Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zahradní doplňky a dobré nápady

Zahradní doplňky a dobré nápady 28. pro 2014 10:54 #293337

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
oblouk má tu výhodu , že se k němu dají nasadit popínavky a pod něho i normální keříky . mám tam teda ty tři za sebou - ale pod druhým se dá procházet . nebo nechat solo oblouk jen na popínavé - jako má třeba Jiří- to už chce ale místo . jsou různé možnosti.

DSCN8006.jpg

dnešní fotka - hezky nám napadalo
Poslední úprava: 01. led 2015 14:37 od Kaja.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Zahradní doplňky a dobré nápady 30. led 2015 22:16 #293780

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Zkoušela jsem na foru dohledat nějaké informace k palisádám, ale nepříliš úspěšně.
Máte někdo bytelnější (tj ne jen půlkulatinky propojené drátem na obrubu záhonu) dřevěné?
Potřebuji ohraničit vyvýšený ostrůvek, rozdíl terénu asi +40cm, část už zabrala suchá kamenná zídka, ale chybí mi ještě 15m po obvodu na stinné straně. Co krom akátu by mohlo nějakou chvilku vydržet, máte zkušenost? Že tvrdé dřevo v knížce najdu, ale ta praxe chybí :)
Našla jsem i celkem zajímavý tip na kulatiny z tújí, pokud se oloupe kůra - je prý tak plné silic, že se do toho breberky nepouští, ale zas ta hniloba...
Beton nebo cihly předem zavrhuji, do téhle části zahrady by to bylo jako pěst na oko.
Zvažuju i proutěný schod, jen se obávám, že jen vyrobím schovávačku pro slimáky.
Návrhy?

Zahradní doplňky a dobré nápady 30. led 2015 23:13 #293781

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko, nebo trámy ze dřeva, nebo gabiony : abecedazahrady.dama.cz/clanek/zahrada-ve-svahu-jak-ji-vybudovat , nebo tohle : suroviny-polotovary.hyperinzerce.cz/drev...abidka/#.VMwAxy47UWI , ale ze smrku tedy nevím, jak dlouho by vydržely :unsure: . Nebo obyčejné palisády : www.zahradni-centra.cz/news/ohraniceni-zahonu/ a mezi hlínu a dřevo třeba pro jistotu dát textilku a štěrkový zásyp, aby to dřevo nebylo tak mokré a déle vydrželo. Krom dubu o žádném supertrvanlivém nevím, ale asi to půjde najít na netu ;) .
Nebo tohle : www.google.cz/search?q=d%C5%99ev%C4%9Bn%...lky.html%3B816%3B612 a osázet.

Zahradní doplňky a dobré nápady 31. led 2015 00:01 #293783

• Marijka
  • Gold Boarder
Jani děkuji,
což o to, tyhle informace se dohledat dají a opravdu jen palisáda (to už je rozhodnuto vzhledem k tvaru ostrůvku - žádná rovná linka - a osázení, které je mimochodem krom krajů hotové, kraje čekají na kůly a dosypání zeminy), ale ty praktické zkušenosti se dřevem hledám :)
Nechce se mi pižlat akátové nálety za místním volejbalovým hřištěm (ač obec by to v rámci místní údržby zeleně ocenila a "odpad" by padl při čarodějnicích, času se nedostává), počítala jsem, že bych potřebovala při šíři kmínku 10cm minimálně 90m kulatiny, to by bylo alespoň 30 stromků, bohužel motorovou pilu mám jen elektrickou a ručně pižlat... to je alespoň hodina na stromek, s očištěním a úklidem větví spíš víc :laugh:

Nejsnáze mám dostupnou olši, habr a třešeň, to je u souseda v lesíku (i by mi to za pečenou husu a roční příděl koláčů nahrubo narubal a dovezl kulatiny), zbylo mi tu i spousta kmínků tůje z likvidace přerostlých zelených stěn, to by bylo nejjednodušší, ale trvanlivost?
Další varianta je koupit doporučovaný akát, to je asi jistota.
Takže, někdo zkušenosti s konkrétním druhem dřeva?
Děkuji :)

Zahradní doplňky a dobré nápady 31. led 2015 08:15 #293784

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marijko, zkušenosti se dřevem jakožto kůly nemám. Mám zkušenost s thůjí, ze které jsem nechala stát pahýl a po dvou letech se oloupala kůra ( houby jí pomohly), ale dřevo krásně zešedlo a zatím drží. Já zas čekám, až to v té zemi uhnije, ale zatím nic. Po cca 4 letech se na to stále dá vylézt bez strachu, že se to pod mou vahou skácí. Jak to pod tou zemí ale aktuálně vypadá, to nevím.

Takže v tomhle asi moc neporadím. Jen si říkám, když už tam máš 15m kamenné zídky, proč v ní nepokračuješ? Než se piplat se dřevem, které bude mít životnost pár let a pak to zas předělávat. Kupování dřeva nemůže být levnější, než dovézt kámen. Jo, kdyby šlo o zpracování dřeva, co stejně máš a nevíš, co s tím, pak bych to chápala ;) .
Možná by bylo jednodušší ty kmeny nezapichovat, ale zapíchat jen kůly s velkými rozestupy ( jako když se dělá stěna z proutí), a kmeny spíš naskládat na sebe za ty kůly. Za to udělat štěrkový zásyp ( aby dřevo nebylo moc ve vlhku).

Zahradní doplňky a dobré nápady 31. led 2015 10:19 #293787

• Marijka
  • Gold Boarder
Jani myslíš to dobře :)
Stejný kámen není jen tak k sehnání, byl to šutr vylámaný při kopání studny z hloubky pod 5m, silně zbarvený oxidy železy - jemnozrnný, temně modrošedá s hodně rezavou (rezavá převažuje). Leda počkat, až bude někdo někdy v okolí kopat studnu, to možná tak vyjde s životností toho dřeva :D
Kombinovat to s jiným kamenem (tady v okolí se těží hrubozrnný svetlě šedý s tmavými zrny a s velkými kousky bílého křemene co lámou světlo a září do daleka, vvypadá to jako hodně hrubozrnná světlá žula) si neumím představit.
Nu, nějak to dopadne, ten akát má prý vydržet v zemi cca 20 let :)

Zahradní doplňky a dobré nápady 31. led 2015 10:57 #293788

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Až budeš mít hotovo, tak se pochlub, jsem zvědavá jak to nakonec vyřešíš ( dtto domeček pro děti ;) ).

Zahradní doplňky a dobré nápady 31. led 2015 12:15 #293792

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ahoj, měli jsme asi 4 roky palisádu podél příjezdové cesty. Byly to smrkové hranoly, namořené tlakovou impregnací. Podsypáno lehce štěrkem, ale i tak byly dost v mokru. Po 4 letech jsme je nahradili suchou zídkou a od té doby hranoly už tři roky slouží různě po zahradě jako posezení. Po vytažení ze země nebyly nikde nahnilé, byly jen zelené od mechů, lišejníků nebo kýho výra čeho. Nenaimpregnované dřevo vypadá po stejné době hůř, viděla jsem několik kulatin, které se sloužily jako palisáda kolem repliky románského sídla v Horním Vítkově. Původně byly kulatiny opalovány v ohni, aby zuhelnatěly a vydržely v zemi déle. Bohužel se stejně po několika letech vylamovaly. Další možnost je namočit podzemní část kulatiny do asfaltu nebo gumoasfaltu, ale na zahrádku, kde třeba budou bylinky nebo cokoliv, co pak člověk jí, je dost diskutabilní.

V hobbymarketech se prodává taky impregnované dřevo, ale je to jen natřené a třeba kůly ke stromům nic moc nevydrží, za dva, tři roky uhnijí. Měla jsem je u treláží pro clematisy a do tří let se jich polovina vyvrátila, protože to prostě uhnilo.

Původní palisáda:
P1040156_s.jpg

P1040490_s.jpg

nahradila ji suchá zídka:
P1040623_s.jpg

Lavička z palisády, v pozadí nad zídkou je posezení ze zbytku palisády.
P1070405_s.jpg
Poslední úprava: 31. led 2015 12:17 od varouch. Důvod: přeházené fotky
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, mišpule, Marijka

Zahradní doplňky a dobré nápady 31. led 2015 12:25 #293793

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tééda Varouchu :woohoo: , palisáda ze dřeva byla moc hezká a ta lavička z ní je tedy úplně super ;) .

Edit : Varouchu, celé odpoledne přemýšlím, jak jsou ty hranoly na té lavičce spojeny ( sešroubovány) :ohmy: , napověz ;) .
Poslední úprava: 31. led 2015 21:47 od Jana V..

Zahradní doplňky a dobré nápady 01. úno 2015 11:16 #293807

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Jana V. napsal:
Tééda Varouchu :woohoo: , palisáda ze dřeva byla moc hezká a ta lavička z ní je tedy úplně super ;) .

Edit : Varouchu, celé odpoledne přemýšlím, jak jsou ty hranoly na té lavičce spojeny ( sešroubovány) :ohmy: , napověz ;) .

Kdyby se nedělala suchá zídka, tak tam ta palisáda byla doteď, ale když už se kolem rylo, tak jsem to chtěla mít rozryté jen jednou a nemuset řešit za pár let právě problém uhnilých "krčků" palisády.

Prošroubované jsou jen boční opěrky dlouhými šrouby, kterými se spojují krovy, je to tedy rozebíratelné. Muži se zatím nechtělo šroubovat všechno dohromady, takže je to víceméně jen seskládané dohromady, ale nijak extra se to nehýbá. Ta jeho nechuť celé to sešroubovat asi pramení i z toho, že věčně někde přirývám záhony a pak ho otravuju s tím, že by tam seto mohl udělat lavičku. To pak seto jde a naskládá mi tam nějaký klády do tvaru lavičky a čeká až si to zas za chvíli rozmyslím a on to zas bude rozebírat a stěhovat jinam. :)
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Marijka
Moderátoři: Eva L., Květa