Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Poulsen - růže dle šlechtitelů

Poulsen - růže dle šlechtitelů 24. říj 2017 22:40 #320791

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Ajaj, už jsem na to přišla, ke dvojici keřů Granny a LO přibyly ještě Bailando a Sirius. Manžela asi trefí. Ani netuším, kde je dám, mají mi přijít ještě čtyři růže od Pelců. Je to návykové :laugh:

Poulsen - růže dle šlechtitelů 03. pro 2017 07:47 #321256

• Ninkwen
  • Expert Boarder
Příspěvek přesunut do Tantau růží
Poslední úprava: 03. pro 2017 08:47 od Ninkwen.

Poulsen - růže dle šlechtitelů 03. pro 2017 07:49 #321257

• Ninkwen
  • Expert Boarder
Jej, dala jsem to do špatného tematu....

Poulsen - růže dle šlechtitelů 11. pro 2017 14:23 #321313

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Možná vás bude zajímat něco málo z historie dánské firmy Poulsen Roser A/S, pravděpodobně největšího světového producenta růží a klematisů.
de.poulsenroses.eu/ueber-uns/poulsen-roser-as.aspx

V r. 1878 založil D. T. Poulsen nedaleko Kodaně zahradnictví, kde pěstoval a prodával ředkvičky, okurky, chřest a jinou zeleninu, později i ovocné stromy a po několika letech i růže.
Jeho tři synové se postupně vystřídali ve vedení rodinného podniku a jejich hlavním zájmem (kromě klematisů) se staly růže a jejich šlechtění. Od r. 1911 dokonce získávaly první hybridy mezinárodní ocenění. Mezi významnými kultivary té doby byly např. Nina Weibull, Chinatown, Rumba, Karen Poulsen a řada dalších. Nově vyšlechtěné růže se prezentovaly už pod názvem Poulsen Roser.
Od r. 1971 převzali firmu manželé Pernille Olesen (roz. Poulsen, zakladatelova vnučka) a Mogens N. Olesen, který se věnoval převážně hybridizaci. Firma vzkvétala a rozrostla se do nebývalých rozměrů. V Dánsku zachovala experimentální a vývojové středisko, množení (pod licencemi) a expedici růží přenesla do vybraných školek v 60 zemích světa. de.poulsenroses.eu/sortiment/pflanzen-kaufen.aspx
V současné době Poulsen Roser produkuje ročně 30 milionů růží a 2 miliony klematisů.
Stoletý vývoj od ředkviček po miliony růží je opravdu obdivuhodný.

Sortiment růží je široký, rozdělený do kolekcí - od miniatur pro interiéry (dárkové růžičky) až po sadové a pnoucí. de.poulsenroses.eu/sortiment/rosen-collectionen.aspx

Momentálně mi na zahradě roste 18 poulsenek. Některé z nich jsou špičkové, některé průměrné a několik jsem už v minulosti utratila (např. Karen Blixen, Alexandra Renaissance).

Takže moje favoritky jsou :
Lea Renaissance
LeaRenaissance.jpg

Astrid Lindgren
AstridLindgren.jpg

Ghita Renaissance
GhitaRenaiss.2.jpg

Isabel Renaissance
IsabelRenaissance1.jpg

Sweet Cover
SweetCover.jpg
Poslední úprava: 17. pro 2017 19:28 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, varouch, patka, sany, quendery, Lukáš, Láďa, Tulasinka, Jikra, Ajka a tento uživatel má 8 dalších poděkování

Poulsen - růže dle šlechtitelů 12. pro 2017 16:07 #321327

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
DSC08971.jpg

Astrid Lindgren
DSC04948.jpg

Alabaster
DSC06431.jpg

Twist
DSC05378.jpg

Mamma Mia
DSC07259.jpg

Sophia Renaissance
Evo díky moc pěkný , já taky pár mám (do 10 kousků) a jsou to celkem dobré růže
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, Tulasinka, Jikra, Ajka, alenak, Marta, luci, rok.zaruka a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Poulsen - růže dle šlechtitelů 29. dub 2018 11:50 #322419

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
včera jsem v Obi ulovil růži Candy Cover www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.17423.2
Následující uživatel poděkoval: Kika, Láďa, Jikra, rok.zaruka

Poulsen - růže dle šlechtitelů 27. čen 2018 22:25 #323156

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Dnes jsem si vzpomněla na Evu a Láďu, kteří mají rádi růže od tohoto šlechtitele. Tak jsem v roz.HK tyto vysoutěžené fotila, po upozornění návštěvnice jak voní, pak drobně pršelo, tak jsem foťák schovala..
DSC08453.jpg
Mathilde, sér. Renaissance, barva odpovídá, nádherná, teplá,poloplná
DSC08456.jpg
celkový habitus
DSC08454.jpg
Katherine, zdálo se mi, že více voní, než předešlá
DSC08455.jpg
Poslední úprava: 27. čen 2018 22:31 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, Jikra, Ajka, alcearosa, luci

Poulsen - růže dle šlechtitelů 27. čen 2018 23:09 #323158

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Aleno, díky. Mathilde jsem sháněl, ale nikde ji nemají. Na Poulsenových stránkách je hodně nových růží, je škoda, že růže jen šlechtí a neprodává. Zahradní centra je moc nenabízí, i když třeba hodně kordesek, které se deštěm lepí, druhý den ztrácí barvu nebo zvadlé korunní plátky neopadávají, nabízí každé druhé. Možná dám příklad do oddílu kordesových růží.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Poulsen - růže dle šlechtitelů 27. čen 2018 23:18 #323159

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Kordesek je i v HK dost, návštěvníkům se hodně líbí, zdravé jsou dost. Do roz. Poulsen ale posílá dost růží, je fakt škoda, že se pak špatně shání, docela se jim v HK daří a mají ocenění. Budeme doufat, že se to časem změní k lepšímu. Mathilde se mi líbila více, barvu má nádhernou. Budu tam v sobotu, tak když nezapomenu foto,tak ji ještě vyfotím lépe rozkvetlou :)

Dod. - foťák růstal doma :laugh: , ale holky jsem prohlížela a Mathilda byla zdravější. Uvidíme v srpnu a září. ;)
Poslední úprava: 05. čec 2018 15:07 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, Jikra, babkaela

Poulsen - růže dle šlechtitelů 15. pro 2018 07:57 #324273

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jedna z mých posledních sazených je Kronprinsese Mary / Olesen/ Poulsen . romantický bílo žlutý květ . letos je druhý rok , moc jsem se ji nevěnovala a je zasazená pod Ros Uetersen , která ji v sezoně zakrývá . bojím se ji přesadit a
taky se tam není možné dostat . má být střední keřík.

kronprinsesemary.jpg

kronprinsesemary2.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, Jikra, Ajka, alenak
Moderátoři: Eva L., Květa