Čajohybridy nebývají schopné vytvořit vlastní kořeny. U jiných skupin růží (které pěstuju) to funguje. Ne u všech odrůd, ale to nejsem schopná dopředu určit, které budou lenivější.
S Květou jsme na podzim probíraly růže, které zasazené "stojí", tj. žijí, ale nerostou, klidně několik let. Když je vytahneme, zjistíme, že (i po letech!!!) je kořen bez jakýchkoliv nových kořínků, tak jak jsme ho sázely. Meditovaly jsme, čím to může být. Napadlo nás přischnutí prostokořenné sazenice, výsadba v přílišném mokru/suchu.
Já mám mimoto špatné zkušenosti se sázením kontejnerovaných během vegetace v balu. U nich se mi pravidelně stávalo, že i po letech zůstaly kořeny omezené v kostičce rašeliny a do země nešly. Takže teď vysazuju až na podzim a důkladně odrncám, než na ně připlácnu ten svůj jíl.
Fotka růže, vytažené po roce(!) od výsadby. Je to The Fairy, takže se dají vlastní kořeny předpokládat. Jejich množství mě tenkrát tak překvapilo, že jsem si to vyfotila. Podnož je jen ten tlustý, dole trochu větvený kořen.