Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 17. led 2015 22:32 #293544

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kiko, ja mit takovou peknou cihlovou zed, vrhla bych se ve vyberu ruzi k tem, ktere maji barvu treba jako Hot Chocolate (Carruth)
11.6.2014vedrovecermirnyochl.008.jpg

31.7.2014047.jpg

Zkratka, aby tam bylo trochu hnedky.Popinava me tedy zadna nenapada, nemam takovou.Ale i tmave cervena, jak navrhuje Honza by mohla slouzit.Lituju, ale CPM bych tam nikdy nedala.Barvou by se od tech cihel tezko odrazila.Ale hlavne bych skocila po tom rohovym mistecku, kde ted sedi bobanek "nevimcotoje" vedle rhodo.Tam bych videla persicarii, ranni slunce, vlhko, primo idealni misto.Zaplava kvetu do vysky cca 80 cm od casnyho leta do pozdniho podzimu.Fakt.Musim dat foto sem, aby to bylo pohromade s tou zdi.
9.9.2014032.jpg

Promenlivost barev a moznosti, jak to ovlivnit, neresim.Jen v realu s potesenim sleduju, ale na fotkach je preci vzdycky vsechno jinak
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika

Porovnávání a vybírání růží 18. led 2015 10:23 #293545

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
- Evoi, krásná růže - floribunda .Novozélandská - tím spíše mi sympatická . dcera s rodinou se z N.Z vrátila před týdnem. škoda , že se odtamtud nesmí vyvézt ani semínko . :(
ale k té zdi asi ne - není popínavá a ta barva by asi se zdí splývala .

Porovnávání a vybírání růží 18. led 2015 10:48 #293546

• Kaja
  • Platinum Boarder
DSCN0821.jpg

Colette -- ta by tam nebyla špatná . celkem slušně opakuje , ale je hodně trnitá . u Meillanda na fb jsem ji viděla narostlou určitě 3m !
Následující uživatel poděkoval: Kika

Porovnávání a vybírání růží 18. led 2015 15:47 #293549

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ahojky, diky vsem, ta Hot Chocolate se mi moc libi, ale k te zdi bych ji taky nedala, mam take pocit, ze by splyvala. A chtela jsem vyssi, nebot ta okenice se asi nebude pouzivat (mame okno i na jine strane), takze by mohla byt i vyssi.
Co se tyka barevnosti, uvazovala jsem prave o te oranzove (zluto-ruzovo), protoze na zahrade mame jeste stare kamenne zdi, a u nich ruzove a v jedne casti i prave cervene ruze, tak aby to bylo jine.
Diky za odkaz na tu periscarii, prostuduju. Zatim tam je vresovec a ten rhondak, ale slo by je casem presadit i jinam. Kapradiny bych rada nechala, protoze se mi tam velmi libi.

Tady je obrazek i tech cervenych ruzi, jsou to nezname polyantky namnozene z ruzi po me babicce, ale letos jsem je po odkvetu strihala a kvetly cele leto az do listopadu.

IMG_4619_800.jpg

Porovnávání a vybírání růží 18. led 2015 17:16 #293550

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
I s ohledem na to, že :
mám odlišný vkus na růže
vůbec netuším, jak vypadá zahrada u Marijčiny sestry, nevím nic o jejím vkusu

jsem žádnou růži nenavrhovala.
Ono konec konců ani není těžké odhadnout, kterou bych z meruňkových - oranžových doporučovala, že ? :laugh:

jen podotknu :
myslím, že barva ronďáku není až tak určující, musí odkvést ještě před růží. Musel by být hodně pozdní a i tak, pochybuji, že by se v kvetení s růží sešel.
Lady of Shalot - nízká vzhledem k požadavkům, ne ?
Westerland - v oblasti, kde bydlím, je hojně rozšířený ( blízko Pelcovi ), měl problémy s namrzáním.

no a teď k mé volbě - no, když bych už nezasadila Ghislaine de Felingode ( :laugh: ) kvůli barvě ( světlejší ), pak by má volba nejspíš padla na její sport Ghislaine Feuerwerk.
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.36770.0
Slibovala bych si od něj ta samá positiva, kt. má GdF - tzn. přírodní habitus ( fontána ), k ronďáku hodící se,
bezpracnost ( nezalévat, neopečovávat, nestříkat, vypořádá se ),
dostatečnou vzrůstnost a nonstop kvetení.
Jsou to ale papírové předpoklady, nemám ji.
V matečnicích ji vlastní Dresla, ukazovala tu kdysi v drobnokvětkách květy.
Jestli ji má naočklou pro podzim, netuším.

... klíďo i k té cihlové zdi. Mmch, já bych k ní barevně Hot Choco klidně dala.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Marijka

Porovnávání a vybírání růží 18. led 2015 18:03 #293551

• Kaja
  • Platinum Boarder
Květo ,Hot Coco je krásná - ale požadavek byla popínavá .dotazy jsou tu dva - od Kiky a Marijky .. té druhé neporadím. neumím si to představit.

DSCN1739_2015-01-18.jpg

DSCN1618.jpg

můj Goldfinch - ale mám i G.de F. jenže není ještě ani poloviční . snad letos popotáhne .líbí se mi teda víc než ta růžová .
tu Coco bych si uměla představit u té kamenné zdi a mezi ně na rozbití barev třeba Gustu . stejně se mi zdá , že ta červená by mohla být Červený Gusta .. je to taky stará růžička a vypadá drobnokvětá .jinak je tam psí víno nebo co - takže popínavka už asi ne .
- a je pravda , že Westerland v krutozimě namrznul / sever Moravy /- po ostříhání se zmladil a v pohodě. na zdi a chráněném stanovišti by mohl být dobrý . taky nevím , kde Kika žije - jaké tam jsou povětrnostní podmínky .
Poslední úprava: 18. led 2015 18:27 od Kaja.

Porovnávání a vybírání růží 18. led 2015 19:08 #293552

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, ten Goldfinch je úžasný :woohoo: , jak je starý a jak velký , resp. "dlouhý"?
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Porovnávání a vybírání růží 18. led 2015 19:21 #293553

• Kaja
  • Platinum Boarder
Golfinch má asi 4-5 roků - nevím přesně .Dresla mi ji poslala už ,,dospělou '',asi dvouletou . krásně se chytila a kolik má? zítra změřím . :) je to krásná růže ,proměnlivá - od nažloutlých nových květů až po bílé starší
Edit - tak jsem byla změřit . chybí snad pár cm do 5m - ale na straně kde jde s kopce ho stříhám. leze už druhý rok do Pomponelly na druhou stranu ještě může ;) taky narostl dost do výšky . pokud se nic nesemele - bude to záplava . Dreslo díky ♥
Poslední úprava: 19. led 2015 13:01 od Kaja.

Porovnávání a vybírání růží 18. led 2015 20:39 #293554

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květa napsal:
no a teď k mé volbě - no, když bych už nezasadila Ghislaine de Felingode ( :laugh: ) kvůli barvě ( světlejší ), pak by má volba nejspíš padla na její sport Ghislaine Feuerwerk.

Jsem tajně doufal, že GFeu někdo zmíní :). Ale teď kde k ní přijít, že...
(by semi teda taky jedna vešla)

Porovnávání a vybírání růží 18. led 2015 21:52 #293555

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Teda Květo,
ta GhFeu tedy je :-)
Přepošlu odkaz s komentářem, pak budu shánět, celkem ji v Němcích mají.

Tady jsem našla odkaz s detailními fotkami růstu jedné rostliny v čase od zasazení v březnu 2007 do r. 2013
garten.smaragaid.de/html/ghislfeuerwerk.html

Ronďák by měl dokvést max do poloviny června, ale tenhle konkrétní pacholek má sem tam květ ještě na konci června, je nějaký divoký, u známé tentýž kultivar tohle nedělá a způsobně odkvete před růžemi. Čím to je, nikdo netuší.

Co se vkusu týče, chtěla cokoliv "plnějšího" a větší květ, ten Westerland byl plností na hraně (vynahradila to zářivá barva), co jsem jí posílala "Lady of Sh", byla z květu nadšená. Teď ještě ten vzrůst, trochu jsem si říkala, že v teplém mikroklimatu by mohla vytahnout na ten metr a půl, nebo je to utopie?

Kajo,
Goldfinch nádhera, to je zase můj šálek čaje, i sem do mrazu bych ji zkusila - vy ze mne ještě opravdu uděláte Růženku, a to jsem původně k řece moc pokusničit nechtěla :)
Děkuji.
Poslední úprava: 18. led 2015 22:15 od Marijka. Důvod: doplnění odkazu
Moderátoři: Eva L., Květa