amazonka01 wrote:No, já jsem zvědavá, zimu tady neznám. Ale jsme taky v dolíku (mírném), zahrada je otevřená na západ, ale tam jí částečně chrání vysoké stromy, pak na sever (silnice), na jih je do kopce, na vršku je stodola a vysoké jilmy, z východu barák.
Teď, když sněží, tak je vidět, jak se tu točí vítr, fouká ze západu, obíhá skupinu jehličnanů a na zahradu se dostane z jihu. Čili růže jsou vlastně chráněné u plotu

, celkem zajímavé.
Teplotně to tu bude spíš podprůměrné, srážkově taky (většinou vody chytnou Jizerky), jsem zvědavá na srovnání se "sousedkou"

, pak to tu budeme s Květou porovnávat

jj, taky jsem si pořídila meteostanici, ale bez ní jsem byla rozhodně šťastnější. Teď už vím, jak moc teploty skutečně klesly. Předtím, když jsem se vyhrabala z pelechu, to nejhorší dávno bylo pryč...
Na porovnávání jsem rozhodně zvědavá.
O zimách zde ti mohu poreferovat

, jsme tu 45 let.
Srážky - v zimě se dostane i na nás, rozhodně míváme ale méně sněhu než Liberec, přijde později a dříve odtává.
Jaks psala, že vylejváš sud v chumelenici - u nás spadlo pár krupiček zmrzlé vody.
Lanling, to může být hodně zajímavé - osa Amazonka, já, Eva, Ty.
---
tak jsem si dopsala do tabulky zóny u jednotlivých kultivarů - 16 jich mám 5bčkových, 6 čtyřkových a jednu prý dvojkovou.
V této souvislosti mně zaujaly ( z - mých - moderních ) kultivary - Kordesův Iceberg, Bonica a Diamond Border - všechny jsou prý 4kové. Takže by prý měly vydržet téměř 32 st. mráz. Jo ?
K zónám udávaným na HMF - asi je podstatné, jak je ta mrazuodolnost dle HMF chápána.
Páč - co je v zemi by přežít u nás mělo, teplota hlíny by neměla dosáhnout tak nízkých hodnot.
Pak jsou pruty - to co, je kryté sněhem ( dobrý izolant, zase teplota by neměla dosáhnout tak nízkých hodnot ) by teoreticky mělo opět přežít.
A pak jsou části prutů, kt. jsou vystaveny mrazu přímo ( + vítr ). Teoreticky by měly přežít pruty kultivarů podle udávané zóny.
Takhle bych si to aspoň vysvětlovala já.
Cha, vím, že je tomu jinak.