Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. dub 2011 00:04 #250562

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
To je zas sranda s tulipánama. Mě by to taky zajímalo. Kdysi před mnoha a mnoha lety jsem dostala červené z Holandska. Za nějaký ten rok jsem měla červené a žluté a jsou tak na každé druhé zahrádce. Tak jsem myslela, že se tak změní - zpanchartí se říká u nás, pár žlutočervených melírovaných je taky. Žádné jiné jsem létaq neměla.
S jinýma zkušenosti nemám, ale až budu líná vytahovat ty na podzim sázené, co se vytahovat mají, tak uvidím u dalších :) :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 27. dub 2011 21:06 #251268

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Katastrofa. Asi tím velkým nedávným teplem se mi na zahradě rozmohla pilatěnka. Na nízkých růžích jsem napadené listy otrhala, ale co s Venustou Pendulou? Je jí plná koruna stromu a je hodně napadená, pomalu každý druhý list. Pod ní Colonial White je skoro celá svinutá.
Odborníci, poraďte, co s tím?????????????? Čím postříkat? A navíc v tom dešti a větru to ani nejde. Jsem z toho nešťastná.
www.profizahrada.cz/images_data/4972-pil...drobna-na-ruzich.jpg
Poslední úprava: 27. dub 2011 21:08 od maggi.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 28. dub 2011 06:45 #251282

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Maggi, nejdříve si myslím, že hlavní problém pro růže je poueze ztráta pěkného tvaru listů, po vylíhnutí už k rolování listů nedoje . Otrhání a zničení listů s housenkou bude nejúčinější metodou. Chápu, že u popínavek typu Venusty to bude problém... Přijde mi použití chemie zbytečné.
Naštěstí jsme větší výskyt těchto tvorečků nezaznamenala, občas na Kiftsgate, ale je to jenom minimální.
Dívala jsem se do knížky od Scarmana a ten zminuje jako jedinou účinou metodu otrhání a zničení listů.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: maggi

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 28. dub 2011 07:31 #251285

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Emilko, děkuji za radu. Načetla jsem si v noci co se dalo a je to tak: Proti pilatce se stříká preventivně v polovině května. Ale to letošní počasí ty s....ě probudilo k životu dřív a u mě ještě v nebývalé míře. Tam, kde zůstane dost zdravých listů se má napadené obrat a zničit, ale tam, kde by keř přišel o většinu listů je větší neštěstí je otrhat, keř tím trpí víc jak napadením. Máš pravdu, v této fázi nemohu již dělat nic jiného. Bohužel, vypadá to hrozně a jen doufám, že mi Venusta Pendula rozkvete. Zajímané, některé růže jsou pilatkou nedotčené. Třeba bílý oblouk s Multiflorou je nedotčen. Dnes vypadá počasí hezky, půjdu stříkat tam, kde se dá ještě něco zachránit.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 28. dub 2011 08:19 #251294

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Maggi, myslím, že napadá jenom růže s jemnými lupínky jako je zrovna Venusta. Kiftsgate je má taky jemnouké...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: maggi

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 28. dub 2011 18:36 #251395

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Ach jo, tak jsem včera a dnes obhlížela růže a našla jsem dva druhy housenek - malé zelené a černé, v obou případech žerou listy, ale ta černá mi sežrala i první poupátko u Souvenir de la Malmaison :evil:. Asi budu muset stříkat. Ale čím? Dívala jsem se, že na tyto požerové potvory byl insekticid Sumithon super, ale už není v prodeji. Náhradu doporučují: Calypso, Karate, Nurelle D, Reklan, Mospilan. Máte s nimi nějaké zkušenosti? Čím stříkáte? Díky.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 28. dub 2011 18:45 #251399

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
já používám nejvíc karate, mospilan a občas calypso, střídám jim to, aby si nezvykly....mrchy nenažraný
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Škodci na ružiach 05. čen 2011 11:54 #256922

• mlmlo
  • Fresh Boarder
Dobrý deň, som tu nový a rád by som si nechal poradiť, čo môže byť príčinou a najmä ako zabrániť chrobákom a chrústom, aby mi načisto nezdevastovali ruže. Žiaden postrek nie je účinný.
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.

Re: Škodci na ružiach 05. čen 2011 12:04 #256927

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
mlmlo ahoj! zkus si projít názvy vláken, někde se tu o tom píše...hned jsem mršky poznala z tvých fotek.
jo a když chceš dát fotku, poté jak klikneš na fotku a ona se zapíše, dej "vložit" a teprve pak odeslat. bude hned vidět a nebudem muset klikat a pohlídej velikost, ať nedáváš zbytečně velké fotky, aby se rychle načítaly. jj vidím, velikost máš fajn.
Poslední úprava: 05. čen 2011 12:05 od Dany.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, mlmlo

Re: Škodci na ružiach 05. čen 2011 15:02 #256958

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
P6040726.JPG

tak jsem našla taky požrané růže - večer musím na kontrolu , která nepodara to požírá .:angry:
Poslední úprava: 05. čen 2011 18:30 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa