Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 29. srp 2012 16:17 #282948

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Dokud jsem neměla Ghislaine de Feligondé, tak jsem netušila, jak zábavné měňavky mohou být. GdF chodím okukovat stále a je to moc zábavné. Ostatně jsou takové - např. Grace - u kterých by to jeden neřekl a také pěkně mění barvu.

Porovnávání a vybírání růží 29. srp 2012 18:57 #282949

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
Tu GdF mám vyhlédnutou náhodou taky. Asi záleží,jak se ta konkrétní růže mění.

Porovnávání a vybírání růží 29. srp 2012 23:21 #282950

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, takové chvály si nezasloužím :lol: .

- ad Comtes de Champagne ( vzadu ) - dávám ještě jednu f. více zblízka, barva je reálnější ( můj blbý foťák )

P1120477.JPG

Mně se dost líbí, doufám, že bude dělat hezký keřík ( zatím se to moc neděje, roste doplacata - může být okolím ). Ale barva odkvétající mne tedy také překvapila. Počítala jsem s ní jako se žlutou.

ad Esprit D´Amour - jj, něha, úžasná. Jen já s ním mám popravdě problém - vůbec mne nenapadá, kamsním. Ale vůbec. On by byl hezký jako doplněk k nějaké velkokvěté, masité... navíc, nelze říct, jak bude vysoký..

---
měňavky - měňavky mám ouplně stejně jako Kachni. Chodím na okružní inspekci několikrát denně, těším se z každé změny stavu. Prostě mne baví změny, proměny. Však je to na té mojí zahradě vidět - neklid v duši.
Nepřišla jsem ( zatím ? :laugh: ) na chuť změně žluté v růžovou ( okraje ).
--
ad žlutá a růžová - na tu debatu si pamatuji, byla někde v souvislosti s tím barevným kolem, že ? Asi jsem ( nepamatuju přesně ) se zapojila. Mám za to, že se to posléze časem rozšířilo ( ála žádná žlutá k žádné růžové ) - což asi nebylo záměrem. Jinak to mám podobně jako Amazonka -amazonka01 napsal:
Vlaďka napsal:
:laugh: :laugh: :laugh: zrovna jsme se doma bavili, kdo že to vyprodukoval to ,,moudro´´, že se k sobě žluté a růžové růže nehodí. Záleží na odstínu a osobním vkusu, samozřejmě. Kombinuje je i Austin a další...
Zde například: maleviksrosentradgard.blogspot.cz/2012/08/really-fluffy.html

No není to krása?

K sobě se nehodí studené a teplé barvy, ovšem je to jen pravidlo, a pokud se to někomu tak líbí, je to jeho volba a jeho záhon a zahrada. Navíc úplně jinak vypadá kombinace, kdy jsou barvy třeba "zakázané", ale díky jejich množství (třeba tři keře růžové růže a k nim veletrs rudbeckií) to oku lahodí.

Já mám ze žlutých a růžových růží (klasická městská výsadba, buď vyholené čajovky, nebo flekaté polyantky) husí kůži a mírnou nevolnost, hodně se mi nelíbí i Gloria Dei, ale třeba měňavky typu Chippendalle, Comte de Champangne, které jedou v oranžové a teplerůžové/lososové barvoměně miluju. Natož pak "blednoucí" růže, které pak vypadají, jako různě odstínované různé růže :up

Gloria Dei ( bývala opravdu hojně :lol: ), masově, doplněná tou ostrou růžovou čajovkou, další kus placu byly trenýrky. Betonový obrubník. A v prostředku trůnila socha třímající pochodeň, v lepším případě kandelábr.
Taky z toho mám husinu.

Osobně mám se žlutými růžemi ( ostře žlutými ) problém. Kdysi jsem si nějaké vysadila - ze všech se časem staly podárky.

Vlaďko, ty dvě na tvém odkaze se mi hodně líbí. Naprostá upřímnost - kdekoliv jinde ( u jiného ) bych nad nimi áchala. Soulad. Sama ( alibisticky - v současnosti ) bych si je na svou zahradu společně nevysadila. Jsou spolu krásné, ale tahle kombinace ve mně nic nebudí.
Musím říct, že jsem se hodně zamýšlela, co bych k nim vysadila ( nahnědlou heucheru, šalvěj ála Amethyst .. vyblajchované ) kurňa, zakazuju si o tom dál přemýšlet, páč nakonec by mne i lákalo si takový koutek zkusit. :lol: Ještě že na něj nemám místo, nezapadl by.
Chá, otočka o 180 st. ve dvou řádcích, to je rekord..
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, evai, jana H

Porovnávání a vybírání růží 30. srp 2012 05:19 #282953

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Květi, napsala si to hezky. taky mám problém s kombinací růžové a žluté vedle sebe. nemám to ráda ani na oblečení, natož v zahradě:laugh: .v jednom místě zahrady sem, asi při zatmění mozku, vysadila žlutou denivku pod růžovou constance spry. potkávají se v kvetení jen krátce, ale vadí mi to.... jen jsem se ještě nedostala k vyrýpnutí denivky :-).
měnící se odstíny mě taky baví, vždy koukám s otevřenou pusou, jak je ta příroda nádherná a nápaditá .... vždyť i Ballerina se v závěru kvetení mění
distant drums

009_2012-08-30.JPG

018_2012-08-30.JPG
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, evai, Evka

Porovnávání a vybírání růží 30. srp 2012 06:53 #282957

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Ale ano, Květo, chválu si zasloužíš. Uvážím-li navíc, jak nerada trháš růžím kvítky, tak jsi hrdinka dvojnásob.

Vím, že už (asi?) nemáš Korbin (Iceberg, Schneewittchen), ale, prosím, šlo by jen říct která z dua
Korbin a Sally Holmes má větší květy? Fenk jů veri mač.

Porovnávání a vybírání růží 30. srp 2012 06:55 #282958

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Dano, na oblečení brrr to bych ani náhodou :laugh:
Máte samozřejmě pravdu, dá se to probírat dokolečka dokola...

A pro barvoměnu růží hlasuji všemi desti. Většina mých nejmilejších se mění. Teď mi zrovna vyrazil dech nádech žluté v odkvétající Florenc Dellatre. Po tolika letech!

A ty vaše bílé srovnávačky :up velký dík.

Porovnávání a vybírání růží 30. srp 2012 16:21 #282966

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
hehe, Honzo, však si taky povšimni, že jsem V.Folle utrhla pouze naprosto nereprezentativní paličku s jedním kvítkem. :silly:
Jsem zapomněla poznamenat - jsem si myslala, že V.Folle právě máš.

ad Iceberg x S.Holmes. JJ, prvního už nemám. Honzo, pokud kvete S.Holmes tou přebohatou palicí květů, pak její květy jsou velikostně srovnatelné s Icebergem.
Pořád doufám, že EvaL dá f. své S.Holmes. V některé diskusi tu jsou fotky té mé první S.Holmes, zdálky - jak moc nápadná je. Já ji právě sázela jako dominantu, téměř solitéru, protiváhu jí měl dělat Buquet Parfait.... ach jo.
Čímž chci říct, že mezi Icebergem a S.Holmes je vzhledově velký rozdíl.

ad tvé hledání bílého, přírodního keřiska s jednoduchým květem.
kdysi dávala Dresla odkaz na moschata hybr. třeba by se nějaký, kt. by ti vyhovoval, našel mezi nimi.
www.das-rosen-netzwerk.de/index.php?seit...se_moschata_hybriden
nebo
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.1455
( Dresla )
moschata většinou dost nevyumělkovaně vypadají.
--
no a v té souvislosti mám dotaz - zeptám se v růžích.

Porovnávání a vybírání růží 31. srp 2012 07:20 #283001

• helena
  • Platinum Boarder
HonzaPM napsal:
Mne na ono zmiňované místo ve velkém suchu u jižní zdi ještě napadla ´Guirlande d´Amour´ - tak uvidíme.
Letos na jaře jsem tam (o kousek dál - záhon Svatební) sázel prostokořennou ´Perennial Blush´ (Mehring/Tantau),
neroste, nekvete, chytla rez. Pár květů dala, ale na utvoření dojmu mi to bohužel nestačilo, zatím.
Jen dodám, že až do letoška moje růže rez neznaly.

Honzo, myslíš, že Guirlande d´Amour by se líbilo na suchém místě u jižní zdi?
U sebe jsem na podobném místě téměř rezignovala na jakoukoliv růži s tím, že tam dám jenom trvalky. Ale pokud by se nějaký růžový nezmar našel, ráda to změním.
Poslední úprava: 31. srp 2012 07:21 od helena.

Porovnávání a vybírání růží 31. srp 2012 19:36 #283036

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Heleno, dopředu nic nevzdávám. V suchu u jižní zdi mi výborně rostou Gertrude Jekyll
(ale musím zvládnout řez, aby opakovaně kvetla) a třeba taky Sombreuil a jiné. Záleží i na podnožích.

Porovnávání a vybírání růží 31. srp 2012 20:30 #283042

• helena
  • Platinum Boarder
Honzo, jak daleko od zdi Gertrude Jekyll máš? A jakou má půdu? Prosím můžeš více k podnoži? Díky. Dost mě to trápí, proto vyzvídám.
Moderátoři: Eva L., Květa