Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: Ochrana před mšicemi

Re: Ochrana před mšicemi 26. říj 2011 21:27 #271026

• Filipka
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 16
No vidíš, Danah, jak jsi šikovná. ;) Tomu říkám správná intuice. Byť motivavaná lenorou. :P

Mimochodem, ten kopr dám asi k ružím pak také, když říkáš, že to vypadá pěkně. Docela si to dokáži představit.

Jo, a ještě jsem si vzpomněla, že se má dávat k růžím i mateřídouška, šalvěj, tymián, libeček a máta. No a z těch méně estetičtěji působících rostlin ještě rajčata a ta řeřicha. Ale ty poslední dvě by mně už u růží asi vyloženě vadily, stejně jako ty afrikány, jak zde již psala Alenaaa. Než bych dala rajčata k růžím, tak to bych snad ty růže i jejich okolí raději přiotrávila postřikem. Ačkoliv jsem velký odpůrce podobných jedů, tak rajčata vedle růží, to už mi bůhvíproč připadá pomalu jako svatokrádež. :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Ochrana před mšicemi 27. říj 2011 11:12 #271050

• tchorik
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 83
Kopr, ac ho nesnasim, by nemusel vypadat spatne, i tu pazitku si dokazu predstavit - vyzkousim to. Sice s msicemi nemam moc problemy - dlouhodobe nestrikani prinasi ovoce v podobe ruznych predatoru - slunecka, pestrenky, zlatoocky... Ale pazitka pobliz domu by se mi taky sikla - taky ji mam jako na potforu co nejdal B) Prosim o vysvetleni rozdilu mezi domacim a asiatskym sluneckem - neznam :blush:

Re: Ochrana před mšicemi 27. říj 2011 15:05 #271054

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Proti mšicím jsem vyzkoušela ledaco, ale nakonec nejefektivnější metoda (pokud nechci použít insekticid) je vzít hadici a proudem vody mšice spláchnout. A jde to rychle.
Ještě k těm doprovodným rostlinám - levandule, mateřídouška, tymián, saturejka, šalvěj se k růžím náramně hodí. Ale s jejich účinkem proti mšicím si nejsem tak úplně jistá. Proti libečku bych měla výhrady. Je to dvoumetrové monstrum s mohutnými kořeny a je jasné, kdo by v souboji o životní prostor vyhrál - jestli růže, nebo libeček. Podobně nevhodná je máta. Dokáže se ve velice krátké době rozrůst podzemními oddenky do neuvěřitelné šířky. Z představy dolování máty mezi kytkami je mi fyzicky nevolno :S Bohatě mi stačí žabinec.

Re: Ochrana před mšicemi 27. říj 2011 15:34 #271056

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Filipko - v létě tu dávala Romča a EvaT kopr mezi růžemi- vypadá to fakt hezky . ale na mšice to asi nestačí . poněvadž na zahradě už nemám zeleninu -stříkám Mospilan je to velmi Účinný přípravek . teď se všude rojí molice a pidikřísek. u nás dnes bylo nádherně - azurová obloha - skoro bevětří a teplo až moc..no vydařilo se... :up

Re: Ochrana před mšicemi 27. říj 2011 16:06 #271057

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
Kájo, tiše závidím...u nás hnusně
myslim ten kopr nemá s mšicema co dělat...jak píše Kája...ale esteticky to bylo hezký, za rok tam zase nákej nechám...klíčí nám všude. Letos jsme mšice moc neměli, asi nebyl příznivej rok....

Re: Ochrana před mšicemi 27. říj 2011 16:15 #271059

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Letos jich fakt moc nebylo, ale loni sem měla i obalenej kopr samá mšice,....:( a dostaňte ty mrchy z toho když je do koprovky,..:woohoo:

Re: Ochrana před mšicemi 27. říj 2011 16:17 #271060

• Kaja
  • Platinum Boarder
proto já nic na jídlo v zahradě nemám - jedině jablka - a ty je taky třeba trochu frknou aby nebyly červivé ;)

Re: Ochrana před mšicemi 27. říj 2011 16:54 #271063

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Eva L. napsal:
Proti mšicím jsem vyzkoušela ledaco, ale nakonec nejefektivnější metoda (pokud nechci použít insekticid) je vzít hadici a proudem vody mšice spláchnout. A jde to rychle.
Ještě k těm doprovodným rostlinám - levandule, mateřídouška, tymián, saturejka, šalvěj se k růžím náramně hodí. Ale s jejich účinkem proti mšicím si nejsem tak úplně jistá. Proti libečku bych měla výhrady. Je to dvoumetrové monstrum s mohutnými kořeny a je jasné, kdo by v souboji o životní prostor vyhrál - jestli růže, nebo libeček. Podobně nevhodná je máta. Dokáže se ve velice krátké době rozrůst podzemními oddenky do neuvěřitelné šířky. Z představy dolování máty mezi kytkami je mi fyzicky nevolno :S Bohatě mi stačí žabinec.

Souhlas, likviduju je taky tak. Ale letos se osvědčila slunéčka, a stříkala jsem Rock Effect (nějaký přírodní olej, který jednak hubí a jednak posiluje rostlinu), než se berušky objevily. Se mnicemi jsem problém neměla.

Libeček proti mšicím nezabírá, levandule taky ne, zato rajčata jsou super, měla jsem botanická jako pozadí pro růže (promotávala jsem je plotem - asi 2m na každou stranu, děsný trifid) a v těch místech ani mšička ;)

Re: Ochrana před mšicemi 27. říj 2011 17:02 #271065

• Kaja
  • Platinum Boarder
pokud jde o slunéčka - je to invaze -- nemůžu otevřít ve dne okno - okamžitě i přes záclonu jsou jich mraky v pokoji - měla jsem jen škvírku v balkonových dveřích ,. večer lehnu - rozsvítím a hrůza - 28 jsem jich chytla - nalétavaly na lampu .mají různé barvy - i černé se žlutýma tečkama - i ty klasické . taky žluté .. a to jsem zahradu stříkala asi pětkrát . na skvrnitost i na škůdce .. teď už sice od léta ne , ale nevím kde se jich tolik vzalo . létají venku místo komárů. ti letos naopak nebyli , což mně potěšilo . :silly:
Poslední úprava: 27. říj 2011 17:02 od Kaja.

Re: Ochrana před mšicemi 27. říj 2011 17:11 #271067

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Tak s řeřichou mám zkušenosti dobré a nejen proti mšicím. :up A česnek nebo cibule mezi růžičky je taky dobrá věc, hlavně mezi ty voňavé - budou vonět víc, protože budou chtít ten česnek trumfnout :woohoo: :laugh: :laugh: :laugh:
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderátoři: Eva L., Květa