Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže - máte zkušenost?

Re: Máte zkušenost? 17. úno 2012 18:45 #276586

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Tak to jsem ráda, u mě to byla taky láska na první pohled. Nebudeš litovat.

Re: Máte zkušenost? 17. úno 2012 23:35 #276588

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kachnishte, General se dost podoba Cardinalu Richelieu, ze? Taky galika.Flus jednou v roce.Mela jsem za to, ze ji mas nebo snad Vladka?

Re: Máte zkušenost? 18. úno 2012 10:41 #276592

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Kačko, moje růže byla pravokořenná, ze Zahrady Teplá. Určovala mi ji tu Dresla (chceš-li, zkus Vyhledávání).
Ta má Generál Štefánik byla zcela shodná s tou, co v Průhonicích fotila a na HMF dávala Lili.
Důvod, proč už ji nepěstuji, nebyla nespokojenost, nekvalita ap., ale moje "začátečnická" blbost.
Zasadil jsem ji přímo k úzké uličce, rostla opravdu bujně, navíc byla prostokořenná (Lenko, díky za info o odnožování).
Neuměl jsem si ani dost dobře poradit s tou její barvou (ale máma ji milovala), takže jsem jil po dvou letech šmikání vyryl.

Shodou okolností jsem si na podzim u Dresly vzal očkovance (ale už měla jen slabší sazenice - kdybys od ní brala),
takže to zkusím znovu a jsem zvědavson. Je zasazená, nakopčená, má i chvojí (jako jedna z mála u mne), ale už teď vím,
že ji asi musím (zase) přesadit. Moc by se mi líbila např. s Geranium phaeum ´Samobor´ a bílou vrbovkou/gaurou ap.

Generál je jiná růže, než Reine des Violettes. Evai má pravdu v tom, že barvou květů je GŠ skoro jako Cardinal de Richelieu.
Květy GŠ jsou ale o poznání menší (cca o 1 cm, co jsem tak viděl Cardinala u Dresly na poli) a hlavně - GŠ oproti ní opakuje.
Štefánik krásně voní, po fialkách a pampeliškovém medu.
Chováním (bujnost, barva, užší, delší a světleji zelené lístky, vzrůst, větve, vůně) bych GŠ přirovnal třeba k Rhapsody in Blue.
Obě jsou to bujné růže, 160 cm (a víc) za léto bez problému. Líp a rychleji opakují při radikálním řezu.
Štefánik mi ale připadá "přírodnější" - takový přirozenější, méně lesklý, méně uměle-plastový, přírodnější či jak to napsat.

HMF a údaje (fotky) tam berme s velkou rezervou. Jeden z hlavních adminů (Jedmar) třeba říká,
že: "když "to" tak je v Sangerhausenu, tak je to pravda"...

Jirko, krásné snímky - díky moc.

Lenko, zkus aspoň jednu, dvě fotky, prosím. Ať vím, jestli aspoň máme/měli jsme my dva stejné kousky. Ď.
Poslední úprava: 18. úno 2012 13:05 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: helena, Kachnishte, evai, Evka, Marijka

Re: Máte zkušenost? 18. úno 2012 14:32 #276593

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Prosím, co je to to flusání růží?:dry:

Re: Máte zkušenost? 18. úno 2012 14:55 #276595

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Skalničko, na HMF je u některých růží údaj - "blooms in flushes throughout the season" = kvete ve vlnách v průběhu sezony.

