Jestli jsem koukala dobře, tak ten plot u Magdy nemá nahoře napínací lanko a prověsit by se mohl ( časem. Buď by to chtělo to lanko, nebo nějakou jednodušší oporu pro růži ( časem).
Jarko, s tou Edenkou je to složitější. Pokud je teplá zima, jsou jí dva metry na každou stranu málo ( tahnu větve vodorovně podél lanek u zdi - ona k tomu má sama tendenci). Pokud je krutá zima, může zmrznout a bude vyrážet ze spících oček a budeš ráda, že bude jakžtakž...
Je na to citlivá. Několik let takhle začínala každoročně až od země. Od pole tam foukal ledový vítr ( a do toho svítilo zimní slunce). Po té blbé zimě 2011/12 jsem jí přestěhovala ke zdi, dál od toho pole. Pak následovaly dvě mírné zimy a je obrovská. Doufám, že kdyby měly přijít někdy kruté mrazy, že by se dala u té zdi dobře zakrýt a ta zeď by proti promrznutí taky pomohla. U drátěného plotu to může být kadoroční loterie - závisí na konkrétním místě. Já tu jsem v cca 220 m.n.m - vinařská oblast, ale přesto růže u toho plotu na pole viditělně mají potíže ( oproti jinám v jiných částech zahrady).