Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Osobní TOP růže roku 2010

Re:Osobní TOP růže roku 2010 08. pro 2010 18:15 #23853

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Děkuji ...

Re:Osobní TOP růže roku 2010 12. pro 2010 00:36 #238805

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Zdenko, moc tě prosím, dáš nějaké fotky do Vaše zahrady anebo Bílá zahrada? Děkuju, je to nádherná podívaná.

Tak jsem se konečně dohrabal k tomu, že jsem sestavil jakž takž neměnnou topku pro tento rok.
Sezona to byla zvláštní. Hodně sněhu vydrželo neskutečně dlouho, růže většinou omrzly až k zemi
a jaro, z poloviny i léto, bylo chladné a deštivé. Pak přišla vedra a růží jsem si moc neužil, ale i tak...
Každý máme jinou skladbu odrůd, jiné podmínky i smysly, bylo by zajímavé srovnat shodný sortiment.

I. Top růže 2010
1. Abraham Darby - zdraví, obří květy, neskutečně příjemná vůně, kvetení nonstop
a trochu nevychovaný tvar keře, který zajistí, že si té růže prostě všimnete
2. Pastella - výborná, zdravá, mravně rostoucí, nedoceněná, skvěle voňavá
3. MariaTheresia - viz. Pastella, vůně je ale jen lehká, šípková
(4. James Galway, 5. Charlotte, 6. Korbin, 7. CPM, 8. Chippendale, 9. Dames de Ch., 10. Darcey Bussell)
- uvidíme za rok :)

II. Nejvoňavější
1. Abraham Darby
2. William Shakespeare 2000 (fetuju jednotl. květy jako Jana)
3. Kronprinsesse Mary Castle, Candlelight, Mme Isaac Pereire, Papa Meilland, Ascot, Sutter´s Gold, SdWW...

III. Neurazí, nenadchne
Většiny takových jsem se z prostorových důvodů zbavil. Tak snad zatím mám jen...
1. Graham Thomas
2. Teasing Georgia
3. Souvenir de dr. Jamain, Kimono

IV. Smraďoch
Od Pelců jsem měl tu Persian... něco, ale sazená na podzim nedožila jara 2009.
Hodně mě překvapila (ve zlém) "vůně" The Pilgrim, dtto Glamis Castle, Dames de Chenonceau
- jinak jsou to všechny tři velmi velmi dobré růže, Dames... mám v širší Top 10

V. Zklamání roku
A Shropshire Lad - jednoznačně, dala za rok jen 4 květy, je v hájení, jinak velmi zdravá a bujná
Vyhodil jsem teď na podzim Nostalgii a Breathtaking
Podsekce Zklamání - vůně Louise Odier není u mě vůbec tak silná, jak uvádíte, možná chce více slunce

VI. Očekávání
Moc se těším na ostinku Rosemoor, jestli udělá takové to tmavší lehce malinové očko uprostřed :)

Re:Osobní TOP růže roku 2010 12. pro 2010 01:12 #238812

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, jako vždy výstižný, encyklopedický přehled !
páni, musím napravit/rozšířit svou TOPku..:)
se zamyslím, jestli téhož budu ( vůbec;) ) schopná...

tak o Rosemooru si budeme moci pošpitávat až rozkvete, jo ? mám ho také nový, když už jsem se pustila do zahrad, vzala jsem i Hyde Hall a Harlow Carr. Ehm, poslední ( ? ) do série mi zatím chybí. Pokud pamatuji dobře sazenici, měla tenší stonky, hodně trnů a vypadá, že bude dost životná - dobře větvila - jo ?

