Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2010/ růže dle zón

Re:Zima 2010/ růže dle zón 24. lis 2010 14:39 #22571

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Kaja wrote:
Jinak jsme 380m /n.m, -loni mi omrzla je Rosarium Uetersen .zato pořádně . brala jsem ji až u země.mráz je citelnější na růže pokud je poblíž voda . bratrovi u potoka vždy pomrznou.
Jo, mráz u potoka dělá divy, my jsme níže než Kája v dolíku, když je tady -5, tak na kopcích kde jsem si kdysi dávno myslela, že je zima větší, je o 2 až 3 stupně tepleji. Taky záleží na větru, ten dokáže pořádně snížit teplotu, proti větru jsme chráněni velkým kopcem, spíš malou horou , takže Kyrila jsme slyšeli( hukot to byl děsný), ale k nám se dostal jen okrajově, jen pořádně foukalo.
Zahradu máme malou 280 m2 a taky tam jsou místa od severovýchodu kde je větší zima a tam je New Davn, tak i proto možná omrzává. Je sice částečně chráněna krátkým plotem z tují, ale moc asi to nepomáha. Růže mám většinou před chalupou od východu a jen malou část na jiných místech.
zajimavosti.beskydy.cz/content/beskydy-t...en-u-koprivnice.aspx Jsem zjistila, že ten kopeček je větší než 500 m n.m:blink:

Re:Zima 2010/ růže dle zón 24. lis 2010 15:07 #22575

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
No, já jsem zvědavá, zimu tady neznám. Ale jsme taky v dolíku (mírném), zahrada je otevřená na západ, ale tam jí částečně chrání vysoké stromy, pak na sever (silnice), na jih je do kopce, na vršku je stodola a vysoké jilmy, z východu barák.
Teď, když sněží, tak je vidět, jak se tu točí vítr, fouká ze západu, obíhá skupinu jehličnanů a na zahradu se dostane z jihu. Čili růže jsou vlastně chráněné u plotu :D, celkem zajímavé.

Teplotně to tu bude spíš podprůměrné, srážkově taky (většinou vody chytnou Jizerky), jsem zvědavá na srovnání se "sousedkou" :), pak to tu budeme s Květou porovnávat ;)

Re:Zima 2010/ růže dle zón 25. lis 2010 01:07 #22642

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
danate1 wrote:
měla jsem minulý rok strach o Fuji, Jalitah a Ibizu a v poho bez přikrytí
je ale fakt, že Brno a Břeclavsko se často objevuje na zónách jako 7....

Danate, ty se nepočítáš, k vám do krámů ani nenavážejí palčáky, páč nejsou potřeba..
( pardon, ale hrozně to svádělo :laugh: )

Re:Zima 2010/ růže dle zón 25. lis 2010 01:46 #22643

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
amazonka01 wrote:
No, já jsem zvědavá, zimu tady neznám. Ale jsme taky v dolíku (mírném), zahrada je otevřená na západ, ale tam jí částečně chrání vysoké stromy, pak na sever (silnice), na jih je do kopce, na vršku je stodola a vysoké jilmy, z východu barák.
Teď, když sněží, tak je vidět, jak se tu točí vítr, fouká ze západu, obíhá skupinu jehličnanů a na zahradu se dostane z jihu. Čili růže jsou vlastně chráněné u plotu :D, celkem zajímavé.

Teplotně to tu bude spíš podprůměrné, srážkově taky (většinou vody chytnou Jizerky), jsem zvědavá na srovnání se "sousedkou" :), pak to tu budeme s Květou porovnávat ;)

jj, taky jsem si pořídila meteostanici, ale bez ní jsem byla rozhodně šťastnější. Teď už vím, jak moc teploty skutečně klesly. Předtím, když jsem se vyhrabala z pelechu, to nejhorší dávno bylo pryč...
Na porovnávání jsem rozhodně zvědavá.
O zimách zde ti mohu poreferovat :laugh: , jsme tu 45 let.
Srážky - v zimě se dostane i na nás, rozhodně míváme ale méně sněhu než Liberec, přijde později a dříve odtává.
Jaks psala, že vylejváš sud v chumelenici - u nás spadlo pár krupiček zmrzlé vody.

Lanling, to může být hodně zajímavé - osa Amazonka, já, Eva, Ty.

---
tak jsem si dopsala do tabulky zóny u jednotlivých kultivarů - 16 jich mám 5bčkových, 6 čtyřkových a jednu prý dvojkovou.
V této souvislosti mně zaujaly ( z - mých - moderních ) kultivary - Kordesův Iceberg, Bonica a Diamond Border - všechny jsou prý 4kové. Takže by prý měly vydržet téměř 32 st. mráz. Jo ?

