Zdenko, moc tě prosím, dáš nějaké fotky do Vaše zahrady anebo Bílá zahrada? Děkuju, je to nádherná podívaná.
Tak jsem se konečně dohrabal k tomu, že jsem sestavil jakž takž neměnnou topku pro tento rok.
Sezona to byla zvláštní. Hodně sněhu vydrželo neskutečně dlouho, růže většinou omrzly až k zemi
a jaro, z poloviny i léto, bylo chladné a deštivé. Pak přišla vedra a růží jsem si moc neužil, ale i tak...
Každý máme jinou skladbu odrůd, jiné podmínky i smysly, bylo by zajímavé srovnat shodný sortiment.
I. Top růže 2010
1. Abraham Darby - zdraví, obří květy, neskutečně příjemná vůně, kvetení nonstop
a trochu nevychovaný tvar keře, který zajistí, že si té růže prostě všimnete
2. Pastella - výborná, zdravá, mravně rostoucí, nedoceněná, skvěle voňavá
3. MariaTheresia - viz. Pastella, vůně je ale jen lehká, šípková
(4. James Galway, 5. Charlotte, 6. Korbin, 7. CPM, 8. Chippendale, 9. Dames de Ch., 10. Darcey Bussell)
- uvidíme za rok
II. Nejvoňavější
1. Abraham Darby
2. William Shakespeare 2000 (fetuju jednotl. květy jako Jana)
3. Kronprinsesse Mary Castle, Candlelight, Mme Isaac Pereire, Papa Meilland, Ascot, Sutter´s Gold, SdWW...
III. Neurazí, nenadchne
Většiny takových jsem se z prostorových důvodů zbavil. Tak snad zatím mám jen...
1. Graham Thomas
2. Teasing Georgia
3. Souvenir de dr. Jamain, Kimono
IV. Smraďoch
Od Pelců jsem měl tu Persian... něco, ale sazená na podzim nedožila jara 2009.
Hodně mě překvapila (ve zlém) "vůně" The Pilgrim, dtto Glamis Castle, Dames de Chenonceau
- jinak jsou to všechny tři velmi velmi dobré růže, Dames... mám v širší Top 10
V. Zklamání roku
A Shropshire Lad - jednoznačně, dala za rok jen 4 květy, je v hájení, jinak velmi zdravá a bujná
Vyhodil jsem teď na podzim Nostalgii a Breathtaking
Podsekce Zklamání - vůně Louise Odier není u mě vůbec tak silná, jak uvádíte, možná chce více slunce
VI. Očekávání
Moc se těším na ostinku Rosemoor, jestli udělá takové to tmavší lehce malinové očko uprostřed