Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže - máte zkušenost?

Re: Máte zkušenost? 20. úno 2012 11:39 #276618

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Páni, to je napínavý, o to víc se na něj těším... !
Právě, GS mi přišel ještě víc galikovitý, než Cardinal Rich (Evčo, mám ho :) ) a hlavně fotky na HMF od Lili mě fascinovaly tmavou barvou kvetení, kterou trumfuje právě i milého Cardinála. Tak tedy.. :blink:

Honzo, zmiňovanou Raps.in blue budu mít kousek vedle GS, no těším se na to, těším, jen se nám musí podařit odkoupit ten kus zahrady, na který já už ve svých úvahách expanduju, ale ještě nám neříká "pane" B)

S hustotou křoviska jste mě mile potěšili, bude vytvářet "sugestivní zatáčku ke strašidlu" (myšleno ke skleníku...). Jen je jasné, že musím koupit očkovance, to odnožování (btw by dávalo opět body pro galiku) by bylo samozřejmě špatně...

Re: Máte zkušenost? 20. úno 2012 11:44 #276619

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Kačko já myslím, jestli neodnožují jen pravokořenné sazenice.

Re: Máte zkušenost? 20. úno 2012 14:00 #276622

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
No, já bych si o tom neodnožování očkovanců zase nedělala tak velké iluze. Samozřejmě pravokořenná odnožuje mnohem usilovněji, o tom žádná, ale ono stačí dát očkovance trochu hlouběji, pohříží se větvička a už to jede. A galiky obecně zakořeňují celkem snadno. Ale zas abych nikoho neodrazovala, ono se to dá uhlídat. Mám třeba očkovanou Himmelsauge, to je taky taková potvůrka rozlejzavá (ač není galika, ale zas má v sobě rugosu), tam stačí, aby se větev válela chvíli po zemi, a už pouští kořeny - na jaře to vždycky oblezu, nechtěné potomstvo vykopu a rozdám. Zatím nepřelezla nikam nevhod a vlastně žádná z mých pravokořenných růží. Výhony vyrážejí celkem spořádaně vedle matky, vhodně zahušťují keřík, a když náhodou nějaký vybočí trochu víc, motyčka to jistí.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, Kachnishte

Re: Máte zkušenost? 20. úno 2012 15:24 #276624

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Vlaďko, díky za prima odkaz, je to tam opravdu nározně vysvětlené a hlavně nafocené.
Bohaté kvetení se ale týká větví vyvázaných v předchozím roce, ne?
U mě díky zimním mrazům všeobecně asi nehrozí, že by cokoli nad zemí přežilo. Jak to bude letos uvidíme v dubnu.

Kačko, tož nechť se koupě zdaří. Znám to dobře, taky si tu v hlavě maluju, coby kdyby... :up
Poslední úprava: 20. úno 2012 15:37 od HonzaPM.

Re: Máte zkušenost? 20. úno 2012 17:13 #276628

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Honzo, přeskakuji do vláka Řez růží. To je mé oblíbené, často v něm ležím a stále mám pocit, že těch zkušeností je málo...
Tolik to trvá, než si člověk tu teorii vyzkouší a potvrdí na vlastní kůži(růži) :cheer: Potřebovala bych ty růže pěstovat už aspoň třicet let, aby člověk VĚDĚL.
Poslední úprava: 20. úno 2012 17:17 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Máte zkušenost? 11. bře 2012 01:10 #276911

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Lenka napsal:
Generltefnikkol.jpg

Lenko, pořád mi Generál Štefánik vrtá hlavou. Hlavně to, proč tvá růže (Dreslou určovaná jako GŠ)
neopakuje a proč má růže (Dreslou též určovaná jako GŠ) po řezu až k zemi vyhnala nové, kvetoucí výhony
a také už kvetla první rok po zasazení (to leckdy jednoukvetoucí nedělají) - safra, že já ji dal pryč. :)
No a teď jsem si konečně prohlídnul tvou koláž na opravdu velkém monitoru (jinak čučím na mobil či noťas)
a... napadá mne (je-li barva květů na tvých fotkách akurátní), že tvá růže na koláži snad, asi, nebude Generál Štefánik.
(vycházím-li z fotek Lili z Průhonic (pravá GŠ) - moje a průhonická růže jsou oproti tvé opravdu do modra)
No jo, ale co by to mohlo být, ta tvá? Jednu možnost mám, ale tu růži jsem nikdy naživo neviděl.
Vygůglit se dá plno jejích nádherných obrázků. Ombrée Parfaite. Mrkla bys na ni? Co ty na to? Ď. Ale může to být i jinak.
Připaluje se tvá růže na sluníčku? Kvetla už prvním rokem? Přidám koláž mé pravokořenné sazenice.
a1.jpg

PS: zajímavý je třeba tenhle obrázek a odkaz www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=vergleich&id=3

PS2: tohle je zajímavé, nemám dočteno do konce, ale vložím (možná, že v Průhonicích roste Cardinal de Richelieu - prý píše Šíp)
... anebo taky Generál Štefánik nikdy nebyla vyšlechtěna, a bylo to jen přejmenování již existující růže, ale které?
(La Negresse? Centifolia à fleurs doubles violettes? Nebo je to ještě docela jinak??)
forum.garten-pur.de/index.php?board=23;a...splay;threadid=33920
Poslední úprava: 11. bře 2012 03:28 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Kachnishte, evai, Evka

Re: Máte zkušenost? 11. bře 2012 11:53 #276918

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Honzo, já ti nevím. Jak už jsem psala, na těch mých fotkách barvy moc neodpovídají, taky je víc domodra a tmavší. Zkusím ti ji letos vyfotit líp a cvaknout i matku. Co se týče toho pálení na sluníčku, neřekla bych, že se květy vyloženě pálí, spíš strašně brzy opadají a růži se myslím u mě celkově líp daří v polostínu (líp roste, zdravější listy) - u mě ale plné slunce znamená zároveň velké sucho, může to být i tím.
Kvetení v prvním roce: ano, kvetla (tj. další rok po odebrání řízku či odkopku, což jsem obojí dělala po odkvětu).
Naše růže vypadají stejně, ale asi nebudou - to opakování...
K mojí "GŠ" můžu říct jen to, že u Dresly jsme oblezly celé pole s větvičkou té mojí v ruce a jak Ombrée Parfaite, tak Cardinala Rich. jsme zavrhly, ale už se mě neptej, proč - myslím, že obě byly světlejší. Dreslin Štefánik, to byl 100% match. Tu průhonickou jsem taky obhlížela naživo (na Chotobuzi ji mají zasazenou hned vedle CR, kdyby byly identické, nejspíš by si toho už někdo všiml) a pravda je, že jsem tehdy byla přesvědčená, že tam musejí mít vyměněné cedulky a že jde o CR (růže s cedulkou CR tehdy zrovna nekvetla) - každopádně ta s cedulkou GŠ mi připadala úplně stejná jako ta moje (silně galikózní, o centifolii bych asi neuvažovala).
Spíš bych tipla, že opravdu se šíří dvě verze GŠ: jedna opakující, identická nebo křížená s HP Reine des Violettes, jak uvádějí některé prameny, druhá více či méně galika. Kdo kde co vyměnil, to už se asi nedopátráme. Fakt škoda, že jsi tu svou vyhodil.
Každopádně si dávám pro letošek závazek, že: 1) pořádně nafotím tu svou, 2) porovnám ji s Reine des Violettes, kterou mám teď od podzimu novou, nafotím srovnávačku všech tmavých, co mám 3) podívám se do Průhonic a porovnám tamní GŠ a CR a případně další tmavé, 4) provedu totéž u Dresly na DODu, znovu porovnám s tou svou, pokud zrovna pokvete. Víc už pro tebe asi udělat nemůžu.
Edit: Teď koukám, že tvoje růže má možná větší a širší listy (možná i lesklejší), ale těžko říct.
Poslední úprava: 11. bře 2012 11:59 od Lenka.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Re: Máte zkušenost? 11. bře 2012 18:46 #276932

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Lenko, díky moc. Jsi dokonalá.
Moje růže neměla první kvetení tak bohaté - což by právě mohlo znamenat to opakování.
Generál Štefánik u Dresly byl loni na DODu oproti sousedním růžím docela pozadu a těch poupat taky nebylo tolik (ve srovnání
s jednoukvetoucími). Otázka je, odkud Dresla GŠ má. Němci na odkazu mají GŠ od Šípa a to je možná právě průhonická Cardinal
Richelieu. Pak je ještě jedna růže v nabídce nějaké italské školky.

Schultheiss uvádí dvě Reine des Violettes - Reine des Violettes a Reine des Violettes II. Možná je ještě jedna světle růžová,
až bělostná, verze v USA, viz. HMF. (to by mohlo vysvětlovat, proč je na HMF u Reine dV tolik odlišných snímků).
(Němci mj. píší, že Kalbus prodává místo Reine des Violettes jinou růži. Otázka je, jestli zcela jinou, nebo verzi (či sport) pravé Reine.)
www.rosenhof-schultheis.de/Suche/artikel...e_des_Violettes.html
www.rosenhof-schultheis.de/Suche/artikel...es_Violettes_II.html

Ono i s Cardinal Richelieu je to zajímavé. Jeden snímek od Dresly a druhý od Arlekino (to skoro vypadá jako domnělá GŠ)
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.161589
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.135936

To je asi nekonečný příběh.
Poslední úprava: 11. bře 2012 22:08 od HonzaPM.

Re: Máte zkušenost? 11. bře 2012 23:15 #276940

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Mam Cardinala od Guillota a vypada spise jako na fotu Arlekina.Vlastni foto nemam, poridim v sezone.

Re: Máte zkušenost? 12. bře 2012 11:52 #276942

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Mně spíš přijde rozdílný habitus CR x GS. Můj Cardinal je sice ještě klučina (3roky), ale je to poměrně vzpřímená růže. Mám-li brát jako bernou minci fotky GS od paní Lili z HMF, tak je to poměrně rozvalené křovíčko, a la třeba Charles de Mills, tolik můj skromný názor.
Poslední úprava: 12. bře 2012 11:53 od Kachnishte.
Moderátoři: Eva L., Květa