Honzo, také tobě příjemné ráno

. Tak ti nevím, jestli se mi srovnání podaří, přece jen Mendela ještě neznám. Pelcovi ve své nabídce říkají, že jsou si hodně podobné, já bych jisté rozdíly (ač momentálně Westerland nemám, před dvěma roky nepřežil zimu) viděla. J.G.M. bude mít asi kompaktnější keř, nižší. W. je takový jakoby víc rozevlátý a každopádně mohutnější. Viděla jsem kdysi W. pěstovaný jako popínavka - něco ohromujícího. Rostl do výšky minim. 3m, obalený květy a ta vůně !!!

Ten můj, samozřejmě, nedosahoval těchto parametrů a navíc mu zdejší klima asi nesvědčilo. Rozhodně není zcela mrazuodolný, jak se o něm píše. Jak je na tom Mendel se teprve časem dozvím, protože, jak už jsem předeslala, informace jsou nedostatečné.
Květy jsou odlišné jednak ve velikosti - J.G.M. má menší, také tvarem - W. má spíš rozvolněné, ne tak akurátně uspořádané jako Mendel. Barva je zdánlivě stejná, přesto jiná. W. má v oranžové ještě přidanou růžovou, možná i žlutou, je taková "duhová". U M. je oranžová čistá, bez příměsí.
Rozdíl je i v listech. Pokud si vzpomínám, tak W. má listy světlejší a matné (?), M. naopak tmavé, lesklé a tužší.
W. nádherně voní, k Mendelovi si půjdu za chvíli čuchnout.
Víc už asi ze sebe nevyždímu.
P.S. Mendel voní