Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. srp 2011 11:51 #265269

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Největším nepřítelem je letos u mne padlí. Pár dní jsem se nevěnovala zahradě a katastrofa...Padlí na MemoryWW obalilo výhony a poupata druhého kvetení...a že jich bylo požehnaně! Protože právě na těchto keřích mě velmi záleží, zvolila jsem drastickou a radikální metodu. Kde bylo padlí, vše jsem ostříhala. MadameIP to samé, The Dark Lady také. Jako by ty rudé růže byly na padlí háklivější. Z růžových jsem prostříhávala SilverQ A LuisO. Pak jsem všechny růže na zahradě postříkala Bayciorem. Jen je problém S LO co má víc jak 2 m a s VenustouP na stromě. Jak postupujete v takovýchto případech? Asi stříkat ze štaflí...... Další věc co mě zarazila, padlím byly zasaženy ostrožky, nejvíce nová růžová Astolate. Ta šla až k zemi. Komplet. Tmavě modré odrůdy zdaleka tak nejsou náchylné. Další adept na ostříhání jsou modré veroniky a keře Lonicer. Tady u keřů nevím jak postupovat, ale mám obavu, že právě z nich se padlí šíří. Přeci je nevyhodím? Pěstuji je pro vůni, té jejich se nic nevyrovná. Prosím, jaké máte s likvidací padlí úspěchy? Omlouvám se, pokud to mělo patřit do postřiků.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. srp 2011 16:05 #265292

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
Maggi, tys preventivně vůbec nepostřikovala? u mě teda padlí jen vyjímečně a tak v říjnu....a to už neřeším, mám spíš hodně rzi....na spodních částech růží. Padlí by šlo určitě uhlídat postřikama....už od června, a každý druhý třetí týden.....jinak to asi nepůjde. Já furt lítám s bandaskou a stříkám a stříkám....jako pako...:blink: :laugh:
letos jsem dokonce neměla padlí ani na angreštu, ani jedna bobule nebyla postižená, a že loni jich bylo plno na vyhození. Stříkla jsem ho v květu a pak po 14 dnech ještě jednou, pak už né...a stačilo to. Růže se musí preventivně, než se to rozvine....pořád prší, je vlhko...pro padlí ráj....
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, maggi

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. srp 2011 16:14 #265294

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Romčo ahoj- stříkám , ale pořád prší - hned to spláchne. vyhozené peníze :sick: mám některé se žlutýma listama . hlavně dnes - místo deště ale vedro . obírala jsem do teď . uvažuji , jesli postříkat - zase je zamračeno a hlásí déšť ;)
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. srp 2011 16:20 #265296

• ROMANA
  • Platinum Boarder
jo, taky dycky stříknu a druhej den leje....:laugh: ale snad stačí, když to zaschne...spláchnout by se to pak nemělo...no ale kdo ví. U nás dneska prší od rána, ale je hrozně dusno a teplo....fuj, taková prádelna. No jo, s tim počasim nic neuděláme....je to naprd :S
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. srp 2011 18:15 #265314

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Já zase mám úplnou kalamitu se rzí - nejvíc na ostružinách - spodní strana listů oranžový povlak, který práší při každém pohybu. Už jsem jich několik kyblíků ostříhala. Některé růže na spodních listech mají rez oranžovou a někde jsem našla tm. hnědou - té je míň. Co najdu oberu, ale ty ostružiny, to snad budu muset celé vykopat....to je nad mé možnosti. Jo a taky mám rez na pažitce....Jestli někdo víte, prosím, poraďtě. Na netu jsem nenašla žádnou kloudnou radu... Jinak slyšela jsem, že padlí vzniká ze sucha.
Poslední úprava: 04. srp 2011 18:17 od JitkaU2.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. srp 2011 18:32 #265323

• ROMANA
  • Platinum Boarder
pažitku ořezej, ona už ted stejně není dobrá, je suchá.....ale uřízni jí, naroste nová, hodně zalejvej.....
já mám taky dost, na růžích....na queen elizabeth, s.du doc.jamain, na růžové záměně od Pelců......a na albě, ta je úděsná...asi zase opadá a bude holá jako loni. Myslím, že když to už je, postřik nepomůže...:down Ostružinu mám ale dobrou, obalenou ostružinama, rez nevidno
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. srp 2011 19:48 #265341

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
No jo, já nestříkala :blush: :blush: . Je mi jasné, že bez opakovaného postřiku brzo na jaře to nepůjde. Nastuduji v zimě a příští rok budu jak kropící vůz..... Chtěla jsem to bez chemie a zatím budu bez růží :S . Ba ne, mají nasazeno hezky a věřím, že i ty ostříhané to doženou. Když je takhle ohavně, bude jistě hezké září.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. srp 2011 20:14 #265343

• ROMANA
  • Platinum Boarder
jo, to taky doufám, že bude ještě pěkně. Maggi, stačí stříkat od června.....není třeba hned zjara. Letos bylo dlouho sucho, až vlastně v tom červenci to začalo stát za prd, to jsem i já začala stříkat, dřív né, kvůlivá počasí nebylo třeba.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: maggi

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2011 05:45 #265361

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Ono se říká, že člověk stříká pro příští rok. Když už na listech ta choroba je, nezmizí. Jen aby bylo lépe příště. Já taky nerada cpu chemii do zahrádky, ale to padlí :sick: :sick: :sick: :evil: Trochu musim.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. srp 2011 07:42 #265372

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
foto kalamity - rez na ostružinách. Asi je budu muset zlikvidovat a zkusit jinou odrůdu. Tato je zde mnoho let, po pův. majitelích.

rezostruzina.jpg
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa