Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 05. úno 2012 22:40 #276311

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
HonzaPM napsal:

Květo, St. Swithun mám absolutně nechráněnou, u jižní zdi, takže jí asi současné mrazy a ostré slunce dají za vyučenou.
Jsem zvědavson, jak to dopadne, kolik hmoty odpadne, pak z toho můžeme vycházet. Stačí mi vysoká kolem 160 cm.

Honzo, jsem na jarní stříhání ( všeobecně ) hodně zvědavá. Trochu se bojím, abychom místo nůžek nemuseli používat rýč na zmrzlotiny. :unsure:
Trochu se utěšuju tím kanadským povídáním, kt. jsem dávala loni, že vliv má i doba nástupu mrazů. Letos přišly pozdě, třeba se větve stihly trochu připravit, vyzrát.

Porovnávání a vybírání růží 12. dub 2012 23:03 #277899

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mám tři podobné růže, u někt. je hodnocení značně předčasné... ale...

Astronomia ( Sweet Pretty ) - Meilland
letos jde do třetí sezony. Bohužel, poměrně dost namrzla ( poprvé ). Květ má průměr ( cca ) 10 cm, nevoní, dotažený, jak očko u mrkací panenky.
Po jednom dnu opadá ( jako dost růží s jednoduchým květem ), ale násada je dost bohatá, kvete poměrně dlouho.
Dělala mi úhledný keřík, cca 50 cm výška. V loňském roce pak v druhé pol. roku začala střílet vysoké pruty.
tady jsou nějaké fotky :
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...tstart=10&Itemid=112

P1060498.JPG

stejně velký květ :
Sharon's Love ( Lens ) - světlejší než Astronomia, tyčinky žluté. Na hodnocení krátce ( loňská jarní ), měla ČS. Třeba se nebude opakovat. Letošní zimu přestála dost dobře, má spoustu pupenů, vypadá bujně.

P1090345.JPG

Jardiniers du Paradis ( Massad ). Je stejně krásná jako Astronomia, možná i "dotaženější". Jinak postavené květy na keříku. Bohužel, náročná na přezimování ( doposud se tváří mrtvě ). Není divu, chtěla jsem na ni vidět, zasadila jsem ji na okraj trochu vyvýšeného záhonu - nejdříve a nejsnadněji promrzne :( . Nakopčená byla.
Stejně jako Astronomia naprosto zdravá.

P1080762_2012-04-13.JPG

Menší květy, ale velikánské množství v růžové - Sweet Haze ( Tantau ). Dospělá, mám ji asi 5 let. Úhledný keřík, obsypaný velikánským množstvím ( cca 5 cm) kvítků, dá se říct, že dělá dojem furtkvetení.
Nekopčená, naprosto OK, zdravá.

P1090747_2012-04-13.JPG

zmenšená mrkací panenka
a srovnání velikosti květů Astronomia + Sweet Haze

P1070143.JPG
Poslední úprava: 12. dub 2012 23:20 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., danah, hespa1, hana.johana, helena, evai, Martin, jana H, Evka, tchorik a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Porovnávání a vybírání růží 17. dub 2012 10:50 #278028

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
HonzaPM napsal:
Austin uvádí, že St. Swithun je jedna z jeho nejlepších pnoucích růží (tím způsobem (řezu) vedená),
tak jsem si ji čile vysadil přímo ke zdi. A tiše doufám...
Přece jen, jedním z jejích tří rodičů je Conrad Ferdinand Meyer a tak snad (i u nás) mé tiché doufání bude naplněno:
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=1.1292

Checht, St. Swithun je k zemi a živě se (zatím?) netváří.

Porovnávání a vybírání růží 14. čen 2012 16:19 #280243

• linda21
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 1
ahoj všichni, pro růžový záhon se rozhoduji mezi Falstaff a William Shakespeare 2000 - můžete mi je, prosím, někdo srovnat? - hlavně mi jde o to, který z nich líp drží vzpřímeně a není moc "rozpláclý", případně který je zdravější i bez postříku...? Díky!! :)

Porovnávání a vybírání růží 14. čen 2012 18:20 #280246

• tineli
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 22
Ahoj Lindo, mám Williama prvním rokem a jsem z něj naprosto unešená. Byla to sazenice s dvěma ubohými prýtky a od března narostl do 50 cm, vytvořil desítku olbřímích květů (12cm), má nádhernou malinovou vůni a tu nejúžasnější tmavě karmínovou barvu - naprosto překonal moje očekávání. Sousedi mají velkého Falstaffa jako popínavku ke zdi, je tmavší, má holé nožky, květ více "šroubovitý" a zdá se mi, že i hůře snáší déšť - trochu mumifikuje. Tak ti nevím, nemohu říct, jak se bude vyvíjet dál, ale prozatím William je moje růže no. 1!
Následující uživatel poděkoval: linda21

Porovnávání a vybírání růží 15. čen 2012 05:50 #280294

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Tineli,já jsem si Falstaffa včera zrovna objednala,protože se tady mluvilo o jeho krásné vůní a ty teď příjdeš s holými nohami a mumifikaci.:(
Máte prosím i ostatní,kdo růži vlastní stejné poznatky?

