Kájo, u té Magical jsem dohledala, že jí 3 roky zkoušeli, jestli bude dobrá jako zahradní hortenzie ( ale zaprvé nebyly nijaké extrazimy a jednak to bylo někde víc v teple - Holandsko, nebo tak nějak).
U té Curly Wurly píšou, že byla vyšlechtěna holanďany a také prý zkoušená jako zahradní, ale v malých květníkách je prý ideální jako pokojová.
Myslím, že Missi si kupovala ještě tu hvězdičkovou,tu tam taky ještě měli ( You & Me) a tu jsem měla a to je děsný nerost, živořila asi 3-4 roky až definitivně chcípla. Myslím, že některé jsou prostě produkt velkých společností, které pěstují hortenzie pro květinový trh, tj. jako "dárkové" kytky, nebo jako v případě Magical, kde ji vyšlechtili speciálně jako řezanou květinu.
U té mojí You&Me koupené kdysi v Kauflandu byl problém v tom, že neměla prakticky žádné vyzrálé dřevo, které by jí umožnilo dobře přezimovat. Ta Curly Wurly ( aspoň ta, co jsem si přinesla já) je v poměrně malém květníku a toho pořádného dřeva taky moc nemá. Proto jí chci první roky nejdřív zimovat ve skleníku, než si nějaké dřevo vytvoří. Možná ani to nebude nic platné, ale nic lepšího mě nenapadá

.
Edit: aha, tak ne, koukla jsem na week a Missi má jinou, nejspíš taky nějakou Magical - tu v Mostě vůbec neměli