Honzo, Sally Holmes jsem sázela na podzim 2009. Pak mi ji ukousal hryzec, v podstatě mám nyní dvě čerstvé sazenice.
Vierge Folle mám od jara 2010.
Ani jednu nekopčím.
Obě zcela zdravé. Mám za to, že ani jedna nevoní ( či voní zanedbatelně ). Obě dobře čistí.
A teď odlišnosti
Vierge Folle se mi zdá o chloupek ( maličký ) více zimovzdorná. Namrzá mi na hranici sněhu, možná kousek pod, tzn. že pokud je sníh, nemusím ji stříhat až k zemi, zbydou dvě - tři očka nad úrovní.
Tvoří poměrně doširokajdoucí + hustší keřík, momentálně má lehce pod metr. Člověk když vidí to množství poupat, říká si, jak bude květy obsypán. Je, ale nekvete mi nikdy celý ( po větvích ), čímž se prodlužuje doba květu. Asi má pauzu, ale moc si ji neuvědomuji ( nezaregistrovala jsem, bude krátká ).
Poupata jsou lehce růžová, květ sněhobílý. Jeho trvanlivost nevím - nezaměřovala jsem se. V soukvětí je poměrně velké množství poupat, nakvétají postupně. Velikost květu cca 4 cm. Krásné tyčinky. Kvítek působí něžně, éterická krasavice ( ach bože, ta snaha o pojmenování

).
Sally Holmes je jednoznačně domina.
Každoročně ji stříhám k zemi, namrzá. V prvním floru pak kvete nízko ( cca 50 ), v druhém nezapře schopnost popínavky a vystřeluje silné pruty s masivními palicemi květů. I z tohoto důvodu mám zasazené dvě u sebe, prutů nestíhá mnoho. Výška pak cca 150.
Kdybychom žili v jiném podnebním pásu, byl by to skvost. Takhle jen krasavice.
Poupata jsou lehce pomerančová, květy následně mléčně bílé až sněhobílé. Při odkvětu se na nich ( převážně, podle teplot ) dělají tečičky. Květy mají neskutečnou výdrž a tím, jak se rozvíjejí stále nové a nové palice mohutní. Až má člověk dojem, že je přeplníno.
Doufám, že EvaL vyfotí svou.. to je nářez, jiné slovo použít nemohu.
Průměr květu cca 10 cm, pokud je květů méně, 7cm pak při velkém množství ( odhad ).
V.Folle - keřík. Š. 100 cm.
detail větve
keřík S.Holmes nedávám, mám je nízké ( snad dá EvaL, či jsou fotky v přísl. diskusi )
porovnání květů obou V.F přiložen k S.Holmes - bohužel již odkvétající. Na jedné f. je poupě S.Holmes
a nakonec moje jednoduché s bílým květem - chybí Jacqueline du Pre, dnes nemá rozvitý květ, pouze poupě - včera jsem ji ostříhala. JdPre je z focených nejpodobnější Maria Mathilda, jen květ je dokonalejší ( tyčinky ).
pojmenováváno zezadu, vždy zleva
Maria Mathilda + Comtes de Champagne ( nakvétající je banánová až žloutková )
Vierge Folle + Sally Holmes
Sonnenröschen ( půdokryvka ) + Esprit D'Amour