Po minulé zimě jsem trochu na rozpacích, jestli je možné se plně spoléhat na označení kl. zóny (např. na HMF). Uvedu jeden příklad : měla jsem na jednom záhonu, dokonce vedle sebe, Polarstern a Big Purple. Tedy rostly ve stejných podmínkách. U Polarstern se uvádí zóna 4, u Big Purple z. 7. Všechny růže na zahradě zůstaly přes zimu nenakopčené - vzhledem ke stěhování jsem nestihla. Logicky by se dalo usoudit, že Big P. namrzla a Polarstern přežila. Skutečnost je ale právě opačná. B.P. v pohodě, o Polarstern jsem přišla, bohužel.
Tím nechci tvrdit, že je zbytečné brát ohled na zařazení konkrétního kultivaru do kl. zóny. To určitě ne. Druhý příklad ukazuje, že zařazení do určité zóny je správné - Traviata a Karen Blixen (obě v zóně 7) měly výhony namrzlé až k zemi a obě růže už letos za moc nestály. Dostaly zabrat. Tím chci jen říct, že asi na prvním místě bude vlastní zkušenost s místem, kde mám zahradu. Vím např., že Liberec je sice v oblasti zóny 6 (podle klimat. mapy), ale ve skutečnosti odpovídá 5. zóně - je v mrazovém dolíku mezi horami.
A protože, jak je vidno z prvního příkladu, se nelze na oficiální určení zóny u růží stoprocentně spolehnout, letos jsem nakopčila všechny, bez rozdílu - trojky stejně jako sedmičky.

Na jaře zhodnotím.