Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lensovy růže + moschata hybridy

Lensovy růže + moschata hybridy 11. led 2016 20:11 #302199

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad Neige d'Été - kdysi jsem nad ní hodně váhala, někde jsem se pak dočetla, že to s opakováním není žádná sláva, tak jsem ji nevzala. Od té doby uvažuju, jestli jsem neudělala chybu. :) Pěstoval ji Honza.
ad záměna - jj, obě zbylé 3 cm květy, ale ta tebou skoro vyloučená Souvenir de Rose-Marie by měla mít květy větší ( 5 - 6 cm, píší ).

á... ad Sourire d'Orchidee - jj, konečně ho mám. Těšing.

ad moschata hybridy - dík za objasnění.
Už je mi to jasnější. Ten tebou zmiňovaný článek je suprový.
I v něm je právě psáno, že pojem moschata hybrid je kostrukt.Krev mošusové růže ve vzdálených předcích.
Ony ( a teď mluvím zejména o těch novodobých Lensových růžích, které jsou do moschata hybridů vřazovány hojně ) jsou některé zcela bez vůně ( B.Parfait, H.Pink, třeba ), jiné voní ( Guirlande d´Amour ). Asi bych si někdy měla čmuchnout k opravdové moschata růží, abych vlastně věděla, jaká ta vůně má být "správná". Vlastně to nevím. Ptž. Felicia voní, L.Lassie voní, ale každá z těch tří uváděných odlišně.
Poslední úprava: 11. led 2016 20:15 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 14. led 2016 16:29 #302266

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
HonzaPM napsal:

Koukám na fotky z r. 2013, to Krásné růže nešly, tak myslím, že tahle f. La Feuillerie tu ještě není.
Je zajímavé (myslím) sledovat ten rozdíl barvy na jediném výhonu... 11/7/2013
P1300765.jpg

P1300733.jpg

P1300734.jpg

P1300780.jpg

Nedá mi to a musím vytahnout Honzovu La Feuillerie, prostě nevím, nevím. Mám ji z jiného zdroje, nikdy tam ta sytá žlutá nebyla. Copak o to, to může být teplotami, na podzim, kdy jsou chladná rána u mne asi vůbec nekvetla. Sice nasadila, ale první mrazíky ji stoply. Hlavně mne ale štve, že mi neudělala ani pořádné větve.
erven2015431.jpg

To sedum, co je u ní jsem napřed obrala o pár větví a nakonec vykopala, aby jí nekradlo živiny. Musela jsem nad ní udělat z klacků ochranou klec, tu by zašlápl i jorkšírák, natož naše zvěř. Slibuji, že ji víc přihnojíma uvidíme.

Fotka je čistě dokumentární, z mobilu, foťák byl v té době na cestách a víc už fakt nekvetla :(
Poslední úprava: 14. led 2016 16:31 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Jarka, alenak

Lensovy růže + moschata hybridy 14. led 2016 21:27 #302274

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Vlaďko, díky za fotky i ty Honzovy. Moc si je pamatuju a já sem dám jeho odpověď z vaší diskuze: www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...idu?start=330#292587

Tak jsem se ptala proto, že vím, že už ji budeš mít usazenou dlouhodobě dost na to, abys mohla zhodnotit jak to s tou její kompaktností a výškou je.
Svojí mám (asi) ze stejného zdroje jako Honza, přímo od Lense. Na růst si nemůžu ztěžovat, pořádný větve cca 60cm vysoký dala. Ale až takové zbarvení do žluta musím přiznat ne. Možná si Honza značně upravil světlo při focení ve foťáku, nevím.

Moje z 9.7.t.r. to ještě nevládly ty horka a taky čas 14hod je už na barvy dost skoupý.

LaFeleurie72015.jpg

a 2.flor v září (vlevo je vidět více žlutější květ)

LaFeullerie2.flor015.jpg

a ještě o týden později
LaFeullerie22.flor015.jpg

Mám ji za Charlottou, ta se drží dost nízko na 90cm, tak jsem právě zvědavá, jestli ji v té 2.lajně nechat, jestli trochu vyrazí nad metřík.
Jako Ty ji mám trochu zarostlou, ale v letošním úpalovém létě to bylo jen k dobru. Stejně se trochu "připíkla".
No barevně jsem na tom o malinko lépe než ty. Ale na Honzu nemáme ani jedna.
Pořád se uklidňuju, že na první její sezonu to není špatný.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jarka

Lensovy růže + moschata hybridy 14. led 2016 21:39 #302275

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Když vidím ty tvoje fotky, už takové panice nepropadám. A pak je možná ještě ve hře podnož a místo. Mám v těhle místech dost jílovatou půdu. A toulavej stín. Ale toho slunce jedost, to zas jo. Huvidíme.
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 14. led 2016 23:17 #302287

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Prosím o upřesnění, v čem spočívala Tvoje panika a v čem jsem Tě uklidnila :laugh: .

Myslíš tu jasněžlutou barvu? Mně v 1.floru připadala víc do žluta než v opakovaném 2.květenství. Věřím, že kdybych si přivstala a víc si přiostřila světlo, tak ji tam mám. Honza fotil ve stejný termín v jiném roce.
Ale takovou žlutou jsem měla v prvoročce Goldfinch (ještě k mému focení, snažím se o spíš o dokumentační fota, takže barvy spíš vybledlejší aby odpovídaly skutečnosti.)
Goldfinch s rukou jako poměr velikosti

Goldfinch62015.jpg

a bez (ruky) s květy katránu, pro porovnání real.barvy

Goldfinch62015.jpg

U toho Golfinche jsem trochu rozhozená. Jako jednoukvetoucí by letos neměl kvést, neb jsem ho střihla po zimě na 2 očka a stejně kvetl. Jestli si to myslím správně, tak až napřesrok na 2letém dřevě, ne?
Nebo to mají hybridní multiflory jinak?
Omlouvám se za OT.
Poslední úprava: 14. led 2016 23:23 od Miška.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jarka, Jikra, Ajka, alenak

Lensovy růže + moschata hybridy 22. dub 2016 14:37 #305945

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Queen of the musk - co od ní čekat? Velikostí, tvarem? Nečekám drobka, ale kvůli výběru stanoviště.. :) Aby květy vydržely parna, tak raději polostín?
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 22. dub 2016 18:55 #305946

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Věro, Q.of the M. nemám, ale předpokládám, že mezi ní a třeba Jean Stephenne nebude v nárocích výrazný rozdíl. J. S. mám v částečném polostínu - má slunce ráno do asi 11 hodin, pak je zastíněná vysokou azalkou a od asi 15 hodin zase slunce. Je fakt, že na celodenním slunci by asi kvetla bohatěji. Lens doporučuje u obou plné slunce.

www.lens-roses.be/html/home.dhtml?source...=homepage,language=E
Poslední úprava: 22. dub 2016 19:04 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: varouch

Lensovy růže + moschata hybridy 23. dub 2016 11:16 #305976

• Květa
  • Moderator
Varouchu, drobka - jak se to vezme..

Jedna z růží nad jejímiž rozměry udávanými HMF kroutívávám hlavou.
Mám ji dostatečně let na to, abych mohla říci - nebude vyšší než 80 cm. A to jí poslední 3 roky stříhám minimáně. Vzpřímené větvičky, keřík jdoucí do šířky ( víc jak metr ).

o zmínkách - tyto světloulinké růže tolerují určité množství stínu ( přistíněné mají výraznější barvu, pomaleji šisují ) vím.
Netuším, zda toto by QofTM vyhovovalo, mám ji na plném slunci. Jahodová poupátka, květy do odkvětu příliš barvu nezmění. Slabé okvětní plátky. Květy přílišnou výdrž nemají. Kvete opakovaně, více než 2x. Slabé větvičky ( špejličky ), téměř bez trnů.

Pro mne - růže I. lajny, podsadba pod nějakou velkokvětou sadovku. Nádech lososa, sadovku, ke kt. by se hodila, nemám ( momentálně ? ). Několik let uvažuju, že ji přesadím, vždy odložím. Nemohu pro ni nalézt nic vhodnějšího. Teď mám "přes cestičku" nějaké nové červené růže, uvidím, třeba se bude hodit k nim.

DSC04606.jpg

na této f. je vidět celkový tvar keříku

DSC04607_2016-04-23.jpg

z druhé strany, detailněji.
Z fotek je vidět, že ona v plném květu, okolní růže teprve začínají.

poslední - ještě větší detail

DSC04609_2016-04-23.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: varouch, sany, Evka

Lensovy růže + moschata hybridy 23. dub 2016 11:21 #305977

• Květa
  • Moderator
Ještě poznámka : ztotožnění s EvouL - nemá zvláštních nároků ( voda, hnojení, péče ), bezúdržbová. Krutozimu vydýchala bez ztráty kytičky.
Poslední úprava: 23. dub 2016 13:22 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 23. dub 2016 18:22 #305988

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Díky, rozměry mě překvapují, já pro ni málem chtěla chystat oblouk.. :)
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa