moderator
Skalničko, nádhera. Dáš pak f. jak pokračuje vybravování, viď ? ( u mne teprve jemně začínají žloutnout okraje ). Pozoruju vybarvování i u ledasčehos, co by se barvit mělo, ale u mne běžně nikoliv.
Zatím bylo dostatek slunka, třeba to má vliv.

Dani, zdají se mi tmavší. Hlavně nádherné :woohoo: :up .
( chicht, mám na každém květenství JEDEN listen, nic víc. Svěloulinký. Třeba ještě stihne udělat další. )
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa