Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 14. dub 2016 08:07 #305534

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
To mě těší, že alespoň něco nemám ;) .

Včera jsem našla jen mnoho druhů housenek od jasně zelených po žlutohnědé. Pere se to ve mě, páč v létě se snažím, aby mou zahradu motýli navštěvovali, ale když vidím zjara housenky žeroucí to málo rašících listů, mám chuť je likvidovat :unsure: . Samozřejmě, že dle housenky nepoznám, co je to zač :( , takže pokud má na svědomí skoro kompletní likvidaci oblíbené rostliny, má smůlu :angry: , ostatní jen sklepávám, nebo házím do trávníku...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. dub 2016 15:16 #305738

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
www.ruze.cz/choroby-a-skudci-ruzi/skvrnitost-zelene-kury-/ zajímavý článek o skvrnitosti kůry :unsure:
Poslední úprava: 18. dub 2016 15:20 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., zeuwicka, sany, Láďa, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. dub 2016 12:06 #305767

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
To mám zasa radosť! Včera som na Nahéme, ktorú mám zasadenú ako prvú pri vstupnej bráne do dvora - teraz má 1 rok - našla poskladané listy s tendenciou stáčania do ruličky. Po pomerne dlhom hľadaní obrázkov som našla škodcu /teda, aspoň si to myslím / -piliarka. Rozmýšľala som, kde sa tu zobrala - do vlani som mala iba jednu ružu a tá je zdravá ako repa. Tak som urobila cezplotovú inventúru do susednej predzáhradky.
Takže, mám to super - tesne pri plote, asi 50 cm od Nahémy tridsaťročný neošetrovaný berberis a v ňom obyčajná divá šípová ruža dokonca s usušenou hálkou žlabatky ružovej Diplolepis rosae. Berberis presahujúci na našu stranu som surovo ostrihala, mám do krvi rozdriapané ruky, hálku nedosiahnem, bude večerná akcia, keď príde zať. Je vyšší a má dlhšie ruky. Ibaže tie tvory sú zo suchej hálky už určite vylezené. Existuje niečo ako prevencia voči týmto pliagam? Nemôžem si byť istá, že tá hálka je len jedna - v tom kríku ich môže byť skrytých oveľa viac. Kto má skúsenosť - poraďte, prosím.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. dub 2016 12:43 #305768

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marto, nevím o žádné prevenci. Ale tenhle druh pilatěnky : www.kvetiny-chudejova.cz/Pilatenka-drobna-a6_23.htm nedělá přílišné škody. Já prostě jen obírám ty listy stočené do ruličky, jakmile je vidím a nikdy jsem neměla takový problém s přemnožením, že bych an ně musela vytáhnout chemii ;) .
Asi i ta žlabatka by se dala redukovat ručně.

Případně můžeš zkusit záškodnicky stříknout sousedovic berberis přes plot nějakým insekticidem :whistle: , ale nevím, jestli to bude mít nějaký smysl, ta hálka asi chemii nepropustí a nevím, jestli žlabatka taky tu růži ožírá, aby na ní zapůsobil požerový insekticid :( )

Každopádně myslím, že obě nenadělají tolik škody jako jiní prevíti ( třeba moje oblíbená pilatka dřeňová, která navrtá klidně i půl metru výhonu :angry: )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. dub 2016 12:45 #305769

• verenka
  • Fresh Boarder
Dobry den na ruzich jsme nasla tyto skvrny vim ze se to zde jiz probiraloale presto se zeptam jedna se o cernou cervenou skvrnitost nebo korovou spalu? a na ruznych forech tvrdi vzdy neco jinheo rada bych mela jasno a cim pripadne ruze osetrit.Dekuji moc.
13051636_1168945589805259_5190778635285236519_n.jpg

12961610_1168946209805197_8199069470238437785_n.jpg
Poslední úprava: 19. dub 2016 12:49 od HonzaPM. Důvod: Vložení fotek + špatně zvolené téma + Nadpis
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. dub 2016 13:24 #305771

• Kaja
  • Platinum Boarder
Verenko , vítej mezi námi . Honza tě přesunul do nemocí - když se posuneš o malinko výše , tak je tu odkaz na článek o té skvrnitosti i doporučené postřiky .. jinak ti nic jiného neporadím - aspoń já . střihnout a postříkat . pokud je vnitřek výhonu zelený , není to takové drama . jak tu psala Květa , vykvete a pokud další rok uschne, tak se odstřihne . stejně se staré výhony vystřihují . pokud je uvnitř výhon hnědý - odstřihne se až do zdravého dřeva .
tak hodně úspěchů - :)
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. dub 2016 13:53 #305774

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Verenko,vítej v klubu flekáčů :) ,mám ošklivou větev na Edence,za puklinou s velkou,vínovou skvrnou raší normálně,ustřihnu ji až po odkvětu,nemá cenu se nervit.
Marto,tyhle potfory mi pravidelně napadají růže s jemnými,měkkými listy-galicu,Mrs.John Laing.Jak najdu,utrhnu.
Včera jsem na Yolandě d´Aragon našla tohle :angry:

IMG_7793.jpg

Zdál se mi podezřelý ten přisražený chochol na vršku výhonu a ono tam toto:

IMG_7792.jpg

IMG_7795.jpg

Už je po smrti,zatím jsemn nevypátrala,co je to za bestii :sick:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra, Marta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. dub 2016 13:55 #305775

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Ďakujem, Jani. Myslím, že ten berberis by nebol taký problém. Problém je tá divá ruža, ktorá má na výšku dobré tri metre a rastie vlastne v tom berberise, / aj preto som jej doteraz nevenovala žiadnu pozornosť, je tam ako zašitý záškodník / takže je pre mňa úplne nedostupná. V tej predzáhradke nebola ľudská noha už najmenej 20 rokov a to, čo prežilo dosiahlo obrie rozmery - berberis, cotoneaster, jedna conica, náletový orgován a držte sa: clematis montana, ktorý by naležato dosiahol rozmery menšieho bytu a každým rokom prirastá a nádherne kvitne. Súkromne voláme toto územie Danina rezervácia.
Teraz idem ošklbať stočené lístky z Nahémy a zo Sisi.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. dub 2016 14:56 #305778

• Kaja
  • Platinum Boarder
fuj tajbl Mišpul - ta je fakt hnusná ... :evil:
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. dub 2016 18:07 #305791

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Teda vy máte věci, ale já mám taky :-) Kája má první poupě, já první mšice.

vítězem se stává - Lady of the Lake

DSC_0140.jpg

Tímto považuji sezonu za zahájenou ...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: sany, Jikra, Ajka
Moderátoři: Eva L., Květa