Porovnávání a vybírání růží 15. čen 2012 06:00 #280295

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
William Shakespeare 2000 - mám z podzima 2008, keřík cca 50 cm, zdravá - již 2 roky nestříkaná, dobře přezimovala, květy bohaté, plné, nádherně voňavé, keřík jimi nikdy není "obsypán". Na slunci se květy pálí, nutné stanoviště s poledním stínem/polostínem. Na starším keříku květy neklopí, ale po těchto deštích (u nás už prší 6 dní) nic moc. Už bych znovu nepořizovala - pořád nevím, zda tuto růži chci ve své růžové zahradě ponechat. Ale je to pouze můj subjektivní názor ovlivněný mou zálibou ve starých růžích.
Poslední úprava: 15. čen 2012 06:07 od zdenka.
Následující uživatel poděkoval: linda21, Evka

Porovnávání a vybírání růží 18. čen 2012 11:32 #280436

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mám Shakespeare prvním rokem a prozatím jsem velice spokojená,příští rok jsem zvědavá co udělá objednaný Falstaff.
Shakespeare2000.jpg

Shakespeare2000.jpgb.jpg

Honzo,prosím nemáš možnost nafotit srovnávačku Gertrudy Jekyll s Munstead Wood a jinými tmavšími než je ona,které by spolu ladili?
Jak bys prosím zhodnotil Young Lycidas kotra Munstead Wood,myslím,že obě tvoje oblíbenkyně.
Moje Young Lycidas už vykvetla,ale prozatím nemá tak krásně plný střed jako u tebe,doufám,že se to spraví?
YougLycidas.jpg
Následující uživatel poděkoval: helena

Porovnávání a vybírání růží 22. čen 2012 07:35 #280673

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Evko, srovnávačku udělat mohu. Ale nevím docela, které růže by spolu ladily. Každý máme jiný vkus.
Navíc, řekl bych, je možné zkombinovat i nezkombinovatelné (růže). Velkou roli hraje prostředí zahrady
a samozřejmě taky doprovodné rostliny - trvalky, trávy, letničky a spol. Ty mohou i jinak nesourodé jedince
pěkně stmelit a doplnit či pozdvihnout. Taky až tak docela nezáleží jen na barvě květu, ale i na typu keře, listů...

Munstead Wood - zatím do metru, květy mělké, mističky, voní hlavně v horku, do dálky, ukazuje žluté tyčinky,
výhony jsou tmavé, stonky tmavší, než listy, velmi ostnité a vzpřímené (pod tíhou květů váhnou), pěkný keřík

Young Lycidas - zatím do půlmetru, obří hluboké přeplněné květy, voní nejlépe večer a v chladnu, za tropického
počasí se vůně doslova vaří (podobně Tantau - Candlelight nebo Johann Wolfgang von Goethe Rose) a není tak libá,
listy jsou světlé, někdy jsou na keři i světlé i tmavší, velmi lesklé, méně ostnů na lesklých světlých výhonech

(obě růže jsou každá docela jiná (zatím), pro dobrý dojem z kombinace obou jsou trvalky (dle mého) nutné)

Srovnávačka - Louise Odier, Gertrude Jekyll, Young Lycidas, Munstead Wood, Darcey Bussell (syn. Monferrato),
The Prince (roste spíš jako čajovka) a William Shakespeare 2000 (jako měřítko Lychnis coronaria, který známe všichni).
Barvy jsou trochu víc do červena (chybí ten černavý samet M.W. a D.B.) a světlejší.
aostinkysrovnvaka2162012.jpg
Poslední úprava: 22. čen 2012 07:36 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, fanynka, linda21, Martin, Evka

Porovnávání a vybírání růží 22. čen 2012 07:39 #280674

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Lindo, Falstaff bych si už znovu nepořídil. Myslím, že je lepší coby pnoucí. Jinak nedělá moc pěkný keřík.
William Shakespeare 2000 má úchvatné květy, ale výhony se pod jejich tíhou kácí. Nejvychovanější v růstu
je dle mého Darcey Bussell (pěkně vzpřímená, ála Queen of Sweden). Starší keříky Munstead Wood taky jistě
budou dobře samonosné, zatím má ta růže pro to všechny předpoklady. Tradescant mi dokvétá jedním kvítkem,
je to mrzáček, takže nemůžu zatím posuzovat.
Následující uživatel poděkoval: linda21, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa