Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže II

Re:David Austin - Anglické růže II 27. pro 2010 22:53 #239891

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Emanuela mám v aprikot čtverci, S.S. , L.E.H. a P.A. mezi žlutými a červenými. Potřebovala jsem si ta kvanta austinek nějak roztřídit, není to návod, jak budou vypadat dobře.
Asi bych S.S. , L.E.H. a P.A. dohromady (natěsno) nedala, ale na fotce Jevgenie vypadají skvostně. S.S. mám zafixovanou jako ostře červenooranžovou a prosvítání malinové mě překvapilo. Abych uvedla na správnou míru - věřím fotce a ne paměti:woohoo: .

Ještě ke Queen of Sweden- pro mě byla zklamáním proto, že nádherně symetrický květ tak nějak budí očekávání vůně ...a ono houbeles. A potom ještě narostlé keře ve Wisley - ve výšce 1,8m na úzkém keříku (přerostlá floribunda) vzhůru trčící květy. Tady by byl plusem nešvar mnoha austinek - klopené květy. Jde o to keř střihem udržet tak, aby byly květy pozorovatelné svrchu - je-li to u starších keřů vůbec možné. Ve Wisley to totiž bylo klasické rosarium bez trvalek, s nízkými růžemi. Byla jsem tam sice v září, ale v RHS zahradě předpokládám prvotřídní odbornou péči. Je to jejich výkladní skříň. Jestli se zadaří, okouknu ji v červnu přímo u Austina a podám raport.

Byla tu řeč o Parade, protože to sem nepatří, tak jen krátce. Patří do skupiny dětí New Dawn, podobně jako Coral Dawn, Pink Cloud, Blossomtime a další. Nejsem si jistá, že je to růže k pergole (že udělá růžovou střechu). podle mě bude na hranici sadovky a pnoucí. Na poli od 2008 nijak závratně nerostla, ale letos už kvetla pěkně, snad se usadila. Blossomtime to taky chvíli trvalo.

Tradescant: Austin má seznam růží, které umožňuje množit v ČR. Ostatní odrůdy nepošle do ČR, ani pokud by si je chtěl člověk objednat v jeho e-shopu. Důvodem není (ne)prosperita oněch odrůd v našich podmínkách, ale licenční politika. Nechce, aby se zde pěstovaly růže, které nemá kryté patentem (platným pro ČR!!!) a tudíž jsou volně prodejné. Takže seznam obsahuje růže vzniklé po roce 1994, kdy začal fungovat jednotný úřad pro EU (v ČR si je předtím nepřihlašoval), plus pár stálic, u kterých má zaplacené aspoň TM na název. Patentovat jde totiž jen nová odrůda, zatímco TMko si lze zaplatit na jakýkoliv název (odrůdu lze ale volně prodávat pod nechráněným synonymem).
Tradescant je patentovaná, takže množitelná pod licencí v ČR. Ten seznam obsahuje asi 85 růží, některé z nich jsou na okraji masového zájmu, takže Pelcovi, p. Šíp a další ze seznamu vybírali spíš stálice, bezproblémové, odolné a líbivé růže, u kterých vzhledem k licenčním poplatkům měli jistotu, že se prodají. Růžař platí za naočkované očko (v prvních letech za dodané očko), poskytovatele licence nezajímá, kolik se jich ujme, přežije zimu nebo neprodá.
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin - Anglické růže II 27. pro 2010 22:55 #239893

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Eva.Trifon wrote:
Ten Crocus Rose (Emanuel) je mladšího data né, neprodává pod stejným jménem jinou růži.
To víš, že prodává.
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin - Anglické růže II 28. pro 2010 07:47 #239944

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
dresla wrote:
Eva.Trifon wrote:
Ten Crocus Rose (Emanuel) je mladšího data né, neprodává pod stejným jménem jinou růži.
To víš, že prodává.

Jasně, že prodává oba Emanuely ;)
Jen ten novější (2000) je známější pod názvem Crocus Rose, a ten starší (1985) má Emanuel jako patentovaný název.

Takže ho vlastně mám dobře, páč mám meruňkovo-oranžové ladění. No, jak jsem psala, bude to zajímavé, a v podstatě se na výsledek hrozně těším (na přesazování už tolik ne ;))

U SS mě "růžová" (já jí vidím jako jahodu :D)) taky překvapila, evidentně to opět záleží na půdě, podnebí, a rukách pěstitele.
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin - Anglické růže II 28. pro 2010 09:31 #239948

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
summer song opravdu bledne do lososové (malinové, jahodové,..;) ) růžové.. někdy více jindy méně
Picasa__3_-1be148971d44fb39c39eb32ee86d9445.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin - Anglické růže II 28. pro 2010 09:32 #239949

• lanling
  • Platinum Boarder
summer song, charles austin, teasing georgia
Picasa1-b057abd9aebdb1176de17a850d5f8c3f.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin - Anglické růže II 28. pro 2010 09:33 #239950

• lanling
  • Platinum Boarder
ch. marlow, jubilee celebration, g. jekyl, mary rose
Picasa2-3b192656b12f92628af9ddf9c7100285.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: vydrik

Re:David Austin - Anglické růže II 28. pro 2010 09:44 #239952

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
lanling wrote:
summer song opravdu bledne do lososové (malinové, jahodové,..;) ) růžové.. někdy více jindy méně
Se mi začíná stále více líbit.
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin - Anglické růže II 28. pro 2010 10:12 #239958

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
No vidíš, a ta SS, co jsem jí okukovala celé léto v konťáku v ZC, stárla do vyblitě meruňkové, jahoda v ní nebyla. Vzhledem k tomu, že jí chci zkombinovat červenou, tak mi ani určité "růžovění" nevadí :)
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin - Anglické růže II 28. pro 2010 10:29 #239961

• lanling
  • Platinum Boarder
amazonka.. no, mně zas vyhovuje, když růže drží jednu barvu, což všechny nedělají:dry: :) úsvit je překrásně lososově růžová-když odkvétá..ale vstup má taky řvavý oranžový, atd. stejně tak krásný ben. britten...jeho červená se mi moc líbila, růžovo-červeného bych taky ještě brala.. ale ta vyšisovaná růžová... mmm:) co- kam s ním:)
máme to těžké no:P B)
ale co s námi teprve ty růže zkusí:)
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin - Anglické růže II 28. pro 2010 16:17 #239988

• lanling
  • Platinum Boarder
crown p.m., a shrops.lad a neangličanka rokoko
Picasa1__2_.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: vydrik
Moderátoři: Eva L., Květa