Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže

Kavárna u Krásné růže 26. bře 2016 10:10 #304784

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Velikonoce na ruby. Zmlaťte svého chlapa, ČtiDoma.cz
Velikonoce, svátky jara a života jsou neodmyslitelně spjaty i s tradiční pomlázkou. Letošní rok je ale přestupný a to si pomlázkování mají užít ženy.
ctidoma.cz/zpravodajstvi/2016-03-24-velikonoce-na-ruby-zmlatte-sveho…

Mám knihu vydanou v minulém století od Věry Frolcové o lidových zvycícch, kde zmiňuje přestupní rok a tradici s ním spjatou a všude s měkkým i.Mám to tak nakoukané, tak jsem se nad tím nijak nepozastavila. Honza napsal "přestupný" a teprve mě to trklo.

Dotaz:
Obracím se na Vás s dotazem ohledně jevu, který mne dost zaskočil. Dostal se mi do ruky lístek, na němž bylo uvedeno přestupná jízdenka. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli se to dá považovat za správné. Vždy jsem si myslela, že jízdenky jsou pouze přestupní a že slovo přestupný se používá jen ve spojeních jako přestupný rok. Prosím Vás tedy o objasnění tohoto jevu.
Odpověď:
Mezi přídavnými jmény přestupný a přestupní v dnešní češtině obvykle vnímáme významový rozdíl. Slovo přestupný se užívá spíše ve významu ‚přesahující jistý počet‘ (přestupný rok je rok s 366 dny). Slovo přestupní má obvykle významový rys ‚účelovost‘ (přestupní jízdenka je taková, která je určena k tomu, aby se s ní mohlo přestupovat; na přestupní stanici můžete přestoupit; rovněž máme přestupní řád). Ještě v jazyce poloviny 19. stol. lze však nalézt doklad přestupní rok (časopis Kwěty) a u některých autorů dvacátého století (např. u Růženy Svobodové či u Václava Řezáče) se – řidčeji – vyskytovalo i spojení přestupná stanice. Významový rozdíl mezi oběma přídavnými jmény, jak ho vnímáme dnes, se tedy formoval postupně. Nelze říci, že by v případě spojení přestupná jízdenka šlo o chybu. Jedná se o netradiční, méně obvyklé užití přídavného jména přestupný, rozhodně však nikoli o užití chybné. I Slovník spisovného jazyka českého uvádí u slova přestupní ve významu účelovém jako řidší variantu podobu přestupný a naopak. Je možné, že k častějšímu užívání tvrdého přídavného jména přestupný přispívá i skutečnost, že tvrdá přídavná jména jsou tvarově bohatší. Zatímco máme jen přestupní jízdenku, přestupní lístek či přestupní místo (tj. pro všechny tři rody stejný tvar na -í), při tvrdém zakončení je k dispozici tvarové rozlišení: přestupný lístek, přestupná stanice, přestupné místo.

Pořád se člověk učí...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak, Smuma

Kavárna u Krásné růže 26. bře 2016 18:44 #304788

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Kika napsal:
mišpule napsal:
Kika napsal:
Ano, ano, letos budou chodit koledovat nase holky, blbe je, ze vyzaduji, abych chodila po vesnici u babicky s nimi. ;)
Kiko,takhle já chodit po vsi u nás na chatě,tak mám játra nadranc a vratký krok další tři dny :P
No, i moje jatra jsou v ohrozeni, ale muz me presvedcuje, at se vymluvim na antibiotika :)
Kamarádka vždycky říkala: Právě jsem se vrátila z protialkoholní léčebny :sick:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kika, Lukáš

Kavárna u Krásné růže 26. bře 2016 23:03 #304796

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
ivik napsal:
Kika napsal:
mišpule napsal:
Kika napsal:
Ano, ano, letos budou chodit koledovat nase holky, blbe je, ze vyzaduji, abych chodila po vesnici u babicky s nimi. ;)
Kiko,takhle já chodit po vsi u nás na chatě,tak mám játra nadranc a vratký krok další tři dny :P
No, i moje jatra jsou v ohrozeni, ale muz me presvedcuje, at se vymluvim na antibiotika :)
Kamarádka vždycky říkala: Právě jsem se vrátila z protialkoholní léčebny :sick:
To zni dobre, to bych mohla pouzit, tim bych doladila svoji image v rodne vesnici sveho muze. Zatim jsem jen "fuchtle z Prahy". :P
Poslední úprava: 26. bře 2016 23:04 od Kika.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Luša

Kavárna u Krásné růže 27. bře 2016 21:12 #304822

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
101_0245.jpg

přeji krásné Velikonoce
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, Kaja, mišpule, AlenaC, Jikra, Ajka, alenak, Marta, JUDY

Kavárna u Krásné růže 27. bře 2016 21:22 #304823

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Hody hody doprovody, dejte růže malovaný.

A na přestupnej rok vám víte co... :laugh: :laugh: :laugh:

Váš Honzík z gaučíku. :kiss:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš, Ajka, Genovesa, Marta

Kavárna u Krásné růže 27. bře 2016 22:28 #304829

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Všude dobře,na gauči nejlíp(a bezpečno :P ),že? :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš, Ajka, Adam88

Kavárna u Krásné růže 28. bře 2016 18:38 #304858

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Soňo - všechno nejlepší k svátku ♥

DSCN7149piano.jpg
Téma bylo zamčeno.

Kavárna u Krásné růže 28. bře 2016 18:41 #304859

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Tak jsem si tu "přestupnou" koledu taky užila a moc mě to bavilo :woohoo: . Každý, kdo mě vyšupal, dostal ještě před vejcemi i vyšupáno. Ukázalo se, že to na internetu všichni četli, takže nebyli překvapeni, ale spíš zaskočeni tím, že to někdo i realizoval :P .
Poslední úprava: 28. bře 2016 18:42 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.

Kavárna u Krásné růže 28. bře 2016 18:56 #304862

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Též přeji Soně vše nej k svátku :)
Mého drahého J. jsem nevyšupala,protože tyto dva dny hodně pomáhal realizovat moje zahradnické výmysly,tak si výprask nezasloužil.Naopak jsem mu uvařila jeho milované roštěnky na smetaně ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak

Kavárna u Krásné růže 28. bře 2016 19:11 #304866

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já jsem vylezla v 11 hodin na zahradu . naši už na mně byli ráno a na cestě nikdo , tak si stříhám a všude ticho , jen ptáci řvali, hlavně špaček . najednou mě za zády někdo začne lískat prutem . no soused od žížal -80 let a rozumu ještě nemá ;) :whistle: ) připlížil se jako duch .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., zeuwicka, mišpule, Lukáš, sarrka3, Ajka, alenak, JUDY, Smuma
Moderátoři: Eva L., Květa