K zónám udávaným na HMF - asi je podstatné, jak je ta mrazuodolnost dle HMF chápána.
Páč - co je v zemi by přežít u nás mělo, teplota hlíny by neměla dosáhnout tak nízkých hodnot.
Pak jsou pruty - to co, je kryté sněhem ( dobrý izolant, zase teplota by neměla dosáhnout tak nízkých hodnot ) by teoreticky mělo opět přežít.
A pak jsou části prutů, kt. jsou vystaveny mrazu přímo ( + vítr ). Teoreticky by měly přežít pruty kultivarů podle udávané zóny.
Takhle bych si to aspoň vysvětlovala já.
Cha, vím, že je tomu jinak.

Re:Zima 2010/ růže dle zón 25. lis 2010 06:57 #22647

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Květuš, nevlastníme zde ani bundy, ty se k nám nevozí, pač by je nikdo nekupoval. V zimě vezmeš svetr, dýchneš si do ruk a dojdeš to jen tak...:silly:

Re:Zima 2010/ růže dle zón 25. lis 2010 07:17 #22649

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Květa wrote:
amazonka01 wrote:

Na porovnávání jsem rozhodně zvědavá.
O zimách zde ti mohu poreferovat :laugh: , jsme tu 45 let.
Srážky - v zimě se dostane i na nás, rozhodně míváme ale méně sněhu než Liberec, přijde později a dříve odtává.
Jaks psala, že vylejváš sud v chumelenici - u nás spadlo pár krupiček zmrzlé vody.
Lanling, to může být hodně zajímavé - osa Amazonka, já, Eva, Ty.

K zónám udávaným na HMF - asi je podstatné, jak je ta mrazuodolnost dle HMF chápána.
Páč - co je v zemi by přežít u nás mělo, teplota hlíny by neměla dosáhnout tak nízkých hodnot.
Pak jsou pruty - to co, je kryté sněhem ( dobrý izolant, zase teplota by neměla dosáhnout tak nízkých hodnot ) by teoreticky mělo opět přežít.
A pak jsou části prutů, kt. jsou vystaveny mrazu přímo ( + vítr ). Teoreticky by měly přežít pruty kultivarů podle udávané zóny.
Takhle bych si to aspoň vysvětlovala já.
Cha, vím, že je tomu jinak.

To mě celkem těší, protože by to znamenalo, že těch srážek budeme mít přeci jen o chlup víc ;) ale asi taky o chlup větší zimu (dneska -7°C), ale sníh = přežití i ve větších mrazech.

A ano, taky si dělám naděje, že zakopáním růží hodně pod zem jsem si zajistila "mrazuvzdornost" :D, a to ostatním už nechám na přírodě. Ale teda oranžády mají "hrobečky", to jsem si neodpustila.:blush:

Re:Zima 2010/ růže dle zón 25. lis 2010 08:11 #22650

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Květa wrote:
Takhle bych si to aspoň vysvětlovala já. Cha, vím, že je tomu jinak.[/quote]

Vysvětluju si to taky tak. O růže kromě pnoucích se nebojím. Sázím taky hluboko, poradila mně to i Dresla, když posílala zásilku, nebylo to jen kvůli mrazuvzdornosti(ale jistě taky), ale že se tak růže opře i o své vlastní (ušlechtilé) kořeny a bude stabilnější (historické). Takže jediný problém pro mě jsou ty, u kterých chci dosáhnout výšky u nějakých opor - plotů. Chci teď zkusit vzít nějakou plachtu, přizpůsobit rozměr, našít suché zipy a z návětrné strany připevnit k opoře. První bude Elfe. Druhé budou Mme Alfred C. a Sombreuil. To bude všechno, takže to za pokus stojí.

Re:Zima 2010/ růže dle zón 26. lis 2010 09:10 #22702

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Růže, které nepotřebují zimní ochranu:

www.rosebook.ru/articles/uhod-za-rozami/...ushhie-bez-ukrytija/

Pro ty, které už minula školní ruština a mají problém s azbukou:
v prvním sloupci jsou absolutně mrazuodolné růže, odpovídají 3. zóně,
ve druhém jsou mrazuodolné r. , odpovídají 4. zóně,
ve třetím středně mrazuodolné, 4. - 5. zóna

Re:Zima 2010/ růže dle zón 26. lis 2010 09:29 #22703

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Jak to dělám já:
Nasypu mulčovací kůry cca 25cm. Obalím pruhem netkané textilie, což vytvoří kolem keře "komínek". Dosypu kůru do výšky obalu, t.j. dalších cca 30 cm. A s dalším děj se vůle páně!
Loni hodně omrzla jen Acropolis - asi je citlivější - a znovu obrazila. Tak ji letos zabalím komplet.

Re:Zima 2010/ růže dle zón 26. lis 2010 09:29 #22704

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Tak já mám z nich jen Hansu 1.sloupek:)
Moderátoři: Eva L., Květa