Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 18. bře 2014 11:08 #287963

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Z Kordesových krásek se mi líbí např. Sebastian Kneipp.
Ta je opravdu krásná, romantická. I když může někdy lepit.
Pak třeba Out of Rosenheim. Ta je! Nebo Rosenfee, ta má navíc
moc pěknou jablíčkovou vůni, kterou zdědila po Centenaire de Lourdes.
Tutéž vůni zdědila i skvělá Jasmina.
Fajn je i Purple Rain, Medeo nebo Innocencia.
Laguna je správná hydra - za dva roky dokázala porůst to,
co např. Coral Dawn zkouší šest let.
(uvidíme, jaká bude její světlejší varianta Sweet Laguna).
Pěkná je i Uetersens Rosenprinzessin.
Z čajovek vypadá majestátně Souvenir de Baden Baden.
Larissa je taky fajn, stejně tak Alexandra - Princesse de Luxembourg.
Ta u mne patří (spolu s Larissou - ale té je to vlastní po The Fairy)
k nejpozdnějším růžím vůbec. Alexandra a Larissa nakvétají,
když ostatní sorty jsou už za polovinou prvního floru.
Což může být praktické vzhledem k prodloužení délky prvního kvetení.

Jsem zvědavý i na novinku - Rose de Tolbiac, na tu se těším moc.
A mou nejmilejší kordesovkou zůstává Iceberg, Schneewittchen, Korbin.
Jeho starší růže (Frühlingsduft, Raubritter nebo Lavender Lassie)
jsou nenahraditelné.

Tj. - u každého šlechtitele se dá najít to pravé ořechové.
Jen to u některého trvá trošičku dýl.
Poslední úprava: 18. bře 2014 11:11 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, jana H, Evka

Porovnávání a vybírání růží 18. bře 2014 16:50 #287965

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Já doufám, že letos u Chládka seženu Pomponellu, mám na ni odd podzimu připravenou jámu.....

Porovnávání a vybírání růží 19. bře 2014 15:21 #287990

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Aby tam Marto neskončila jiná. To tak bývá. U mne by prázdná jáma od podzima neměla šanci :) .

Porovnávání a vybírání růží 29. čec 2014 11:46 #291045

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo našla jsem tuto diskusi, možná by se ty srovnávačky mohly dávat sem, nebo založit čistě samostatné, jen na fotky.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Porovnávání a vybírání růží 06. zář 2014 17:28 #292014

• Mandalenka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 55
Našla jsem tuto diskusi a je myslím jako dělaná pro moji prosbu o radu: Chci zasadit popínavou růži k pergole u terasy (tj. VIP místo pouze pro jednu růži:-) a váhám mezi Louise Odier a Coral Dawn. Obě se mi líbí, i když je každá jiná, ale chci, aby se tam té vybrané maximálně dařilo. V naší zahradě se velmi daří černé skvrnitosti (a já nestíhám stříkat), takže i LO na jiném místě zahrady je trochu zasažená, i když ve srovnání s např. Probuzení(m) minimálně. Naopak je tu celkem teplo (jih Prahy), ani tady příliš nemumifikují květy. U terasy je ale velký úpal, takže například květy Gertrude Jekyll po dvou dnech vadnou. Můžete mi poradit, kterou růži byste na mém místě zasadili vy? Případně poraďte nějakou jinou, klidně i jinou barvu, ale aby byla zdravá, jemně a "neplastově" krásná, mrazuodolná, nepříliš trnitá a odolná proti ČS? Moc díky za radu!

Porovnávání a vybírání růží 06. zář 2014 18:43 #292015

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj - Gertrude Jekyll stejně kvete jenom jednou .. to už máš lepší zvolit nějaký rambler - a jsou i opakující ramblery / např . Ghislaine de Feligonde .je o nich tady tuším vlákno .. dnes jsem dala na růžové a porcelánové
hezkou růži Giardinu .může mít až tři metry , voní . a je dost odolná . kvete ještě teď .. jinak mně napadá Westerland , Rosarium Uetersen ,Uetersener Klosterrose .
Westerland u sousedky - pěstuje ji jako keř . je nádherná

DSCN0058.jpg
Poslední úprava: 07. zář 2014 09:21 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Mandalenka

Porovnávání a vybírání růží 07. zář 2014 07:15 #292021

• Kaja
  • Platinum Boarder
oprava - tak jsem se utla -- Gertrude Jekyll opakuje .. chybička se vloudila ;) děkuji Evce za upozornění -
Poslední úprava: 07. zář 2014 07:47 od Kaja.

Porovnávání a vybírání růží 08. zář 2014 12:42 #292037

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mandalenko, v tvém vybírání mezi Coral Dawn a L.Odier ti nepomohu, mám pouze LO.
Mám ji ráda, ale k vyhoření květů ( a ne moc vysoké odolnosti k dešti ) se připojuji.
Zase, když kvete, je obalená, nádherně voní. II. flor je u mne slabý, zdravá, a jako jedna z mála nenamrzá.
Velmi příznivě reaguje na vodorovné vedení výhonů.
--
Ono asi nejvíc bude záležet na tom, co se ti líbí, jakou máš představu o tom, jak by měla růže ve výsledku vypadat ( jen na sloup či i na střechu pergoly a pod ).
Jen bych měla poznámku k úvaze - píšeš neplastová. Tak, jak já chápu plastovost ( tzn. dlouhá výdrž květů, většinou ale nevonící, pro mne zástupce Leonardo da Vinci ) - bych se jí vůbec nevyhýbala.
--
Co mne se týče, jsem ( u sebe ) k popínavkám skeptik. Mám nějaké, ale pěstuju je jako sadovky ( tzn. v I. floru cca 150 cm, ke konci sezony - jak která - 2 až 2,5 m ). Namrzají mi, oblouk nepopnou.
Z popínavek pěstuji - Clair Matin ( ten mi tedy namrzá fest ), Summer Wine ( kvůli jednoduchému květu a krásné vůni ), Lavender Lassie ( víc jak 150 nedá, krásně voní )
pak mám nějaké popínavky krátce - nevím, jak budou reagovat na mráz.
Zbytek jsou drobnokvěté ( má láska ) - Pink Ghislaine de Felingode a Ghislaine de Felingode, Belle de Sardaigne. Všechny tři jsou dá se říci furtkvetoucí. Poslední beztrnná, obě GdF mají droboučké trny.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Mandalenka

Porovnávání a vybírání růží 08. zář 2014 15:52 #292040

• Kaja
  • Platinum Boarder
DSCN4230.jpg

kousek z Ghislainde de Feligonde
DSCN4308.jpg

a další kousek z Lavender Lassie . obě jsem přesazovala a sestřihla . tak nejsou nijak narostlé . ale jsou obě krásné.
Poslední úprava: 08. zář 2014 15:52 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Mandalenka, Lukáš

Porovnávání a vybírání růží 08. zář 2014 17:15 #292041

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mandalenko, taky bych se "plastovkám" nevyhýbala ;) , zvlášť, pokud je tam úpal, tam ti ty něžné budou trpět.
Já těch skutečných popínavek taky moc nemám. Zatím nejlíp z nich prosperuje růže olivetská, ale ta kvete jen jednou a je drobnokvětá a pak Eden rose, která mi roky namrzala, ale po přesazení ke zdi, která jí chrání( a taky se mi tam lépe provádí zimní ochrana), se hodně zlepšila a letos kvete prakticky celou sezonu nepřetržitě.
Květy mají výdrž cca 14 dní ( je ale chráněná proti západnímu sluníčku, což květům určitě hodně pomáhá).

V Praze a okolí by mohla dobře prosperovat ( pokud nejsi v nějakém mrazovém údolí). Kdybys jí poskytla trochu ochrany na zimu, dělala by ti určitě radost ;) . Loni mi vyhnala pruty cca 3m dlouhé, ale sama je ohne zhruba ve výšce 2,2m. Na těch skloněných vetvích bohatě kvete. Není to ale růže ke sloupu ( výhony jsou silné a tuhé, není možné jí oplétat okolo sloupu), spíš k vedení do plochy. Momentálně se u zdi rozkládá cca 2,5m na každou stranu.

Clair Marin mi u zdi nevymrzá, ale žádná hitparáda to není. Nechce se větvit, letos mi chytá padlí. Ale kvete hezky, to jo, i opakuje.
Poslední úprava: 08. zář 2014 17:23 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Evka, Mandalenka
Moderátoři: Eva L., Květa