Swany
do mé zahrady přišla v roce 2009 jako vzrostlá ( starší ) sazenice. Přesazení nezaznamenala.
Má tendenci k půdopokryvnosti, bujný, přepadavý růst. Velká násada květů, větví se, pod centrálním květenstvím dělá další výhonky s kratšími květními stvoly.
Každoročně ji na jaře stříhám na babku, téměř k zemi. Je pak kompaktnější, nerozkydává se. Tím jí ale oddaluji kvetení ( možná je i pozdnější sama ). Vykvétá mi skoro měsíc po ostatních, po zahájení sezony. Teď si na ni brousím rýč, chci přirývat kousek záhonku, habit by nevyhovoval. Asi to přesazení nebude bez potíží, je dost mohutná, určo na vlastních.
Kvítky jsou cca 4 - 5 cm velké, ploché talířky.
Nevoní. Zdravá. Výška cca ke kolenům. Nikdy jsem ji nekopčila, vždy po zimě OK.
Nemusí delší déšť, splihne, květy zhnědnou. Poupat je ale v zásobě dosti, nahradí.
V II. floru vypadá podobně, kvetení je ale slabší. Jen ji už neudržím takto kompaktní, bývá asi o 20 - 30 cm mohutnější.
Lépe ji nevyfotím s tím mým nefoťákem ( nebožtíkem ). Detaily květů jsem zřejmě nefotila, pouze celkový tvar keře. Na HMF detaily jsou
www.helpmefind.com/gardening/pl.php?n=2462&tab=1
Považuju ji za vděčnou a bezpracnou růžičku. I z těchto důvodů jsem si k ní obstarala sestřičku - Pink Swany.