Re:Osobní TOP růže roku 2010 12. pro 2010 01:57 #238813

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
HonzaPM wrote:
Každý máme jinou skladbu odrůd, jiné podmínky i smysly, bylo by zajímavé srovnat shodný sortiment.

to máš pravdu. Proto se ta "anketa" nedá nijak vyhodnotit. Přesto - některé růže se v ní objevují opakovaně, děkuji všem za odpovědi. Myslím, že zase úplně bez užitku anketa nebyla - např. já jsem si musela v hlavě ujasnit, nejdřív otázku a vzápětí odpověď. A při opakujících se jménech růží jsem zbystřila ;).

na historické jsem se musela podívat na HMF, neznám je. Jsou krásné.

Dlužím odpověď na poslední dvě otázky :
největší zklamání : Honoré de Balzac - nelíbil se mi, byl podarován dál.
Pink Pirouette ( zdravotní stav ), Papi Delbart ( nerost,nekvět )
Obě jsou kandidátky na vyhazov.

Největší očekávání : jejku, tak těch je moc... Lensovky, hnědky...

Ani nevím, jestli mám i nadále vymýšlet otázky, jestli vás to ještě baví :
napadly mne opět dvě -

7. kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště
odpovím hned - pokud se dvě výše uvedená zklamání nezvetí, půjdou, další v pořadí je pak First Lady ( lepí květy )

8. růže které si nejvíce vážím ( z důvodu... např. bylo obtížné ji získat, čekání, shánění, vzpomínky a pod.)
také odpovím hned - jednoznačně nová Jeanne Drivon. Objednaly jsme si ji s Danate obě, přišla jedna rostlina. A Danate ( děkuji, děkuji, děkuji ) se jí vzdala v můj prospěch. Páč prý jsem měla už vykopanou ďuru. Jó, iniciativa občas přináší zisk :laugh:.
P1070975.JPG

mmch, ta sazenice měla hodně zajímavou kořenovou soustavu..

Re:Osobní TOP růže roku 2010 12. pro 2010 18:19 #238845

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Za sebe musím říct, že anketa byla a bude (pokud bude pokračovat) velice užitečná. Kupodivu se moje názory na některé růže shodují s vašimi, přestože, jak říká Honza, hodnocení bývá většinou založeno na subjektivním dojmu. Ověřila jsem si, že nejsem sama, která je nadšená např. z Candelligt, Mariatheresia, z lensovek, že se můžu těšit na novou Mrs. John Laing, protože podle Jitčiny fotky na str.9 je opravdu nádherná. Stejně tak v opačném případě, kdy mým nárokům neodpovídaly H. de Balzac, Kimono, First Lady, Nostalgie. Ani jednu z nich už nemám.

K posledním dvěma otázkám:
7. tady je těžká odpověď, protože těch, které jsem nechtěla, už jsem se zbavila. Letos proběhla zásadní čistka, která začala už na jaře se zjištěním , že několik růží totálně zmrzlo. A když už jsem byla v tom vyrývání, svezly se i ty, které byly jen trpěné a více nebo méně mě štvaly. Která to bude příště zatím netuším, nejžhavější kandidátkou bude asi Walzertraum - nerost, nekvět.

8. je to se mnou těžký, uznávám, ale ani tady se nedokážu jednoznačně vyjádřit. Těch, kterých si vážím, je moc. Jako kriterium použiju třeba bezpracnost, lépe řečeno minimální servis. Heimatmelodie (Tantau) je růže, která vyžaduje opravdu minimum péče - nenáročná, nepotřebuje žádné postřiky, zimu přežije i bez ochrany a kvete a kvete a kvete ...., asi poznala, že si jí považuju. :laugh:

Heimatmelodie-45d7141bab3f1c56592b22912cd25b92.JPG

Re:Osobní TOP růže roku 2010 13. pro 2010 12:40 #238884

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
HonzaPM wrote:
Zdenko, moc tě prosím, dáš nějaké fotky do Vaše zahrady anebo Bílá zahrada? Děkuju, je to nádherná podívaná.

... určitě ano, udělám nějaký výběr za rok 2010 ... ale bude to chvíli trvat. Moc děkuji za pochvalu ...

Re:Osobní TOP růže roku 2010 14. pro 2010 22:29 #238957

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Zdenko, díky a budu se těšit.

Květo, zírám na ten koř. systém.

7. Kandidát na obchod
- Teasing Georgia a Benjamin Britten - huvidíme :)
Jinak jsem, podobně jako Eva, z důvodu nedostatku místa silně nekompromisní.

8. Vážím si...
Snad toho, že jsem v záplavě stovek růží v Teplé dokázal
ještě vůbec rozlišovat a koupil jsem Pastellu (3x), aniž
bych o ní měl jedinou informaci, referenci, cokoli načteno.
Až pak doma, s růžema v kýblu(ehm, kontejneru), jsem vymýšlel - co, jak, kam.
Jednu udusila šanta, chci další - v ČR nejsou k mání, takže si těch dvou vážím.

A druhá storka - když táta před více jak 40 lety maturoval v Sušici, jela mu babi
na slavnost na motorce (plných 130 km jedna cesta!). Odpočinková mezizastávka
byla na náměstí v Klatovech, kde si babi od paní na trhu koupila tři růže.
Cestou zpátky se pěkně protřásly a vyvětraly zašoupnuté na nosiči. :)
Dvě vzaly časem za své a jedna jediná - zasloužilá, žije dodnes.
Čirou náhodou, po zářijové návštěvě školky v Troji, jsem ji určil jako Sutter´s Gold.
Je to vůně babiččiny zahrádky a bude napořád. Takže si jí vážím.
Letos jsem tam přisadil jednu novou, mladou, pro jistotu. Tak se ozvu zase za 40 let. :)

Re:Osobní TOP růže roku 2010 14. pro 2010 23:53 #238960

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Honzo, moc hezký příběh! :) Jsem se úplně zasnila a dojala. A k tomu ještě ty Klatovy..., odtamtud je zase moje babička, která mě učila už jako malou holku, jak mám strkat kradený řízky pod 5l zavařovačku po nakladačkách... ;)

K anketě se zatím nevyjadřuji, neb se mě týká pouze bod č. 6, tj. očekávání. Začínám upravovat starší zahradu po přístavbě domku. Na podzim zasazeno 10 angličanek. Nejvíc se stále těším na Queen of Sweden, kterou jste tu už za mě stačili mnozí vyzkoušet minulou sezonu a k mému rozčarování jste z ní byli vesměs rozčarovaní :blink: Doufám tedy, že neskončí příští rok v bodě č.7! Mám ji totiž hned 3x!!!

Re:Osobní TOP růže roku 2010 15. pro 2010 08:44 #238982

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
5. Zklamání roku: nic velkého..jen asi že můj GRAHAM THOMAS je dosti podobný golden celebration- jsou hned vedle sebe...a moc toho zatím nenakvetl (ale může za to i srna..nechci mu moc křivdit)
..a že BENJAMIN BRITTEN moc vybledává do jemné růžové.. jako jasně červený..nebo červeno-růžový mě oslovuje více

6. očekávání : HERKULES, NOVALIS, LAVENDER P. .. na ně se moc těším..plus LEDA, na kt. jsem se velmi těšila letos..ale díky srně jsem viděla pouze spoooouuustu poupat:angry:

7. kandidáti na vyhazov..momentálně nejsou..uvidíme z těch nových

8. RHAPSODY IN BLUE..překrásná fialovo-modrá růže.. POLARSTERN, STANWELL P.-překrásná, něžná ..skoro bez pauzy..kvetoucí růže ,mm :) a pak všechny ostatní, co nejsou uvedeny jako kandidátky na vyhazov:laugh: :)

Re:Osobní TOP růže roku 2010 15. pro 2010 11:01 #239000

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Ten Benjamin, to je potížista, koukám. :)

Doubravko, snad ti asi ani nemusím vysvětlovat, jaký řízky mě jedině napadly,
až teď mi to došlo - na co bys schovávala maso pod sklenici, že jo. :laugh:
Moderátoři: Eva L., Květa