Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. srp 2011 12:05 #266982

• Rose_roza
  • Fresh Boarder
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, na stonku se vždy vytvoří poupě, které než stačí vykvést, tak asi 5 cm pod ním stonek zhnědne a pak se v tom místě ulomí. Takže nestačí ani pořádně vykvést. Žádné škůdce jsme na nich nenašli. Předem děkuji za odpověď.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. srp 2011 12:54 #266987

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak pilatka napíchne stonek dost neviditelně . její larva pak vyžírá zevnitř a stonek odejde.. jinak nevím co by to mohlo být. :sick:
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. srp 2011 13:01 #266988

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Ještě možná květopas, ale zase to nehnědne kus stonku. Spíš opravdu ta pilatka, dá se najít malinká dírka ve stonku.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. srp 2011 13:02 #266989

• Rose_roza
  • Fresh Boarder
Já si našla na netu, co to ta pilatka je, a tam se píše, že se kroutí listy. To ty naše růže nemají. :dry:
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. srp 2011 13:20 #266991

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Pilatek je víc, ty které máme na mysli je pilatka dřeňová a prýtová, liší se jen směrem, kterým stonky a výhonky vyžírají.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. srp 2011 22:00 #267019

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Pilatku prytovou(ta podle me zpusobuje nejprve zavadnuti, pote zaschnuti nadejnych kvetnich vyhonu) likviduju letos pomerne hodne.Kontroluju kazdy den, larvu je treba chytit a rozmasirovat driv, nez opusti stavnatou dren a spadne do zeme k prezimovani.Pilatka drenova se nejvice objevovala pred prvnim kvetenim.To jsou ty dirky s trusem na stoncich.Nemam to srdce odstrihovat.Rikam si-pristi rok budu strikat . . .
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 23. srp 2011 04:52 #267023

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
myslím, že to nebude pilatka....moje sousedka Lída má jednu růži, žlutou, a ta má všechny poupata od začátku co nasadila na květ svěšené, ohnuté....volala na mě, že jí vůbec ta růže nekvete, tak jsem se šla podívat. Na všech stonkách tak 1 cm pod poupátkem měla hnědý stonky, taky tak 1cm, žádný vpichy, prostě jen jako shnilej stonek a tím pádem přerušený život pro poupata. řekla jsem jí, at to odstřihne a zkusí postříkat.....no ale nevim, musim se podívat, jak to dopadlo, protože na škůdce to bylo divný, spíš nějaká hniloba stonků....nevím. Všechny poupata ohnutý......jak zvadlý..
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 23. srp 2011 06:29 #267028

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj - no mohla by to být i ta hniloba - letos pořád prší . teď jsem se dívala na ohnuté poupata . asi u třech růží, z jedné strany něco poupě ožralo a tím se naklonilo na bok. květ je tím už znehodnocený..taky jsem zas viděla zlatohlávka . je jich letos hodně :evil: :sick:
Poslední úprava: 23. srp 2011 06:31 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 23. srp 2011 06:59 #267031

• Rose_roza
  • Fresh Boarder
To poupě se vždycky nafoukne, už to vypadá, že vypučí a najednou konec :( udělá se na stonku ten hnědý flek a je po kytce. Včera říkala máma, že prý nějaká vzdálená sousedka má ten stejný problém, ale nikdo neví jak to řešit.
Takže myslíte, že pilatka, hm, no zaúkoluji mámu, ať kytky pořádně prohlídne.
Zkusím o víkendu udělat fotku.
Téma bylo zamčeno.

Re: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 29. srp 2011 18:01 #267363

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
pilatku dřeňovou jsem kdysi v začátcích měla, někde dole na stonku nad listem je vpich, prokusuje se nahoru a poupě uvadne. Ostříhala jsem všechny výhody s dírkou ( skoro všechny :( a pak jsem stříhala stonky na kousky a vždycky jsem tu larvu objevila, od té doby nikdy více. ty dírkované listy by mohly udělat ploštice, řešili jsme to na fuchsiích

picasaweb.google.com/1079254240370265998...#5496400533226404066
a další obrázky. Růže z toho vyrostly , asi to byl jen ojedinělý nájezd, doufám...
Poslední úprava: 04. čen 2012 09:21 od MartaZ..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja
Moderátoři: Eva L., Květa