než se pustím do odpovědi :
- Miško, proč myslíš, že pojem moschata hybrid není OK ?
- Mišpul, až jsem se vyděsila, co že jsem v úvodu této diskuse plkala.
Vrátila jsem se tedy na začátek, přečetla - a jo, zůstávám konzistentní. Furt před nimi smekám klobouček, s přibývajícími léty, po které je pěstuji, navíc vidím stále více věcí, které na nich oceňuji.
Jen bych je dnes dělila na ty Lens a neLens růže ( mám asi převážně růže Pembertona ).
neLens - u nich bych naprosto do puntíku podepsala Evin příspěvek. Klamou tělem, chovám se k nim úplně stejně ( hnojení ) jako k ostatním růžím.
Tato dvě suchá a horká minulá léta mne myslím, opravňují k následujícímu konstatování. Více jim vyhovují normální podmínky. Žádný extrém. Tak kolem 25 st., občas deštíček, absence krutého mrazu. V těch vysokých letních teplotách - podobně jako hafo jiných - se doba květu zkracuje, jeví méně ochoty k opakování.
Lavender Lassie kvetla letos krátce a pouze jednou, Queen of the Musk 3x, ale květy se rychle vypálily, u Cornelie dtto.
Přesto si jich velmi vážím, láska přetrvává.
Nejvíce oprav bych provedla ( a zedituju původní příspěvek ) u Felicie. OdTRUNila jsem ji. Sice s bolavým srdcem, ale už jsem ji nevydýchala. Byla na nejčastěji pohledovém místě, květy netolerují déšť ani horko. Množství i četnost opakování byla velmi dobrá ( 3 mohutné vlny ), ale co je to platné - pořád jsem musela odstraňovat buď mumijky od deště nebo seno z horka. Kdybych ji měla vysazenou někde v koutě, nechala bych si ji.
Ballerina je kapitola sama pro sebe. Té horko nevadí, byla úžasná. Jen - patří k pozdnějším růžím, kvetla hodně dlouho ( sekundární kvetení, na nových prutech ) a pak jí dlouho trvá než zopakuje. Vykvetla podruhé, ale velmi pozdě.
V poslední části elaborátu se chci věnovat Lens růžím.
Těm jako jedněm z mála ( mých ) růží horka vyhovují, období sucha tolerují bez potíží. Dokonce se dá říci, že v těchto podmínkách vzkvétají, kypí.
Miško, chovám se k nim trochu odlišně než k ostatním růžím. Na jaře mají organiku + dostanou jednu dávku hnojiva s vyšším obsahem N ( Kristalon Start ), ale na rozdíl od ostatních jim již v sezoně Kr.Start nedopřávám. Pouze Kristalon Květ ( více P + K ).
V mokrých létech se mi zdálo, že přírůstky jsou příliš dlouhé. Někt. jsem se dokonce musela vzdát, byly příliš monstrózní.
( to chroštíčko na jaře odstraňuji. Ptž. ony na něm vykvetou nejdříve, pak na něm zopakují. To ano. Ale odstraněním dosáhnu tvaru zmrzlinového kornoutu, nových - silných jednoletých - prutů. Domnívám se, že na nich je květní násada bohatší, ponechání chroštíčka jim ubírá sílu na tvorbu právě těch nových prutů. I se mi více líbí pak tvar keře, je uhlazenější. Nejvíce to platí o Alden Biesenovi, Guirlandě d´Amour a zejména Heavenly Pink. ).
Rozhodně jsou nenáročné na přísun vody.