Marqetko, jdou oba způsoby, o tom žádná.
Přesto, klonila bych se spíše k tomu dát každou sazenici zvlášť.
Sázela jsem takto do jedné jámy růže ( jednovýhony ), pár kultivarů. A v podstatě u většiny z nich lituji.
Záleží na tom, jak plánuješ růži stříhat, jak ji chceš "vychovávát". To je první věc.
Druhá pak - jak je kultivar sám o sobě vitální + jak bude vitální u tebe. To se předem nikdy říct nedá. Nicméně, LdV vitální je.
Třetí - a to je to, co mne dnes nejvíc zlobí. Nejstarší takto sázené růže jsou dnes 6 - 7 leté. Většinou floribundy. Samo, ty původní jednovýhony za tu dobu udělaly standardní keřík, snaží se probít na své místo na slunci ( kazí ledaskdy celkový tvar ). A občas se stává, že ačkoliv jsou sázeny do jedné jámy, kvetou v odlišném termínu. Pak do vypadá trochu podivně, ptž. kvete třeba jedna polovina keříku, zaťatě, druhá houbeles.
Pro pořádek - jiným to ale nevadí, těch je ale daleko méně. Jsem ráda, že je takto zasazené mám.
Opravdu záleží na tom, co s LdV plánuješ, jak jej chceš stříhat. Mé "doporučení" by znělo - dej jej blíž než standardní sazenici, při běžném střihu se ti za dva až tři roky spojí do krásného keříku.