Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 13:54 #302605

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ano, já to chápu taky tak, tak snad jsme to pobraly dobře :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: JUDY

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 14:00 #302606

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Moc díky. :)

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 14:01 #302607

• sarrka3
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 57
Může vymrzat, musíš pořádně zazimovat, nakopčit, přikrýt chvojím a tak. Růže 6b bych se nebála, když omrzne vršek, pojede od kořenů. Pak záleží na průběhu zimy, né vždy se řídí zónou ;-), v zimě 2011/2012 dostaly na prdel růže všude, ale to už jsou extrémy a těch je poslední leta dost.
Poslední úprava: 21. led 2016 14:19 od sarrka3.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JUDY

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 14:19 #302608

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Nevím, jestli si to pamatuju dobře, ale někdo tu před časem psal, že na HMF je 6b-9b standardní nastavení zóny pro růže, pokud autor nevyplní jinak. Takže zrovna na HMF je třeba to brát trochu s rezervou.

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 15:30 #302610

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
varouch napsal:
Nevím, jestli si to pamatuju dobře, ale někdo tu před časem psal, že na HMF je 6b-9b standardní nastavení zóny pro růže, pokud autor nevyplní jinak. Takže zrovna na HMF je třeba to brát trochu s rezervou.

Ano, souhlasím. A dokonce s velkou rezervou. Jsou to údaje víceméně jen orientační. A ještě je dobré ověřit si je i z jiných zdrojů.
Myslím, že je účelné posoudit si vlastní zahradu, jak je na tom se zimní teplotou. Velkou roli tu hrají lokální faktory - např. jestli je zahrada chráněná okolní vegetací (stromy), nebo je otevřená silnějšímu proudění vzduchu, jaká je orientace na svět. stranu, jestli je v oblasti s vyššími srážkami (dostatek sněhu) .... atd. Chce to čas a sbírání vlastních zkušeností.
Jako příklad uvedu naši zahradu. Hlavní plocha je orientovaná na jihovýchod a má rozměry zhruba 70 x 70m. Okolo jsou stromy - ze dvou stran hustá hradba sousedových smrků, druhé dvě strany jsou chráněné domy - naším a sousedovým. Výsledkem je specifické mikroklima, které podle mého pozorování odpovídá 6. zóně. Přitom město a jeho nejbližší okolí ( v dolíku mezi Jizerkami a Ještědem) je podle mého názoru spíš v 5. zóně , samozřejmě zase s dílčími lokálními rozdíly.
Když se vrátím k naší zahradě, tak i na této relativně malé ploše jsem si všimla, že její severozápadní část, od severu chráněná domem, je teplejší, než ta jihovýchodní. Všechno tam raší a klíčí o několik dní dřív, sníh se drží kratší dobu ... atd. Také riziko omrznutí je menší. Odhaduju, že tam jsou podmínky odpovídající zóně 6b. Ve zbytku zahrady spíš zóně 5b - 6a.
Vypadá to složitě, ale není. Chce to jen pozorovat a zkoušet. Vyplatí se to. :)
Následující uživatel poděkoval: Kaja, helena, JUDY

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 17:48 #302614

• JUDY
  • Platinum Boarder
No tak to jsem z toho jelen :S Když už jsem si myslela, že na to konečně hodlám jít trochu vědecky a ne jen srdcem, tak Vy na mě tohle :blink: Hmf mi nepomůže, rozloha mého pozemečku asi 1600 m2 je asi zcela ubohá - Southforku 70x70m říká Eva skromě zahrada :huh: A zkoumat povětrnostní vlivy - rychlost, směr větru, srážky...rosný bod :laugh: - Vy mi teda dáváte...Takže mi stejně nezbyde nic jiného než zasadit, domluvit jí, aby byla hodná... a HYN SA HUKÁŽE! :woohoo: Ale holky - toho bohdá nebude, aby holka z Moravy z boje utíkala a "když ji miluješ, není co řešit, ne?"... moc díky :)

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 17:57 #302617

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Souhlas se vším, co bylo napsáno ;) .
U mě taky je zadní část zahrady, která je otevřená směrem na pole, mnohem chladnější. Je to vidět, když je jinovatka, tak bývá vzadu, ale blíž domu, kde už je to chráněné budovami a stromy, tak tam už jinovatka nebývá tak často. U plotu na pole mi každoročně zmrzala Eden rose, přesadila jsem jí jen o pár metrů dál, ke zdi a je to velký rozdíl. Takže jsem došla k závěru, že k plotu na pole musím sázet růže jen Z5. Zatím to vychází, ale zas tedy poslední zimy byly mírné.
Zrovna tak je ta samá část u plotu na pole také mnohem víc devastovaná, když přijdou vedra ( s takovým tím horkým větrem). Jak je to otevřené, všechno vysychá mnohem rychleji. Jsou to úplně jiné podmínky, než blíž k domu. Výsadba se tomu musela podřídit ;) , protože srovnat by to v létě mohlo snad jen automatické zavlažování, ale to nemám...

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 18:05 #302619

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
:) no tak já mám zahradu 709 m čtv. i se zastavěnou plochou domu . a vešlo se tam 300 růží -no a abych tě ještě více zblbla, tak tady je přehled zón.

zóna stupně
1 -45st
2 -45-40 stC
3 -34st
4 -28st
5 -28,8 -23,4st
6 -23,3 -17,8 st
7 -17,7 -12.3
8 -12,2 -6,7
9 -6,6 1,2 st
10 1,1 +4,4
11 +4st
Poslední úprava: 21. led 2016 18:05 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., sany, JUDY

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 18:14 #302621

• JUDY
  • Platinum Boarder
Noo, teda, neuvěřitelný - my to máme teda ve svahu, takže to nelze brát úplně celý, ale to by teda vlastně znamenalo..... že mám ještě spoooustuuuu mííístaaa :woohoo: :woohoo:
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě 21. led 2016 18:26 #302625

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jo - dát popínavky na oporu . k nim keřovou a nebo malou jako podsadbu . a tímto způsobem se vejde víc .. vždyť se leckde uvádí , kolik růží na metr čtv. - až 4 kusy . takže není třeba mezi nima dělat 2 metrové odstupy .vždyť ještě vejdou třeba klematisy nebo ostrožky , šalvěje atd .
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., sany, Genovesa, JUDY
Moderátoři: Eva L., Květa