Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Živočichové na zahrádce

Živočichové na zahrádce 14. čec 2015 09:07 #298910

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Jana V. napsal:
Ajko, měla jsem za to, že užovky a zmije obývají úplně jiná stanoviště :ohmy:

Jani, tak to se přiznám, mě nenapadlo. Že si konkurují užovky - podplamatá a obojková, vím. Podplamatá je rychlejší v lovu a kde se objeví, tam po čase vytlačí obojkovou.
Tuhle hromadu jim před lety vytvořil manžel z rákosu a vysoké trávy, jednak proto, aby nám hadi nelezli tolik po cestách kolem řeky a taky, aby měli svoje útočiště. Oba plazi jsou na seznamu ohrožených a tak je správné k tomu i tak přistupovat. Konečně, byli tu dřív, lidi přišli až po nich. Ale jinak se nechci pouštět do žádných odborností, tolik toho o plazech nevím. Ale určitě by se k plazům mohl vyjádřit Jirka.
Snímky jsem fotila v jeden den, těch hadů je tam povícero, i mladých a také jsem tam zahlédla ještěrku. Pravda je, že se mi nepodařilo vidět vedle sebe ve stejnou dobu zmiji a užovku současně.
A taky si vzpomínám, že jako děti kolem 10 let, jsme chytaly zmije do rukou. Zmije se musela chytnout za ocas a rychle zvednout. Nedokázala pak tak vysoko zvednout hlavu, aby uštkla. Vím, že jsem měla tenkrát hrozný strach a byla jsem mezi posledními. Celé prázdniny jsme, coby dítka, byly na lovu :)
Poslední úprava: 14. čec 2015 09:09 od Ajka.
Téma bylo zamčeno.

Živočichové na zahrádce 14. čec 2015 11:03 #298914

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ajko, mně kdyby děti řekly, že zkoušejí chytat zmije za osacy, tak mě klepne :sick: , seřvu je na dvě doby a do konce prázdnin zřejmě neopustí barák :laugh: . Můj strach z hadů je sice silně teoretický ( hada jsem ještě osobně nepotkala),ale také opravdu silný :huh: .
Myslela jsem, že zmije obývají suché stráně, zatímco užovky se drží u vody. Jsem doteď chodila kolem řeky celkem beze strachu :ohmy: .

V nějakém videu jsem viděla, že v sadu cíleně dělali "hadiště" , aby hady přilákali. Už nevím, proti čemu měli hadi konkrétně "fungovat", jen jsem došla k závěru, že hadiště si nepořídím :P . Ale když o tom tak uvažuju, je asi opravdu lepší jim udělat bunkr, kde se budou držet, než aby lezli tam, kde o ně nestojíte. Ani kdyby bylo povoleno je likvidovat, stejně si myslím, že byste se jich nezbavili ( já osobně bych takovou zahradu asi musela prodat, protože bych nemohla do záhonku jindy než v předjaří :S ).
Téma bylo zamčeno.

Živočichové na zahrádce 14. čec 2015 12:41 #298917

• Ajka
  • Platinum Boarder
Jani, naopak. Zmije vyhledávají mokřady. Na výsluní, ale to nesmí být moc horko, se vyhřívají. Na suchých stanovištích je nenajdeš. Není třeba se zmije obávat. Ono o nich existuje mnoho mýtů a předsudků, které se až tak nezakládají na pravdě. Např.zmije neumí plavat, blbost, umí, ale vodu k lovu nebo ke koupání nevyhledává - na rozdíl od užovky. Dokonce dnes vyvracejí i smrtelný jed zmijího uštknutí, ale tady jsem já obezřetná.
Jako děti jsme zkoušely ledacos a spoustu toho bylo nebezpečného, ale nechyběl nám ten přirozený strach a to bylo dobře. Když jsme chytaly zmije, nesměly být moc velké, když jsme dělaly přemety ve stodole z trámů v patře, muselo dole být seno, když jsme lezly po skalách, bylo nás víc, aby v případě úrazu doběhl někdo pro pomoc. Na druhé straně jsme lezly bez jištění, na kole a koních jsme jezdily bez helmy atd. Dětství jsem přežila s 2x zlomenou rukou a několika modřinami, takže dobrý. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Jikra, alenak

Živočichové na zahrádce 14. čec 2015 17:51 #298920

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
márnosť šedivú, tá vaša Žofka asi niečo spapala, nie? Má tam nejakú hrču, dúfam že nejaká myš alebo podobná háveď!
Téma bylo zamčeno.

Živočichové na zahrádce 15. čec 2015 06:52 #298945

• Luša
  • Platinum Boarder
Môj najnovší úlovok, lišaj lipkavcový -naša Budleja (buddleia davidii)
P_20150711_104642.jpg

je hostiteľom pre mnoho hmyzu, majú ju veľmi radi
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Jikra, Ajka, alenak

Živočichové na zahrádce 15. čec 2015 13:33 #298956

• Ajka
  • Platinum Boarder
Lušo, něco spapkala, asi ropušáka, těch je tu taky hafo
Tvojí Budleje se tuším u nás říká - motýlí keř, pádž je obletovaný motýlkama. Měla ho kdysi moje babička, ale sluší i lišajovi.

DSCN4467.jpg

DSCN4468.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, Jikra, alenak, Luša

Živočichové na zahrádce 15. čec 2015 20:16 #298959

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Lušo, sím, co to je to "márnost šedivů"? To je nějaké zaklínadlo?

Ajko, z čeho je ta hromada? Jenom tráva naházená na sebe nebo i nějaké větve, aby bylo uvnitř místo?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Živočichové na zahrádce 16. čec 2015 06:26 #298962

• Ajka
  • Platinum Boarder
Honzo, odspodu jsou větve a klacíky, po obvodu kameny, potom rákos a dlouhá tráva. Lidé tam občas něco přihodí, třeba plevel. Pokud to není ve velké vrstvě tak to nevadí. Na břehu řeky u hromady jsou ztrouchnivělé pařezy a to je nejdůležitější úkryt, nejen pro hady. V otvoru našly útočiště vosy.

DSCN4218.jpg
Poslední úprava: 16. čec 2015 06:34 od Ajka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, Jikra

Živočichové na zahrádce 16. čec 2015 17:32 #298968

• Luša
  • Platinum Boarder
Honzo, je to taká slušná kategória zvolania (údiv, prekvapenie, rozčúlenie a pod.)typu: do prčic, moje nervy, bodaj ťa...!
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Živočichové na zahrádce 16. čec 2015 17:41 #298969

• Luša
  • Platinum Boarder
Ajka, krásne zábery s vodou (rieka?). Keďže som znamenie vodnára, voda je môj živel a tečúca voda určite každého, nielen mňa nabíja energiou.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa