Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Neznámé růže - určování II

Neznámé růže - určování II 02. srp 2016 19:20 #312056

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Květo, díky za informace. Sice jsem zase nevyžehlila, ale díky tomu jsem si prohlédla další neznámé růže od protinožců. Mám tedy malého Jacka , je trochu chameleon a budu ho muset balit na zimu - to je cenné - pak snad trochu poporoste. A pro mně ponaučení - při nákupu si zapsat co kupuju!!!
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Neznámé růže - určování II 02. srp 2016 21:18 #312069

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Kájo, já ti nevím. Chippendale mi teď nekvete, vedle sebe neporovnám. Ale co se mi tak zdá, tak Chip. má okvětní plátky uprostřed tak jakoby "dokola", mám ji víc do růžova, ale záleží, že..., potom mi přijde, že když je rozkvetlá tak ty nejkrajnější okvětní plátky se otevřou jakoby až "za roh" a květ není tak moc placatý. To je popis co? :laugh:
No to jen co jsem vykoukala naživo, to je z fotky asi těžko poznat, každopádně díky, třeba je to ona...
Moje loňská Chippendale

DSC_0671_2016-08-02.jpg
Poslední úprava: 02. srp 2016 21:19 od Vendy.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Marta

Neznámé růže - určování II 03. srp 2016 08:33 #312086

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN0785.jpg

no fakt nevím - ale tohle je např. taky květ Chippendale . je to měńavka. při rozkvětu jiná než později . no však uvidíš , co se z ní vyklube
Následující uživatel poděkoval: Vendy, Marta

Neznámé růže - určování II 04. srp 2016 10:03 #312118

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Zkusím bez fotky, třeba někoho napadne i tak.
Stará růže, podle listí historická (takové jak rugosy, co teď kvetou v parcích, husté, matné). Sytě červená až do vínova, určitě ne růžové, malé květy, ale víc okvětních plátků. Nevoní, nebo jsem to necítila. Opakuje, teda teď měla nové výhony, na kterých nakvétala. Poupata pod sebou, ne ploše vedle sebe. Ostny špičaté, úzké, rezavé, ostré až běda, zahnuté zpět, pokrytá všude. Výška keře tak 2 metry, tvar rozklesávající se koule (ale řekla bych, že je tam leta bez péče a údržba parku to max kousek ofikne, aby nelezl moc do chodníku).
Foto snad dodám později, nevím ale, jestli to šlo vyfotit, teď podruhé jsem se k ní dostala náhodou a bez foťáku. (Ha ha, pak se ukáže, jakou mám paměť.)

Neznámé růže - určování II 04. srp 2016 17:36 #312124

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
alcearosa napsal:
Mám tedy malého Jacka , je trochu chameleon a budu ho muset balit na zimu - to je cenné - pak snad trochu poporoste.

Proč myslíš, že jej je nutné balit ? Někde v tom odkaze psali, že je choulostivý ?
V profilu máš Prahu-západ, nic extra mrazového, ne ?

Jako minirůže bych naopak řekla, že bude chtít každoročně šmikat dost hluboko, kvůli tvaru keříku.
No, uvidíš...
Následující uživatel poděkoval: alcearosa

Neznámé růže - určování II 04. srp 2016 21:56 #312134

• bradhal
  • Platinum Boarder
Procházím staré diskuze a staré fotky. Podařilo se někdy identifikovat tuto růži u Dresly na poli? honzapm.rajce.idnes.cz/DOD_2011/#P1940597.jpg Vypadá totiž dost jako ta moje.

Neznámé růže - určování II 05. srp 2016 09:47 #312139

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Vendy, zatím nejpodobnější je ´Ambridge Rose´.
Vydrž na drátě a přidávej další fotky, budou-li. Určitě i víc výhonových.
´Chippendale´ je od začátku vyloučena - zcela jiné listy a výhony.

Bradhal, jsem přesvědčen, že to je ´Hedi Grimm´.
Varouch dnes večer uzavírá společnou objednávku u Lens, kde ji letos výjimečně mají.
Jejich sortiment není každý rok stejný. Kdo chce, nechť objedná.

www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.44035.0&tab=36

www.lens-roses.be/html/search_w.dhtml?op...ssion_id=03831396558
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Neznámé růže - určování II 05. srp 2016 10:18 #312140

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Květo, růži jsem stříhala málo, na jaře napravím. U Baby Jacka nebyla na webu zóna, ale vycházím
ze zkušenosti prvního roku, kdy růže omrzla. Poslední dvě zimy byly netypické, ale přesto
balím růže, které jsou vystaveny studenému proudění. Zahrada je úzká a otevřená od severu a
místy i od západu. Jak píše Eva, záleží jaké má zahrada mikroklima. V minulých letech odešla Big
Purple vsazená mezi staré čajovky po babičce, kterých se mrazy netknou, a druhá částečně
chráněná domem vydržela.Choulostivé je např. Rokoko a některé angličanky. Žluté angličanky jsou
u mne " mrazuvzdornější", než např. Shakespeare a Falstaf . Uplně nejodolnější je Teasing
Georgia, ale je to dáno stanovištěm , růže je od severu chráněná sousedovými tújemi a od
západu kůlnou. To do tematu nepatří, ale vysvětluji tím polohu zahrady. Moc děkuji za určení růže
i odkaz na zajímavý web.

Neznámé růže - určování II 05. srp 2016 22:21 #312155

• bradhal
  • Platinum Boarder
Hm, tak Hedi Grimm ta moje nebude. Dnes jsem ji znova pofotila a poprohlížela. Stopky pod poupaty jsou výrazně růžové, poupata se otvírají do jemné sladké růžové, ta pak mizí. Střed květu není asi nikdy vidět úplně, je spíš schovaný. Listí myslím dost tmavé, mladé lístky světlé s červeným lemováním a stopkami jako poupata. Zase jsem procházela internet, zatím poslední tip je Swany (Meilland 1977). Co vy na to?

P.S. Vyhrabala jsem původní štítek. Je na něm Pokryvná - bílá... Jiné růže v té prodejně nějaké jméno mívají, takže možná něco namnožené jen tak (bez licence?, nadstav?) a proto záměrně beze jména (nevěřím, že by normální profesionální zahradník nevěděl, z čeho řeže očka, přesto to namnožil a prodal).

barevné stopky
IMG_0141.jpg

poupě ve středu sladce růžové
IMG_0145.jpg

polorozvinuté s The Fairy - ta je ale víc studeně růžová (i když na fotce to není až tak vidět, v reálu ano)
IMG_0150.jpg

květy různého stáří, nejsou moc velké
IMG_0149.jpg

IMG_0147.jpg

listí, mladší je světlejší s lemováním a barevnými stopkami
IMG_0158.jpg

Neznámé růže - určování II 07. srp 2016 13:23 #312194

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN0902.jpg

tak to kdybych věděla , co jsem píchla do země. asi před dvěma roky.. nepoznáte?? myslím si sama , že je to angl. Princess Alexandra of Kent . tady vidíte, že na prvních květech se špatně určuje , co je to za růži .
Moderátoři: Eva L., Květa