Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 17:34 #276185

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Honzo, prosím o přesnější interpretaci toho, co jsem napsala. Napíšu srozumitelněji : St. Swithun je nižší než druhé dvě, t.j. G.J. a H.H., proto by měla být v popředí (před nimi), nebylo myšleno v popředí záhonu obecně.
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.2443
Následující uživatel poděkoval: Evka

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 17:42 #276186

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evo, děkuji. A rdím se. Příště 6x přečtu. :)
Austin uvádí, že St. Swithun je jedna z jeho nejlepších pnoucích růží (tím způsobem (řezu) vedená),
tak jsem si ji čile vysadil přímo ke zdi. A tiše doufám...
Přece jen, jedním z jejích tří rodičů je Conrad Ferdinand Meyer a tak snad (i u nás) mé tiché doufání bude naplněno:
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=1.1292

Jano V., nemohu nezmínit Louise Odier. Nelíbila by se ti? :)
Poslední úprava: 30. led 2012 17:44 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 19:39 #276187

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
HonzaPM napsal:
Barva květů v horku je světlejší,
podobná její matce - Comte de Chambord. Ve dnech chladnějších je to ta svítivá floxová růžová.
James Galway (mám rád) mě ale letos docela zlobila.

Honzo, prosímTě, už ve vlákně Růžové, pastelové, myslím,že je to toto vlákno, jsi právě o Comtede Chambord jako matce JG psal a i ukazoval její fotku. Pokud bych tyto 2 dala k sobě, líbilo by se Ti ta kombinace? Nevím, jestli to už tak nemáš. Gertrudu mám za Englyntane a tak bych ráda, aby to ladilo barevně i výškově. Díky.

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 19:49 #276188

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Vy mi dáváte :silly: . Ale jsem ráda :) , že máte chuť mi s tím výběrem pomoct.

Jen prosím, abyste u případných tipů zohlednili jejich dostupnost. Budu kupovat pouze v ČR a nemíním kvůli tomu podnikat žádné spešl akce :unsure: , tedy s výjimkou Princes Alexandra of Kent (ta se mi tedy mooc líbí a stejně na ní někdy asi dojde :) . Takže nejlépe, pokud by potenciální růžičky byly k dostání u Dresly nebo u Pelců. Chci je každopádněje jednorázově pořídit letos na jaře při přebudovávání tohoto záhonu.

Prošla jsem vaše návrhy:

Mistress Quickly - Květo, není to můj šálek - tenhle typ květu se mi nelíbí, mám ráda takové ty uzavřené "šálky"
Alnwick Castle - o té uvažuju, ale přijde mi dost do lososova, musím si to nechat uzrát
Hyde Hall - Evo L. - líbí se mi, alle nevím jak s dostupností
St.Swithun - Evko, barevně líbí, dostupnost dobrá, možná - není malá?

Doubravko, díky za fotky, mně Q.of Sweden taky občas šla lehoučce do lososova, ale to ta Pink Apollo taky, jako podrost jsou šanty a levandule, nevadilo to. Nohatost mi taky nevadí, naopak, zahrada je malá "placka" potřebuju dostat kytky do výšky a nejlépe, pokud se pod ně vejde hodně podrostu ;) . Herbert Gray je kouzelný, ale ty menší nechám na později, až jak se mi budou zdát kombinace těch velkých.

Mme Isaac Pereire - Honzo, historické jsem nezvažovala, páč se vnich 1. nevyznám a 2. tenhle typ květu moc nemusím, ale nedalo mi to a koukla jsem na ní na HMF a ta barva není marná ;) . Je o dost tmavší než Martina, barevně by k ní ladila a na druhou stranu by přišla naopak světlejší růže - budu o ní přemýšlet.

Q. of Sweden mně totálně uchvátila a prostě jsem jí musela mít :silly: - bez ohledu na kombinovatelnost. Tenktát jsem volila mezi ní a Jamesem Gal. (dala jsem si tenkrát limit) - no a nepustilo mně to ;) a jdu do něj - ten tvar květu mi prostě nedá spát.

Dost se přikláním k G. Jekyll - jak barvou , tak tedy mně hrozně láká ta vůně.

Chystám se udělat z fotek barevnou koláž (musím přijít jak na to) a dát si k sobě ty, které mi k sobě ladí.

Porovnávání a vybírání růží 01. úno 2012 19:15 #276215

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jano, máš pravdu. Kromě meruňkových tónů u The Alnwick Rose převládá právě lososová.
Takže tu spíš ne, že.

Mme Isaac Pereire má taky nádhernou vůni. Úchvatnou, aromatickou, ovocnou, po starých růžích a ostružinách.

