Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Živočichové na zahrádce

Re: Živočichové na zahrádce 06. dub 2011 16:45 #249112

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
krásné mimčo - kdysi jsem sušila seno a na louce jsem jich měla co pět minut na hrábích . bylo jich tam spousta.je tam slunce , tak se tam drželi . jen jsem měla strach , aby tam nebyla i zmije. je to u lesa na slunném svahu.. vyskytuje se tam i orchidejka - vstavač májový.
Téma bylo zamčeno.

Re: Živočichové na zahrádce 06. dub 2011 17:43 #249113

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
V tom kompostu jich žije vždycky tak kolem 10 a celkem úspěšně se množí.
U té hradební zdi (hned vedle Queen of. S.) má noru pro změnu užofka Žofka - tedy Natrix Natrix neboli Užovka obojková. Nevím, jestli je to pořád ta samá, ale žije tu už hrozně dlouho a občas nám "běhají" po zahradě tkaničky od bot s žlutými půlměsíčky za ušima :)
Ona je totiž za tou zdí skalnatá stráň otočená k jihozápadu, takže si tam všechny hadi, ještěrky a podobná žoužel náramně žijou.
Zmijí tu kdysi, když jsem byxla malá bylo hrozně moc, ale teď už pár let se tu moc nevyskytují.
Fotku Žofky nemám, ona je dost plachá.
www.priroda.cz/lexikon.php?detail=261
Téma bylo zamčeno.

Re: Živočichové na zahrádce 06. dub 2011 17:51 #249115

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
My tu máme slepýší sídliště. A kočky mají co lovit :(, takže asi tak 3-5x denně lovím já kočku, aby mi tu srandovní kroutící věc vydala. Naštěstí se to zatím obešlo bez ztrát na životech, ale asi tu nebude ani slepýš, ani ještěrka (máme tu jak obecné, tak živorodé) s kompletním ocáskem.

Jo a žáby (konkrétně dvě ropuchy a skokan) nám zimovaly ve sklepě v pilinách a bramborách, přemýšlím, jestli budou příští rok v symbioze i s mečíky a jiřinkami :D
Téma bylo zamčeno.

Re: Živočichové na zahrádce 06. dub 2011 18:17 #249119

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Mě takhle jednoupřezimovala v pokoji malilinkatá zmije :-) to bylo divení když jsem ji našla. Kdo ví jestli ještě najdu fotku.
Téma bylo zamčeno.

Re: Živočichové na zahrádce 06. dub 2011 21:05 #249140

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Tak dnes s velkým zpožděním přiletěli konipasi. Již jsem měla obavu, že snad po těch asi 50letech přestali u nás hnízdit. A ejhle, při ranní procházce po zahradě se přede mnou začal jeden poklonkovat. To bylo radosti, jak když přijede někdo známý, na koho jsem se hodně těšila.
Letos se na mě usmálo štěstí a zůstali zde po zimě hejnka zvonků. Začali v zimě létat na krmítko a protože jej vydatně doplňuji slunečnicí, již zdá se zůstali. Ale Hurá!!! Letos to vypadá, že jsem na to plné krmítko nalákala i stehlíky. Jsou zde již 14 dní, okupují krmítko a také se jim nechce pryč. To by byla nádhera, kdyby zde vyvedli mladé a vraceli se. Vlastní snímek stehlíků nemám, ale stehlíčka pro radost sem dám.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Emilka, HonzaPM, ZuzanaCh, Kaja

Re: Živočichové na zahrádce 07. dub 2011 05:21 #249151

• amazonka01
  • Administrator
Stehlíky tu máme, není potřeba krmítko, stačí bodláky. Letos jim vysévám echinopsy, ostropestřec a maralí kořen :) a nechat před zimu. Stehlíci se určitě nenechají prosit :up

Jinak by se prý nemělo sypat do krmítka, ptáci vyvedou mladé předčasně a ti mohou umrznout.
Téma bylo zamčeno.

Re: Živočichové na zahrádce 07. dub 2011 06:17 #249156

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Tak to je pro mě novina. Já mám krmítko před oknem v kuchyni a je to radost tu drobotinu pozorovat. Tak že nesypat? Uškodit bych jim nechtěla:(
Téma bylo zamčeno.

Re: Živočichové na zahrádce 07. dub 2011 06:51 #249157

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Amazonko, to jsem ještě neslyšela. Oni tu zimu díky krmítkům aspoň přežijou a pochybuju, že by se jejich rozmnožování (jsou to všechno instinkty) řídilo krmivem. Nemáš pramen?
Téma bylo zamčeno.

Re: Živočichové na zahrádce 07. dub 2011 07:01 #249158

• amazonka01
  • Administrator
Já to někde četla a zdálo se mi to logické, ještě tam byl fakt, že pokud se vylíhnou mláďata v časném jaru (jaře :unsure: ), mají problémy s rachitidou, protože nestačí sluneční svit na tvorbu vit. D. Teď to hledám a nemůžu najít, zato jsem našla opačné názory ;) burle.blog.cz/1101/krmeni-ptactva-ano-ale-spravne Takže asi to bude jako se vším, člověk se musí rozhodnout stejně sám :P

Každopádně mi celkem sobecky přijde, že pokud budou sýkorky moci pohodlně sezobat kilo slunečnice na krmítku, tak asi těžko si dají práci s vyzobáváním breberek ze zahrady. Takže dál budu krmit jen v zimě.
Téma bylo zamčeno.

Re: Živočichové na zahrádce 07. dub 2011 07:03 #249159

• amazonka01
  • Administrator
ZuzanaCh napsal:
Amazonko, to jsem ještě neslyšela. Oni tu zimu díky krmítkům aspoň přežijou a pochybuju, že by se jejich rozmnožování (jsou to všechno instinkty) řídilo krmivem. Nemáš pramen?

Nj, právě instinkty - více krmiva - vhodná doba na vyvedení mláďat. Pramen hledám a nenacházím :(
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa