Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 26. čen 2012 11:49 #280850

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Prosím o radu při výběru růží pro osazení soustroví asi tří (?) růží pod okno ložnice. Místo je na jihozápadním přírodním svahu přecházejícím v les. Západní slunce tam jde dlouho, ale za čas tam bude lehké přistínění borovicí a břízami. Převažují u nás západní větry, jsou velmi časté a občas dost silné (a studené), zónu tipuji něco mezi 5a a 5b (pouze podle dosažených nejnižších teplot), sněhu tu bývá hodně a dost dlouho vydrží. Vyskytuje se tu černá skvrnitost i padlí (dvě popínavé růže po předchozím majiteli zašly na ČS).

Byla bych ráda, kdyby to působilo vzhledem k prostředí přirozeně - les, dům je ze 30. let, táhne mne to k nějakým historickým růžím - kvůli vůni a vzhledu. Barvy upřednostňuji, všude, nejen pro toto místo, bílé, světle růžové až starorůžové a temně nachové. Výška růží by měla být v konečné podobě kolem 150 cm, vzrůst "široký hustý keř". Mám ráda růže s ostny a ty, které vytváří šípky. Uvítala bych, kdyby alespoň jedna z růží kvetla (a voněla) po celou sezónu.

Teď jsem se na základě fotek zde na fóru a následně i jinde zamilovala do Geschwindek.

Vše se teprve učím, takže krom již uvedených nároků by měly růže přežít i mou péči. ;)

Pár favoritů už mám, ale nechci předem svazovat vaše případné tipy. Děkuji.
Kirsten
Poslední úprava: 26. čen 2012 11:50 od Kirsten.

Porovnávání a vybírání růží 26. čen 2012 17:40 #280859

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Amazonko, plním tvoje přání. :)

Nejdřív Minerva. Sázená na podzim, roste obstojně a předpokládám, že do podzimu bude mít 60 - 70cm. Kvete ochotně, květ vydrží 3 - 4 dny (podle počasí).
Minerva7.JPG

Minerva5.JPG

Minerva2.JPG

Ebb Tide je na tom podstatně hůř. Neroste, má dva tenké výhony asi 20cm dlouhé a to už několik týdnů. Sice na obou byl květ, ale zřetelně menší, než by měl být. Barva je krásná temně falová, taková "šťavnatější", než u Minervy.
EbbTide.JPG
Následující uživatel poděkoval: helena, jana H, Evka, olga73

Porovnávání a vybírání růží 26. čen 2012 17:51 #280860

• Eva L.
  • Moderator
Oběma fialkám konkuruje Palais Biron. Květ má jen nepatrně červenější odstín.
Obsáhlejší srovnávání nemá zatím význam. Všechny tři jsou ještě příliš mladé. :cheer:

PalaisBiron.JPG
Následující uživatel poděkoval: helena, jana H, Evka

Porovnávání a vybírání růží 26. čen 2012 18:01 #280861

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Evo dík, Ebb Tidea mám taky a tak zvažuju, zda k němu pořídit Minervu :D, nebo zda to bude totéž v malinko jiném provedení. Ten Palais Biron se mi ovšem líbí taky a asi víc, než Minerva :blush: (taky už jsem ho měla jednou "v košíku" :))

Porovnávání a vybírání růží 26. čen 2012 18:20 #280863

• Eva L.
  • Moderator
Když už jsme u těch "modrých", tak tedy musím říct, že moje soukromá favoritka je Blue Eden. Je fakt, že je o rok starší a vyvíjí se do větší krásy.
BlueEden8.JPG

BlueEden5.JPG

BlueEden1.JPG

BlueEden3.JPG
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka

Porovnávání a vybírání růží 26. čen 2012 18:29 #280864

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Amazonko, taky plním. Ale nerada... páč už předem vím, že nejhůř z tohoto srovnání vyjde Ebb Tide..
Přidám do srovnání Palais Biron, páč se mi zdál podobnější ( barvou, květem ) Ebb Tidu víc než Minerva.
Myslím, že Ebb Tidu škodím tímto srovnáním, ( snad zatím ) neoprávněně.
Může být mj. i rozdílem v umístění.
Palais Biron + Minervu mám zasazenou v záhonu, kde část dne ( odpoledne ) je již stín. Minerva ho má dříve než P.Biron. Ebb Tide x tomu v nejsušším a nejvíce osluněném místě zahrady.
Všichni jsou to nováčci, ale jak jsem již dříve jinde psala, sazenice, kt. měly v tom velmi suchém období část dne stín rostly, ty kt. byly na celodenním slunci jsou všechny ( do jedné ) malé, zakrnělé.
Ebb Tide jsem viděla loni na poli, krásný kulaťoučký keříček, olistěný od země. Snad ho mám v paměti uložený dobře, klam ovšem nevylučuji.

Minerva - v. 40, 6 výhonů, kvetl každý. 5 - 7 (9) květů na stonku. První květ 10.6, dnes jsem ostříhla poslední. Květy vydrží cca týden, na slunci se starší opalují. Krásně voní.
Palais Biron - v 50, 4 výhony, z toho pouze dva květní, druhé dva se tváří neutrálně, nerostou. 3 - 5 květů na stvolu, výdrž podobná jako u Minervy, nádherně voní. Nepálí se, horko na něj nemělo vliv.
Ebb Tide, celkem dost bohatě větvený, výška pouhých 15 cm. Jeden květ, ráno rozvil, druhý den opadal ( v tom horku ). Teď začal růst, má další poupátka. Jestli voní, netuším, nelehala jsem ( :lol: )

P1110136.JPG

Minerva v začátku, 10,6

P1110454_2012-06-26.JPG

20,6

detail květu
Minerva

P1110197.JPG

Palais Biron

P1110533.JPG

Ebb Tide ( nebrala jsem do ruky, ale velikostně podobný )

P1110572.JPG

Ebb Tide ( habitus, spíš tedy nehabitus.. ten osamocený kvítek u země.. výhonků má ale dost, na f. není zachycen celý )

P1110575.JPG

u Palais Bironu nemohu najít fotku, kde by bylo vidět lépe, jak roste než zde. Z té trojvýhonové sazenice jeden výhonek se na bázi rozdvojil, vyhnal dva klacíky. Jeden kvete, druhý je opožděný, teď teprve v poupatech. Ulomili ho vrabci ( či jiný škodič ). Zbylé dva ( zeleň v popředí ) květní zatím nejsou.

P1110550.JPG

Edit : na poslední fotce je v průhledu vidět v dálce Minerva, por srovnání barvy )
EvoL, to jsme se hezky rozmodrákovaly, viď ? :lol:
Poslední úprava: 26. čen 2012 18:35 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, jana H, Evka

Porovnávání a vybírání růží 26. čen 2012 18:45 #280866

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Blue Eden je skvostný, pusinka.

Kirsten, nevím, jestli se do tvého přání pustí někdo jiný...
za sebe musím říci, že v podstatě nevím, co bych ti poradila, doporučila. Každý z nás má vkus jiný, co se líbí mně, nemusí se líbit jinému.... příliš široké zadání. Navíc, historické ( kromě L. Odier a La Reine Victoria) nemám.
Pokud se někdo dotáže kt. růži k jiné, napíšu, co by se mi líbilo, ale novou skupinu... to bych se neodvážila - právě pro neúŕekom možností.
A navíc, moje srdíčko plápolá především pro drobnokvěté růže a pro růže s jednoduchým květem.

jo, jdu napsat osobní vyznání do drobnokvětek.
Poslední úprava: 26. čen 2012 19:38 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Porovnávání a vybírání růží 26. čen 2012 19:52 #280872

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Kirsten, tvoje zadání je široké.
Z vlastní zkušnosti mohu napsat, že z historických růží mají spolehlivou mrazuvzdornost galliky. Často kvetou dobře i v polostínu.
Z mých růží bych vybrala tmavou jednoukvetoucí Charles de Mills (www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.1083&tab=1),
Salet (www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.5587), která občas opakuje.
Ovšem s tou stálekvetoucí a vonící, hm, to nevím. Stálekvetoucí, spolehlivou, odolnou atd., ale nevonící (a nevím, zda vhodnou jako třetí) je Ballerina (www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.507).

Porovnávání a vybírání růží 26. čen 2012 20:06 #280873

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Přidávám se k Heleně, celou dobu, než jsem dočetla až sem jsem ti Kirsten chtěla navrhnout Balerinu. Z historických určitě Rose de Resht, ta spolehlivě opakuje, voní, zdravá, úhledný keř. Spolu bych je klidně zasadila. a pokud máš dost místa a trojúhelník může být veliký, s oporou by se tam dala rozložit Louise Odier. To by byla voňavka do ložnice ;)

Porovnávání a vybírání růží 27. čen 2012 06:30 #280877

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Pro Kirsten - mě tedy, ještě pod vlivem DODu, napadla Celsiana. Voní, výšku splňuje, jen kvete jen 1x. Akorát nevím, co by se k ní hodilo. Sama ji u sebe plánuji sólo.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa