přidám své hodnocení:
1/TOP
letos jsem měla největší radost z keřů jednoukvetoucích růží, které třetím rokem konečně dorostly tak, že jsem si jejich kvetení užila. (květů by bylo ještě více, kdyby naše zaječice neprovedla u některých předjarní střih. Na druhou stranu mi ukázala, že zastřižení vzhledu prospívá) Nad celým polem se vznášela růžová vůně.
Třeba Ispahan
Moc se mi líbila i miniatura Green Ice, která zas tak miniaturní není a má nádech do zelena
a Betty Prior, protože byla od června až do zámrazu obalená květy.
2/nejvoňavější
musím nejdřív napsat, že u růží, u nichž je uváděna střední vůně, téměř nic necítím. Takže o vůni se začínám zajímat teprv, pokud je v popisu u vůně plný počet bodů.
Pokud si chci počuchat, používám Mrs J. Laing, Jude the Obscure, nebo větší část historických.
Letos mě vůní překvapila Summer Song. Nikdy bych nečekala, že růže téhle barvy bude tak pěkně vonět (zjištění je podzimní, nevím, jak voní v letním parnu)
Silně mi voní i některé Poulsenovy růže ze skupiny Renaissance. Mám je z oček, tak jsem nikdy nezjišťovala přesnou odrůdu, jistá si jsem jen Helenou (bílá)
3/neurazí, nenadchne
Do téhle skupiny pro mě spadá spousta moderních růží. Každou sezónu je vypuštěno spousta novinek. Větší část z nich do deseti let zapadne, jen pár má nějakou výraznou přednost, pro kterou se stane stálicí. Uvědomuju si to v rosariu v HK, kde jen občas zasvítí perla typu Astronomia, Glowing, So Pretty.... jinak to často jsou takové ty odolné růže do veřejné zeleně...neurazí, nenadchnou, prostě bez xichtu a pár takových roste i na poli.
4/smraďoch
ve vedlejším vláknu se Květa zmiňovala o (ne)vůni Gentle Hermione, lanling o Glamisu. Podobně mi zapáchá víc Austinek, je to onen "myrrh scent".
5/zklamání roku
většinou nerosty přičítám na vrub špatným podmínkám na poli a doufám ve zlepšení. Ani třetí sezónu mi ale neudělala radost Leverkusen, nebují, nekvete. Přitom je to jedna z Kordesových hybridů a měla by být odolná.
Do mé uličky hanby patří Mme Figaro, většího chcípáka nemám.
A štve mě Reine Victoria v zahradě. Na poli je dobrá, v zahradě je déle a trápí ji hodně ČS. Hnojila jsem ji cereritem, banány a lógrem, ne organikou. Možná by jí prospěl postřik.
6/očekávání
S podzimem mně navnadila Gloire des Rosomanes, vypadá na furtkvetoucí, jen aby neměla problémy s mrazem,
dále růže, kterou jsem si přivezla v očkách a hodně se podobá Caroline Marniesse, mohla by to být ale i nějaká moschata, nebo jiná noissettka.
Samozřejmě se těším na všechny růže, které teprve narostou z letos získaných oček. Mnohé z nich budu muset teprve určit.