Možná vás bude zajímat něco málo z historie dánské firmy Poulsen Roser A/S, pravděpodobně největšího světového producenta růží a klematisů.
de.poulsenroses.eu/ueber-uns/poulsen-roser-as.aspx
V r. 1878 založil D. T. Poulsen nedaleko Kodaně zahradnictví, kde pěstoval a prodával ředkvičky, okurky, chřest a jinou zeleninu, později i ovocné stromy a po několika letech i růže.
Jeho tři synové se postupně vystřídali ve vedení rodinného podniku a jejich hlavním zájmem (kromě klematisů) se staly růže a jejich šlechtění. Od r. 1911 dokonce získávaly první hybridy mezinárodní ocenění. Mezi významnými kultivary té doby byly např. Nina Weibull, Chinatown, Rumba, Karen Poulsen a řada dalších. Nově vyšlechtěné růže se prezentovaly už pod názvem Poulsen Roser.
Od r. 1971 převzali firmu manželé Pernille Olesen (roz. Poulsen, zakladatelova vnučka) a Mogens N. Olesen, který se věnoval převážně hybridizaci. Firma vzkvétala a rozrostla se do nebývalých rozměrů. V Dánsku zachovala experimentální a vývojové středisko, množení (pod licencemi) a expedici růží přenesla do vybraných školek v 60 zemích světa.
de.poulsenroses.eu/sortiment/pflanzen-kaufen.aspx
V současné době Poulsen Roser produkuje ročně 30 milionů růží a 2 miliony klematisů.
Stoletý vývoj od ředkviček po miliony růží je opravdu obdivuhodný.
Sortiment růží je široký, rozdělený do kolekcí - od miniatur pro interiéry (dárkové růžičky) až po sadové a pnoucí.
de.poulsenroses.eu/sortiment/rosen-collectionen.aspx
Momentálně mi na zahradě roste 18 poulsenek. Některé z nich jsou špičkové, některé průměrné a několik jsem už v minulosti utratila (např. Karen Blixen, Alexandra Renaissance).
Takže moje favoritky jsou :
Lea Renaissance
Astrid Lindgren
Ghita Renaissance
Isabel Renaissance
Sweet Cover