Doubravko, možná, že seš „vejce“ , ale aspoň máš jasno. Já jsem v růžích taky úplný zelenáč a navíc jsem šíleně nerozhodná. Když se mi něco líbí, tak bych to chtěla všechno, ale bohužel jednak to není dost dobře možné a druhak hlavně naše pubertální dítka těžko rozdýchávají každou koupenou kytku, jejíž hodnotu dokáží bleskurychle převést na cenu nějakého „hadříku“, který nutně potřebují (máme dvě holky).
Ad. Manžel – už jsem si na jeho frflání docela zvykla. Pokud nechci slyšet jeho ne zrovna nekonstruktivní připomínky, provádím zásadní změny (překopávání apod.) na zahradě výhradně když není doma. Někdy je to problém, ale jde to. Ovšem, pokud frflá, tak mě to ruší v mém „budovatelství“ a pokud se nemůžu rozhodnout, zda jdu správným směrem, tak mě to jeho frflání ruší o to víc, protože někdy prostě potřebuju jen něčí další subjektivní názor a pohled, popř. nápad. No a manžel je jaksi po ruce, že. Často se pak stává, přesně jak říkala Dany, že si prosadím svou ( to teda skoro vždy pokud jde o zahradu), dílo se podaří, návštěva pochválí a manžel se pak div že netváří, jako že to on všechno vymyslel a realizoval…… no komment, hlavně, že já mám dušu v peřu.
Ad. Styl – tak daleko jsem ještě asi nedospěla, a kdo ví, jestli dospěju. Mám styl – nestyl. Líbí- nelíbí. A na míchání typů si tedy vůbec netroufnu, proto se snažím přiklonit k jedné nebo druhé skupině. Přijde mi, že pak nemůžu, snad, udělat tak velké chyby.
Ad. Angličanky versus historie: Několik angličanek jsem si pořídila na podzim. Jsem na ně šíleně zvědavá. Tahle skupina růží mě uchvacuje. Nicméně ty historické mi přijdou jako by dostupnější, je jich velké množství, tak jsem si řekla, že je trošku prozkoumám.
Angličanky jsem momentálně pro potřebu předzahrádky zapudila. Později pro ně vymyslím jiné místo. Takže se pořád pořád hrabu v historických. Bohužel většina historických je vzrůstnějších než bych potřebovala. Jsem trošku omezená místem (protože tady je potřeba taky projít, ne?….. to není z mých úst).
Protože mám špatnou představivost, musím si veškeré své myšlenky přenášet na papír. Docela se mi to vyplácí, protože pak zjišťuju, že co se vejde na papír, tak na to není ve skutečnosti místo. Takže přemalovávám a přemalovávám a přemalovávám. Když mám hrubou kostru – jako že: vejde se toho asi tolik, resp. kostru tvoří v tomto případě růže, tzn. vejde se asi tolik růží, tak to nejdřív buď usměrňuji výškově nebo řeším barvu. Výška má většinou x-variant a koliduje mezi mou představou a uváděnými výškami růží, které se často dost rozcházejí, což mě dokonale rozhazuje.
Barevně mi, pro momentální případ, historické docela vyhovují, i když odstínů je příliš. My máme fasádu růžovou – možná že si někdo poťuká na čelo, jako to dělalo dost lidí, když jsme postavili, ale okolní zeleň tuhle barvu, dle mě, dokonale zklidní, doplní; tzn. na záhon ke vchodu volím barvy tmavě + světle růžovou, případně bílou a temně červenou. Doplním zřejmě trvalkami v modré.
Dneska mi v hlavě uzrála další (neříkám poslední) varianta členění záhonu a hlavně výběru růží. Až bude chvilka, zkusím to trochu na PC zkreslit a dovolím si předhodit. Snažila jsem se „to“ stvořit na na základě rad, kterých se mi tu dostalo, když jsem řešila růže k terase (podobný tvar květu, barevné odstíny apod.) .(Jen na okraj – velice se mi zalíbila Comte de Chambord – řekla jsem si, tu CHCI! Jenže pak jsem zjistila, že k ní barevně a výškově nevyberu asi nic vhodného. Takže pro tentokrát má Comte smůlu).
A proč tentokrát nakonec historické? Protože dneska jsem koukala na jarní nabídku p. Šípa – anglické nejsou k mání, nevím, kolik toho bude u Pelců a já už to do podzima prostě nevydržím!!