Někdo tomu říká flusání, někdo opakované nakvétání :).
Poslední úprava: 18. úno 2012 15:46 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: hespa1, skalnička

Re: Máte zkušenost? 18. úno 2012 18:38 #276596

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Evoi, máš pamatováka, máme Cardinála obě. Já jsem si to také říkala, že mi přijdou barevně stejné, bude jiná velikost květu, těším se v létě na srovnávačku galik ;)
Přidám jednu vzpomínkovou: Cardilal de Richelieu jestli se nepletu napravo, uprostřed Rose de Rescht a levá je Charles de Mills.

galiky.jpg

:blush: omlouvám nás, ale naše růže flu... :whistle:
Poslední úprava: 18. úno 2012 18:39 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: Lenka, helena, evai, Evka

Re: Máte zkušenost? 18. úno 2012 18:54 #276597

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Honzo, na tvou žádost - koláž z nepodařených fotek. Kvalita nevalná, proto jsem je sem taky nechtěla dávat. Barva moc neodpovídá, v reálu je tmavší - můj foťák odmítá brát pořádně fialovou. Jestli tobě skutečně opakovala kvetení, pak jsme asi neměli stejnou růži, moje kvetou jen jednou, potom už ani kvítek (mládím to není, ani u matky těch mých batolat jsem opakování nepozorovala). Z čehož tedy asi plyne, že možná nemám GŠ. Zvláštní, že se Dresla nikdy nezmínila, že by GŠ opakovala - a to z ní mámím opakovací fialové na každém DODu. Žila jsem v domnění, že to na hmf prostě mají špatně (p. Žlebčík ji uvádí jako jednoukvetoucí).
Generltefnikkol.jpg
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Vlaďka, helena, evai, Evka

Re: Máte zkušenost? 18. úno 2012 19:09 #276598

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
No, tak jsem toho Štefánika gůglila a narazila na toto:
databaze.dendrologie.cz/index.php?menu=6&id=30020

ale na všech dalších odkazech všichni udávají jednoukvetoucí :blink: Asi fakt různé růže????

Re: Máte zkušenost? 18. úno 2012 23:04 #276599

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Lenko, za koláž moc díky. Jaké nepovedené fotky? Nevidím ani jedinou. :up Barevně odpovídají realitě?

Vlaďko, nečetla sis na HMF Generál Š. v referencích?
Tvůj odkaz - píší tam: syn. Krásná Azurea a Reine des Violettes (ale právě podle member commentu na HMF by Krásná Azurea
mělo být české nové pojmenování, tj. synonymum, pro Reine des Violettes. Tudíž by to se Štefánik nemělo mít nic společného).
Tak se zatím zdá, že Generál Štefánik je jen jedna a není to ani Reine, ani Azurea, ani Cardinal de Richelieu.

Vzpomenete si asi, jak jsem tu lamentoval, že mi v roce 2011 vůbec neopakovala angličanka Gertrude Jekyll.
A že jsem ji vůbec nestříhal a výhony byly jen rovně vzhůru (vyvazování). A že při razantním střihu dobře opakuje.
Nebo kdyby se vedla vodorovně, že by možná kvetla a opakovala spolehlivě...
To samé by mohlo platit pro Generál Štefánik. To je můj prozatímní nápad, pač jsem ji skutečně řezal až k zemi na nových kvetla.
A taky může být rozdíl v názvosloví - jsou růže, kterým na odkvetlém stonku vyrazí z bočních pupenů větvičky a ty pak kvetou.
A pak jsou růže, kterým vyráží nové větvičky ze země, zahušťují keř, a na těch pak jsou nové květy, které prodlužují sezonu.

Detektivka je to možná zapeklitější, než Slečna Květa Marplová a její Záhada mladé princezny tantauské. :lol:
Poslední úprava: 18. úno 2012 23:14 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Kachnishte, Miška

Re: Máte zkušenost? 19. úno 2012 07:54 #276602

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
No, joo, noo Honzo, bude to podobně jako s tou Comte de Chambord. U těch starých růží... kdo ví kde kdo co v dobré víře očknul a tak....
Ale ten Štefánik mi od pohledu připadá tak galikozní, že bych tomu opakování ani nevěřila :laugh:
A s tím kvetením GJ a dalších, na vodorovném proutí je to tutovka vyzkoušená.
Krásně je to třeba tady:http: //www.rosenotes.com/2009/02/pegging.html
Poslední úprava: 19. úno 2012 07:54 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, hespa1, evai, Miška, Kika
Moderátoři: Eva L., Květa