Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 08. zář 2014 18:22 #292043

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN0823.jpg

Eden Rose - u mne na oblouku , ale na zimu byla zabalená v béžové textilce až nahoru . dost pracné .
DSCN1311.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Evka, Kirsten, Mandalenka, Lukáš

Porovnávání a vybírání růží 08. zář 2014 18:44 #292045

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
Kajo to je kus mám ji taky velkou na oblouku a z druhé strany je Emillia Maria

Porovnávání a vybírání růží 09. zář 2014 22:37 #292061

• Mandalenka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 55
Moc díky vám všem za tipy! Mám o čem přemýšlet. Edenku jsme měli u našich (Plzeňsko) s výhonky cca 3m, byla taky nádherná, ale při krutozimě ůplně odešla, tak se teď trošku bojím. Proti "plasťákům" nic nemám, sázím je na pokoukání z ulice a dál od terasy (pro začátečníka jako já je třeba zrovna Leonardo da Vinci záchrana ;). Za typického popínavého plasťáka beru Kordesova Amadea. Je krásný, i voní, ale prostě tak nějak mu něco chybí, to vyzařování co právě mají ty křehké voňavé růže..
Amadeus
Amadeus.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Lukáš

Porovnávání a vybírání růží 09. zář 2014 23:08 #292062

• AlenaC
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 257
Krásný Amadeus Mandalenko,mám ho ráda pro jeho výdrž květů. Ty "plasťáky" jak říkáte sice nemají tu křehkost třeba Austin růží. Já jsem si letos na jaře koupila pět Austinek, kvůli těm krásným obrázkům co tady dáváte - jenže těm vůbec nevydržely květy. Třeba v létě v těch hicech - jen květ vykvetl, hned zhadrovatěl. V noci se vzpamatoval, ale kolem desáté ráno zase svěšený hadr a třetí den byl pryč. Mám tam ten plácek pro růže na úpalu - svítí tam slunko celý den. Líbily se mi na fotkách Austinovy růže, ale to mají austinky tak malou tvrandlivost květů? Zatímco "plasťáky" vydržely i ten úpal.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš

Porovnávání a vybírání růží 10. zář 2014 08:32 #292063

• Kaja
  • Platinum Boarder
Alenko máš pravdu - nemám ráda ten výraz ,,plasťáky '' každá růže má něco do sebe . některá drží květ a třeba nevoní - Austinky voní a zase jim brzy padají květy . mám ráda i tea hybridy - kvetou až do mrazů.
Mandalenko , nemůžu se na toho Amadea vynadívat .. nádherná růže
Poslední úprava: 11. zář 2014 10:25 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Mandalenka, Lukáš

Porovnávání a vybírání růží 11. zář 2014 19:22 #292112

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
neberu ten výraz plastové nijak negativně, pouze jako zkratku pojmenování růže s dlouhou výdrží květů, většinou nevonící.
jj, souhlasím s tím, že každá růže má něco do sebe. Vyjímkou je teda Ketchup a Mustard, ta se snad nemůže líbit nikomu.
Přesto se prodává a je úspěšná...
Takže beru zpět, :laugh: , každá má něco do sebe.
( ale už si ji nekoupím, teda, jednou stačilo.. :woohoo: )

Aleno, ono to bude lepší. Jednak jsi ty růže neměla usazené, zakořenělé. Druhák, pokud ta růže kvete ve vlnách ( několika, nejen dvou ) pak se ta kratší výdrž dá.. ( i když třeba nějakou vlnu odepíšeš horkem, jinou deštěm.. jako ano, je to líto, o tom žádná ).
Mně letos hodně růží nepokvete ( suchem ) podruhé nebo u nich II. flor nestojí za psí štěk. Většinou jsou to růže s velkými květy. Zase si od června užívám drobnokvětek. Nikdy jsem je tak nádherné neměla.
Přemítám v hlavě, kt. A. má delší výdrž květů. Nevím, možná Gentle Hermione ( cca týden ).
James Galway ?
--
jako pro mne je symbolem úspěšné růže roku 2014 Souvenir de Greuville. Takhle má nachystáno a to nedávno dokvetl..

P1180967.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, chrast, Martin, Evka, Kirsten, Mandalenka, Lukáš

Porovnávání a vybírání růží 11. zář 2014 19:36 #292113

• Kaja
  • Platinum Boarder
aha -- ta je moc hezká . měla ji Dresla - ne?? ale není nijak velká .metr? . ovšem poupat má teda spoustu ..
Poslední úprava: 15. zář 2014 21:17 od Kaja.

Porovnávání a vybírání růží 11. zář 2014 19:41 #292114

• Kaja
  • Platinum Boarder
Galway teda kvetl dlouho -- květy dost drží - déle než u ostatních austinek .. má je takové plošší, kratší okvětní plátky , nepadají tak rychle - keř je to veliký - už jsem tady svoji dávala do angličanek
Poslední úprava: 11. zář 2014 19:41 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš

Porovnávání a vybírání růží 14. led 2015 20:36 #293508

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Tak, mám zapeklitou prosbu.
Sestra mne požádala o sadovou růži, která by přišla vedle vzrostlé červenolisté mirabelky - prunus cerasifera Nigra - z jižní strany, je krásně sytě vínová. Je to dvorek v řadovce, z východní strany zeď - otevřeno k západu, v centru menšího městečka, takže mrazuvzdornost neřeším - má tam i hortenzie bez zimního krytí a kvetou jak o život, neomrzla jí ani v krutozimě. Přímé sluneční světlo cca 11.-18.hod.
Barva by měla být teplá (zeď je "opraná" do světloulince nevýrazně žluta), prý ideálně do oranžova typu Westerland, opakující - měla by ladit s rododendronem Percy Wiesman, který je z druhé severní strany stromu a kvete až do poloviny června. Růži by bylo možno pomoct žbrdlením po zdi. Další sousedé jsou (zatím) buxusy, časem tam pravděpodobně přijde zelený bochánek cypřišovce, dál v rohu je vzrostlá borovice lesní Watereri podsazená barvínkem, ale ta je dál a nestíní. Na toto místo je vidět z obytných místností, teď jsem jí tam vykopala 1m vysoký buxus, ten nahradil přestárlý zerav, který zpod mirabelky uhnul o skoro 2m. Roste tam ještě modrofialové geranium Sweet Heidi.
Růži spíš vzpřímenější, určitě ji nebude často vyvazovat, má kolotoč kolem 3 dětí z toho jedno mimino.
Vůni neřeší, to by byl příjemný bohus, ale nerozhoduje.
Letní foto, kde by byly vidět barvy nemám.
Tak, kdo se toho ujme? Westerland naživo neznám a tudíž nemám nakoukanou, šla by tam? Nebo máte lepší tip?

Odkaz na foto rododendronu: www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=303

Porovnávání a vybírání růží 14. led 2015 20:56 #293509

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Hned mě napadla angličanka lady of shalott ve trojsponu,je vyšší,odolná,pořád kvete a barvou by vyhovovala :)
Moderátoři: Eva L., Květa