Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re:Keře 13. říj 2010 09:09 #20017

  • HonzaPM
  • Avatar uživatele HonzaPM
  • OFFLINE
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Příspěvky: 5754
  • Obdržená poděkování 9276
  • Karma: 6
Dano díky. Škoda, že my na ovocku jsme to loni nebrali. To bylo samé roubování na kozí nožku
a miliony odrůd jablek. :) Ta panašovaná brš. je od přírody slabší, tak normální holt jede, mrcha. ;)
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 13. říj 2010 10:46 #20019

  • amazonka01
  • Avatar uživatele amazonka01
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Příspěvky: 3087
  • Obdržená poděkování 1568
  • Karma: 8
HonzaPM wrote:
Dano díky. Škoda, že my na ovocku jsme to loni nebrali. To bylo samé roubování na kozí nožku
a miliony odrůd jablek. :) Ta panašovaná brš. je od přírody slabší, tak normální holt jede, mrcha. ;)

Bezinky jsou jedlé, ale projímavé :)

A zkouším klasickou bršlici udolat mátou, měla by byýt zdatným konkurentem ;)
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 13. říj 2010 10:57 #20021

  • kaja
  • Avatar uživatele kaja
mám sousedy, kteří v rámci úspor žijí z lesa. ti dělají z bezinek šťávu , ale i pálí bezinkovici. je vám jasné , že na to kyblík bezinek nestačí. v tu dobu má paní ruce až po zápěstí fialové. ale jsou zdraví a ušetří. potom zas nosí dřevařům do lesa chlast a mají zadarmo dřevo. jak tu někdo napsal :kdo umí - ten umí a jiný čumí...:S
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 13. říj 2010 13:06 #20025

  • lenpel
  • Avatar uživatele lenpel
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 2072
  • Obdržená poděkování 1875
  • Karma: 5
jjo já zase dělám litry bezinkové šťávy,.....z květů, letos 12l no je to mazec protože rychle odkvejtaj tak pořád chodim na bez - letos musím konstatovat že to bude málo, chlap to chlastá ve velkém 4l syn taky a co víc naše skoro 1roční treperenda začíná taky, mě samozřejmě taky chutná,...

letos sem nasušilo z podarovaných jeřabin a jeřabu na čaj tak sem zvědavá jak toto bude chutnat,..
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 13. říj 2010 13:35 #20026

  • HonzaPM
  • Avatar uživatele HonzaPM
  • OFFLINE
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Příspěvky: 5754
  • Obdržená poděkování 9276
  • Karma: 6
Min. týden jsme udělali z bezinek a trochy citronu marmeládu. Je výtečná.
Šlo mi o to, jestli jsou stejným způsobem použitelné i bezinky z červenolistých keřů.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 13. říj 2010 14:24 #20028

  • Eva.Trifon
  • Avatar uživatele Eva.Trifon
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 2166
  • Obdržená poděkování 2755
  • Karma: 11
amazonka01 wrote:
HonzaPM wrote:
Dano díky. Škoda, že my na ovocku jsme to loni nebrali. To bylo samé roubování na kozí nožku
a miliony odrůd jablek. :) Ta panašovaná brš. je od přírody slabší, tak normální holt jede, mrcha. ;)



A zkouším klasickou bršlici udolat mátou, měla by byýt zdatným konkurentem ;)
U mě bršlici zdatně konkuruje flox,lysimachia firecracker, vysoké astry a tráva phalaris. Tu panaš. měli na Slovensku u Nitry, vzala jsem si před lety pár oddenků a nic, zelená divoká ji zadusila.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 13. říj 2010 21:14 #20042

  • Květa
  • Avatar uživatele Květa
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Příspěvky: 6709
  • Obdržená poděkování 9851
  • Karma: 93
HonzaPM wrote:
Jájo, díky. Jen foť a dávej. Bršlice a další bejlí přece nevadí.
Teď koukám u Žižky na br. panašovanou, tak si ji pořiď,
třeba vytlačí tu původní a můžeš ji vydávat za raritu. :laugh:

Chci se mj. zeptat (už jsem se tedy asi ptal, ale teď je to aktuální),
na černý černý bez. Už jste tedy někdo sbíral bezinky a jsou jedlé? Ď.

Co se jeřábů týká - do písku, nechápu. U nás jsou mrtvé, nesnesou sucho.

Ad averze - letos nesnáším cokoliv se žlutými listy. Už letěla tavola kalinolistá,
spiraea ´Little Princess´, kdysi koupená v záchvatu po shlédnutí Dresliny fotky na L.,
váhám nad rují, ale ta to nejspíš ustojí. Tam, kde je, je dobrá a taky byla drahá. :)

Jeřáby k nám taky nechápu. Těch starých třešňovek je mi líto. Je fakt, že byly přestárlé ( a kdo by to řezal ).. ale stejně..


Jinak jsem se rozesmála. Taky nic žlutolistého. Tutéž tavolu jsem loni odsadila na hanbu do kouta, leze mi na nervy i tam. Půjde pryč.

Bezinky z černého černého bezu jsou jedlé. ( se mi to říká, když já to nejím, co ? :silly: )

Panašované bršlici jsem zdárně odolala.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 13. říj 2010 22:18 #20050

  • jana
  • Avatar uživatele jana
Myslím,že bezinky jsou jedlé (pitné)jen po tepelné úpravě či co,každý rok si umiňuju,že udělám šťávu nebo něco podobnýho,abysme byli zdraví.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 17. říj 2010 10:56 #20254

  • HonzaPM
  • Avatar uživatele HonzaPM
  • OFFLINE
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Příspěvky: 5754
  • Obdržená poděkování 9276
  • Karma: 6
Květo, to jo, ale díky za informaci. Takže hurá pro černý černý bez. :laugh:
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 17. říj 2010 11:19 #20257

  • JitkaU2
  • Avatar uživatele JitkaU2
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 1024
  • Obdržená poděkování 1177
  • Karma: 11
Z bezinek se přeci dělá bezinkový likér, dává se do něj trochu silné černé kávy a chutná to dobře. Chlapům tedy asi spíš ne, ale jako "babské pití znamenité. Ale má se toho prý jen 1 malá štamprlička denně. prý na zdraví :-) Babička to kdysi dělávala a loni mi taky to zas připomněla sousedka. Dala mi flaštičku a fakt mi to zas chutnalo :-))
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa