Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 22. čen 2015 21:32 #298246

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Proti Out of Rosenheim nemůžu říci nic,je to moje oblíbená růže,krásně dlouho kvete,úplně zdravá,pěkný tvar keře.Rozkvétá spíš později,opakuje dobře.Květy dlouho vydrží.Nevoní ale vůbec.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Porovnávání a vybírání růží 22. čen 2015 21:36 #298247

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
alenak napsal:
Geno, já bych šla do Roter Korsar, je to velký držák, nenamrzá, zdravý, pouze je dobré po odkvětu ostříhat, jinak málo opěkovaně kvete a dělá šípky , mají ho Pelcovi ;)
Děkuju, je krásný... Jenže podmínkou manžela je plný květ, nejlépe anglického typu. Jinak mi prý místo nenaryje :ohmy: :)

Porovnávání a vybírání růží 22. čen 2015 21:38 #298248

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Díky, ta vůně mě trošku mrzí. Nikdy mi to nepřišlo důležité, dokud jsem nedala ke vchodu tři Austinky. Nádherná vůně! Ale zas splňuje ostatní podmínky a nebudem chodit přímo kolem keře...

Porovnávání a vybírání růží 16. srp 2015 11:30 #299597

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Genoveso, tak jsi nakonec vybrala ´Piano´? (škoda, že je ten "výběr" rozmělněn do asi šesti diskusí, ale co)
Já bych se spíš - pokud jsi kritérium pro vůni zavrhla - rozhodl pro ´Rotkäppchen´ - Červená karkulka.
Je oproti ´Piano´ více produktivnější jak co do počtu výhonů, tak hlavně co do počtu květů.
Navíc není tak nohatá, jako P., dělá lepší keř. ´Piano´ je spíš k řezu, tak Tantau "omlouvá" její delší stonky.

A pokud k ní mermomocí chceš bílou (a nemusí být vysoká), zvol ´Anna Maria de Montravel´.
To je jednoznačně nejlepší bílá drobná drobnokvětka. Mívá ji Dresla.
(´Kew Gardens´ je skvělá, zdravá, hodně kvete a bujně přirůstá i v horších podmínkách,
ale nakvétá do žluta (nebude to už moc "veselé"? a hlavně bude vyšší, než ´Rotkäppchen´ i ´Piano´)

Je pro tebe/manžu ´Red Leonardo da Vinci´ dostatečně red?
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Porovnávání a vybírání růží 16. srp 2015 12:51 #299599

• Genovesa
  • Platinum Boarder
HonzaPM napsal:
Genoveso, tak jsi nakonec vybrala ´Piano´? (škoda, že je ten "výběr" rozmělněn do asi šesti diskusí, ale co)
Já bych se spíš - pokud jsi kritérium pro vůni zavrhla - rozhodl pro ´Rotkäppchen´ - Červená karkulka.
Je oproti ´Piano´ více produktivnější jak co do počtu výhonů, tak hlavně co do počtu květů.
Navíc není tak nohatá, jako P., dělá lepší keř. ´Piano´ je spíš k řezu, tak Tantau "omlouvá" její delší stonky.

A pokud k ní mermomocí chceš bílou (a nemusí být vysoká), zvol ´Anna Maria de Montravel´.
To je jednoznačně nejlepší bílá drobná drobnokvětka. Mívá ji Dresla.
(´Kew Gardens´ je skvělá, zdravá, hodně kvete a bujně přirůstá i v horších podmínkách,
ale nakvétá do žluta (nebude to už moc "veselé"? a hlavně bude vyšší, než ´Rotkäppchen´ i ´Piano´)

Je pro tebe/manžu ´Red Leonardo da Vinci´ dostatečně red?
Velmi děkuji za rady, vážím si jich. Podívám se, jestli jsou pro mě uvedené růže dostupné, Piano je, ještě jsem uvažovala přidat k němu B. Britten. Kombinace by byla veselá, ale to by mi myslím nevadilo. A že by byla drobnokvětka vyšší, to jsem chtěla, aby vytvořila červeným růžím trochu stínu. Růže bych za ni trochu zastrčila. Možná spíš vyfotím to místo pro ilustraci.
Ptala jsem se v diskusích podle šlechtitelů a jde jsem co našla, protože jinak se moc lidí neozve mi přijde.Já vím, že je výběr rozmělněný. Omlouvám se, nějak se mi nedaří na tomto webu dostát zvykům a konvencím. Red Leonardo je nejspíš dost red, je taky dobrý?
Poslední úprava: 16. srp 2015 12:52 od Genovesa.

Porovnávání a vybírání růží 16. srp 2015 13:08 #299601

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Red Leonardo mám taky - je velmi dobrý - bohužel jsem ji asi nefotila .tak až další kvetení .
Poslední úprava: 16. srp 2015 13:32 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Porovnávání a vybírání růží 16. srp 2015 18:32 #299610

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
P8160002-002.jpg

P8160001-002.jpg

no jo na Rotkappchen jsem úplně zapomněl ta je taky velice dobrá
Poslední úprava: 16. srp 2015 18:35 od Lukáš.

Porovnávání a vybírání růží 16. srp 2015 19:31 #299614

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Genoveso, určitě se neomlouvej (a už vůbec né mě - páč já si najdu, co chci - i po tmě :) ).
Já občas blbě pindám, ale jinak to neumím (a nestydím se za to, že).
Chci jen napsat, že to hledání rudé růže je i jinde, tj. až nás někdo bude za deset let číst
(chá, to nám fandím - ale proč ne?), tak nebude chápat, že v létě 2015 jsme sáhodlouze řešili rudou nepálivku.
Těch červených růží je dobrých hodně, tu nepálivost bych já osobně fakt nedával jako nejdůležitější kritérium.
Jednak proto, že i jiné barvy se rády pálí (Summer Song velmi, Boscobel, Jude the Obscure a další),
mno a druhak proto, že z toho růže částečně vyroste, resp. seto dá oblivnit mulčováním, závlahou atd.

Darcey Bussell je taky v pohodě, ta je nastejno s Red Leonardo da Vinci.¨
Kája před léty psala, že se jí prvním rokem pálila, myslím ale, že to je běžné.

Uplně nejvíc odolná, z těch, co jsem kdy viděl, je opravdu Tess of the d´Urbervilles, ta výpek u tmavé zdi miluje.
Dá se držet do 150 cm, může být i pnoucí. Ale i čajovky umí odolávat, ale tu jsi nechtěla (tř. Burgund 81).
Hodně rozhoduje i nadm. výška nebo přítomnost vodní plochy (stačí "jezírko" 2x1 m).
Nedávno Eva L. chválila kordesovu Cherry Girl - nevšimla sis?
S jednoduchými květy jsou velmi dobré Roter Korsar (ta je nepřehlédnutelná) a tř. i starší Stromboli.

Pokud chceš vyšší světlou, zvol raději Midsummersnow, ta je skvostná a hodně kvete, napiš Dresle.
Chybějící vůni bys mohla dodat Vierge Folle - není mnoho bílých růží, které voní do dálky. Ona ano.
A Guirlande d´Amour taky. Já teď vymýšlím (asi bílou) právě ke Korgund 81 (Burgund 81).
Ostatní barvy, než bílá, mne u ní prostě nevyhovují a nudí (a to to u ní přesazuji snad každé dva roky).
Stále jsem nenašel tu pravou, ale už jasně vidím, že to bude buď Desdemona nebo Guirlande či Midsummersnow.

Piano a Ascot bych vyloučil, Ascot opravdu horko nerada, Piano by v horku a u vzrostlých thují mohla trpět padlím.

Jo, jen takový postřeh - u Chládka letos měli všechny Rotkäppchen do jedné silně napadené korovou spálou.
Ani jedna sazenice nebyla v pořádku. Nešlo tam nic vybrat. Ostatní odrůdy (desítky soret a dodavatelů) to neměly.
Divím se, že tohle tam vybalí a naskladní na prodejnu a nabízí za astnomický peníz.
Já bych to Vlaďce P. omlátil o... asi o CC vozík. :laugh: :laugh:
Takže při nákupu pozor - vždy a fšude.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., varouch, sany, Ajka, Genovesa

Porovnávání a vybírání růží 16. srp 2015 22:01 #299626

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Děkuji za cenné rady, jen teda znamenají pro mě třetí poštovné :blink: :silly: . Mám asi vybráno - k tůjím půjde do rohu Anna - Marie de Montravel a z každé strany Cherry girl od Pelců. Co říkáš? To by mohlo být krásné!
A k terase (taky jih a jih) dám z jedné strany Lady Emmu Hamilton a z druhé širší (máme dům do L) Tess de U z Aronie. Terasa tam má 4 metry délky tak snad se tam spolu vejdeme :laugh: .
Děkuji za upozornění o spále, nastuduji a až růže přijdou, pozorně prohlídnu a případně vyreklamuji.
Poslední úprava: 16. srp 2015 22:03 od Genovesa.

Porovnávání a vybírání růží 16. srp 2015 22:03 #299627

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Jo a za těch deset let se tu všude dočtou, že před deseti lety se všude a všecko pálilo, bo bylo nechutně dlouhé vedro a sucho. A bude jim vše jasné :P .
Moderátoři: Eva L., Květa