Tak, mám zapeklitou prosbu.
Sestra mne požádala o sadovou růži, která by přišla vedle vzrostlé červenolisté mirabelky - prunus cerasifera Nigra - z jižní strany, je krásně sytě vínová. Je to dvorek v řadovce, z východní strany zeď - otevřeno k západu, v centru menšího městečka, takže mrazuvzdornost neřeším - má tam i hortenzie bez zimního krytí a kvetou jak o život, neomrzla jí ani v krutozimě. Přímé sluneční světlo cca 11.-18.hod.
Barva by měla být teplá (zeď je "opraná" do světloulince nevýrazně žluta), prý ideálně do oranžova typu Westerland, opakující - měla by ladit s rododendronem Percy Wiesman, který je z druhé severní strany stromu a kvete až do poloviny června. Růži by bylo možno pomoct žbrdlením po zdi. Další sousedé jsou (zatím) buxusy, časem tam pravděpodobně přijde zelený bochánek cypřišovce, dál v rohu je vzrostlá borovice lesní Watereri podsazená barvínkem, ale ta je dál a nestíní. Na toto místo je vidět z obytných místností, teď jsem jí tam vykopala 1m vysoký buxus, ten nahradil přestárlý zerav, který zpod mirabelky uhnul o skoro 2m. Roste tam ještě modrofialové geranium Sweet Heidi.
Růži spíš vzpřímenější, určitě ji nebude často vyvazovat, má kolotoč kolem 3 dětí z toho jedno mimino.
Vůni neřeší, to by byl příjemný bohus, ale nerozhoduje.
Letní foto, kde by byly vidět barvy nemám.
Tak, kdo se toho ujme? Westerland naživo neznám a tudíž nemám nakoukanou, šla by tam? Nebo máte lepší tip?
Odkaz na foto rododendronu:
www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=303