Louise Odier a Gertrude Jekyll mají vůni velice podobnou a obě hodně silnou. Louise je u mne lépe opakující.

Princess Alexandra of Kent bych vysadil před Queen of Sweden (a tu novou). Jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne.
Poslední úprava: 01. úno 2012 19:15 od HonzaPM.

Porovnávání a vybírání růží 02. úno 2012 01:35 #276219

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jana V. napsal:

Mistress Quickly - Květo, není to můj šálek - tenhle typ květu se mi nelíbí, mám ráda takové ty uzavřené "šálky"
Hyde Hall - Evo L. - líbí se mi, alle nevím jak s dostupností
St.Swithun - Evko, barevně líbí, dostupnost dobrá, možná - není malá?

Jano, ad Mistress Quickly - vidíš, u mne pravý opak. Ne, že by se mi uzavřené šálky nelíbily, mám takové růže také. Ale nijak po nich neprahnu, už jich mám ažaž. Navíc, když do nich naprší - květ je ( povětšinou ) k ničemu.
ad Hyde Hall - mám, vypadá, že půjde dost doširoka, bude mohutný.
ad St. Swithun - Honzo, jsem zvědavá, jestli ho ta zeď ochrání a neomrzne. Když se člověk podívá momentálně ven - tak si myslím, že popínavky opět letos moc nehrozí :angry: .

Porovnávání a vybírání růží 02. úno 2012 19:02 #276245

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Miško, ptala ses na kombinaci Gertrude Jekyll a její matky Comte de Chambord.
Gertrude mám už několik let, Comte (dvouletá sazenice od Dresly) jsem k ní přisazoval na podzim 2010, asi tak metr od sebe.
Loni to vypadalo, že je po Comte. Ony ty velké sazenice u mě mají špatný a pomalý rozjezd. Nakonec vyrazila,
ale to bylo až někdy v půli léta a tak toho moc předvést nestihla. I proto nějak moc tuhle kombinaci nemůžu posuzovat.
U Dresly na poli jsem v červnu áchal nad nádherným keřiskem Comte de Chambord a když si k ní vybavím svou narostlou
Gertrude Jekyll, dokážu si je pospolu představit, ale že by se vyloženě doplňovaly nebo si byly podobné, to (zatím) netvrdím.
Spíš bych volil nějakou volnější výsadbu, růže dál od sebe a mezi ně různé světlé, krémové plápolavé kvítí jako doplněk
(Gaura, verbascum, náprstníky, bílá vrbovka a pod.) a nějakou třetí růžovou růži k nim do party (třeba zrovna Louise Odier).

Jano, pokud se rozhodneš pro Gertrude Jekyll, tady je prima odkaz, jak na ni.
Musím si to (taky) natlouci do hlavy (jednou provždy) - stříhat, stříhat, stříhat...
rosesingardens.blogspot.com/2008/08/prun...-of-lanky-roses.html

Květo, St. Swithun mám absolutně nechráněnou, u jižní zdi, takže jí asi současné mrazy a ostré slunce dají za vyučenou.
Jsem zvědavson, jak to dopadne, kolik hmoty odpadne, pak z toho můžeme vycházet. Stačí mi vysoká kolem 160 cm.
Poslední úprava: 02. úno 2012 19:06 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Miška

Porovnávání a vybírání růží 02. úno 2012 21:02 #276251

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Já je mám zase obráceně než Honza. Comte o dva roky starší. Ta letos opravdu hodně narostla . Vlastně loni ;) , koncem léta po deštích vyhnala dlohatánské pruty, které ani nestihly všechny rozkvést. Mám je každou v jiné části zahrady, ale dovedla bych si je představit ve smíšené výsadbě, jak říká Honza s trvalkami...
Honzo odkaz výborný, tyhle stránky jsem objevila o víkendu a pomalu se jimi prokousávám :up
Poslední úprava: 02. úno 2012 21:04 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: Miška

Porovnávání a vybírání růží 02. úno 2012 22:12 #276254

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Honzo, taky díky za stříhací odkaz.
K tomu Dr. Herbertovi G. a jeho chování v dešti. Nemůžu odpovědně odpovědět, neb si to nepamatuju. Měla jsem hektický červen. Zkusím nakoukat příští sezonu.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Porovnávání a vybírání růží 03. úno 2012 08:01 #276263

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Návod na řez je opravdu skvělý. Je vlastně podobný tomu, který radí Austin u svých růží. Zkouším ho už třetí rok a potvrzuji, že funguje. :up
Jen se člověk nesmí bát letního řezu. Je opravdu důležitý pro udržení požadované výšky a tvaru keře.
Poslední úprava: 03. úno 2012 08:04 od Eva L..
Moderátoři: Eva L., Květa