Dostala jsem pod stromeček moc zajímavou knížku
www.megaknihy.cz/zvirata/334133-krmime-p...ne.html?search_pos=1
Hned úvodní kapitola je zdrcující, mluví o doslova tragickém úbytku ptáků v celosvětovém měřítku a o nutnosti jejich celoročního krmení. Od r. 1800, kdy začalo systematičtější sledování počtu jednotlivých druhů, je úbytek ptáků 80%. To je neuvěřitelné a alarmující množství.
Cituji autora: "...ničením jejich přirozeného prostředí a možností obživy přispívá člověk podstatným způsobem k drastickému úbytku našich ptáků. Celoroční krmení je proto naše povinnost, nezbytná pro jejich přežití."
A když jsem se ještě dočetla, že v 60.- 70. letech min. století byli masově likvidováni jedem např. vrabci a dynamitem !!! špačci a že likvidace ptáků zamořováním půdy pesticidy a dalším svinstvem stále pokračuje, tak se mi udělalo špatně a od vánoc jsem na knížku nesáhla, až teprve včera. Potřebovala jsem zjistit, co všechno zobou kosi, kteří jsou momentálně ohroženi jakousi zhoubnou nemocí.
A ještě jedna zajímavost mě zaujala a zároveň potvrdila moji vlastní zkušenost (krmím celoročně), že největší spotřeba krmiva je v květnu - červenci. Všeobecně se tvrdí, že v létě krmit ptáky je zbytečné, že mají dost potravy v přírodě. Opak je pravdou - v té době nejsou ještě semena, bobule, hmyzu také drasticky ubývá. Nehledě na to, že mnoho druhů v té době znovu začíná hnízdit a spotřeba potravy je větší.
Omlouvám se, nechci být za moralistu, ale moc prosím a přimlouvám se za naše opeřence. Prý už v r. 2050 nemusíme na našich zahradách slyšet jejich cvrlikání. Jen ticho.
www.zelenadomacnost.com/k/pro-celorocni-dokrmovani-ptaku
www.prodej-slunecnice.cz/slunecnice/slunecnice-cerna