Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. dub 2015 15:07 #295802

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Iveta napsal:
Me uklidnuje, ze je to lečitelne, pokud se to nenecha dojit daleko (nekroza vsech vyhonu vedouci k totalnimu orezu, kdy ruze uz neobrazi atd)

Vytesat. :laugh:
Jen léčitelné bych nahradila ukočírovatelné.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. dub 2015 15:38 #295803

• Květa
  • Moderator
Miška napsal:

Nicméně už pro snadnější vyhledání o chorobě samé by bylo lepší se tu dohodnout, jak ji pojmenujeme. Neboť jí každý zoveme jinak. Např. Květa v sekci O růžích - houba. Další fleky atd. Takže už teď je v tom trochu zmatek. Fungovalo kdysi tady téma www.krasneruze.cz/index.php/forum/3-tech...0979-ty-vase-zkratky. Tam bychom to zanesli. No a jako další fakt: spoustu zkratek si bez rozdílu prostě děláme sami už ze samotných názvů růží. Viz: Gertrudka-GJ. Woh, Sdml, atak bych pokračovala do nekonečna.

ad zkratka - KS, zanést do zkratek ( Miščin návrh ). Jen pro přehlednost - pokud není vypsán celý název ( v předcházejícím příspěvku, v citaci a pod., prostě dlouho se o něm nemluvilo ) vypsat celý. Nikoliv pouze spála, páč by se to mohlo stát zavádějící. ( dostala jsem několik dotazů zda se jedná o spálu růžovitých, karanténní onemocnění. ). Tak tomu bych se ráda vyhnula.
Setkala jsem se s dvojím pojmenováním - jednak korová spála, druhák rakovina růží. ( což odmítám používat ).

a pro úplnost - ta houba o kt. jsem psala v O růžích je ( s největší pravděpodobností ) botrytida.
To všezahrnující houba dost používám, páč jednak bez laboratoře je určení ( navíc zhusta z fotky ) nejisté. Druhák, i když je téměř jisté, vyhýbám se mu, ptž. ve finále je to stejnak jedno - (ne-)použije se fungicid.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. dub 2015 15:40 #295804

• Květa
  • Moderator
Vyštípané pupeny mají u mne na svědomí ptáčci. Nejvíc vrabčáci, ale i stehlíci je rádi.

Růže je nahradí ( ze spících ).
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. dub 2015 19:12 #295819

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Můžu se zeptat, zda a jak používáte sulku. Dnes jsem si koupila balení 200 ml a z návodu jsem vůbec nepochopila jak to použít? To je postřik? A mohu to použít nyní proti chorobám růží? Nebo na podzim? Děkuji
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. dub 2015 20:26 #295823

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Jarko,Sulku jsem použila poprvé na podzim,ale udělala jsem slabší koncentraci(mám ji ve sklepě a nechce se mě tam),ale podle návodu-tak to nejslabší ředění-ale růže už byly bez listí,na listy nemám zkušenost-normálně z postřikovače.Pak jsem udělala slabší roztok a konví okolo zalila,ale bacha působí zároveň jako hnojivo,tak jestli jsi už něčím hnojila,tak opatrně-ať toho hnojiva nemají moc.Já se teď na to taky chystám,ale na keře asi použiju Kuprikol,Sulkou trochu zaleju,ne do keře,ale kolem keře.Mělo by být pod mrakem a nad 10°C.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Jarka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. dub 2015 20:58 #295824

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Květa napsal:
Vyštípané pupeny mají u mne na svědomí ptáčci. Nejvíc vrabčáci, ale i stehlíci je rádi.

Tak oproti lalokonoscům by to bylo zlaté. Díky.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. dub 2015 21:53 #295825

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Jarko, dobře se v HK kupují hnojiva a postřiky u viaduktu v Ceree, je tam dole prodejna a ta paní v ní :) umí
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jarka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. dub 2015 22:12 #295826

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Jarka napsal:
Můžu se zeptat, zda a jak používáte sulku. Dnes jsem si koupila balení 200 ml a z návodu jsem vůbec nepochopila jak to použít? To je postřik? A mohu to použít nyní proti chorobám růží? Nebo na podzim? Děkuji

Ja jsem použila Sulku jako prostředek proti chorobám před řašením asi před 5týdny a to bylo asi pět minut po 12 ( některé pupeny jsem spálila) Ona se jako lęćivo při rašení nemá používat, popálí mladou zeleň. Teď bych růźe nestříkala, snad lze polît půdu proti přezimujícím, ale bacha na pupeny a naraśené rostliny jako ochrana se pouźívæ opravdu spîśe koncem zimy. Jinak Hnojila jsem s ní loni v létě do půdy zálivkou.
Poslední úprava: 09. dub 2015 22:13 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ališi, Jarka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 10. dub 2015 07:34 #295832

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Děvčata díky za rady. Pod tím viaduktem se stavím, dřív jsme tam jezdili pro všechno, je pravda, že tam byl vždycky nákup + dobrá rada. Nu dneska už zajedu radši do Hornbachu, tam se zase ráda kochám. Růže jsem ještě nehnojila, mám jich spoustu sázených vloni a letos na jaře, mají dobrou hlínu, tak se bojím, abych je nějak nepřehnojila. Já jak tady na fóru i jinde hltám ve velkém všechny ty informace a nemám sama žádný zkušenosti, tak už z toho někdy blbnu. Musím přibrzdit, nebo ty svoje růžičky samou péčí nakonec zahubím. :S
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 10. dub 2015 20:05 #295844

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Genovesa napsal:
Květa napsal:

Tak oproti lalokonoscům by to bylo zlaté. Díky.

Ožrané pupeny má u mě na svědomí kočka. Kdybych jí u toho nechytila, tak bych nevěřila :blink: . Jenom nevím, jak ji to potvůrku odnaučit :angry: . Nemůžu jí celý den hlídat, nic bych neudělala :dry: .
Poslední úprava: 10. dub 2015 20:05 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa