Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 16. úno 2015 19:54 #294083

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jana V. napsal:
Tak koukám do Aronie, co by měli. Tak co třeba tuhle : www.zahradnictvi-aronie.cz/zahradnictvio...ncesse-de-Luxembourg ( má Lukáš nádhernou)
nebo www.zahradnictvi-aronie.cz/zahradnictvio...ess-Alexadra-of-Kent
Nevím, jestli u vás není nějaká místní výjimka, ale proti nám na SV moravě dost prší, takže ten metr v prvním kvetení, pak budou vyšší. Kája má Princess A. of Kent taky vysokou ;) .
Tyhle dvě se mi líbí moc. Než jsem změnila barevnost záhonu naproti, byly ve velmi úzkém výběru. Která je lepší?
Poslední úprava: 16. úno 2015 19:55 od Genovesa.

Porovnávání a vybírání růží 16. úno 2015 19:56 #294084

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Kaja napsal:
Jéžiš - tam se jich vejde !!! a ke sloupku u vchodu další klemík - :woohoo: :whistle:
Tak se muž uvolil, že mi z prodejny elektromateriálu ještě dva žebříčky přesně na sloupy doveze a přidělá (sloupy jsou dva). Nějaký konkrétní tip na hezký modrý klematis?

Porovnávání a vybírání růží 16. úno 2015 20:00 #294085

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Jana V. napsal:
: www.zahradnictvi-aronie.cz/zahradnictvio...-ruze-Darcey-Bussell( tomu metru nevěř, to tak možná v prvním kvetení)
Mám ji objednanou spolu s Graham Thomas a Emanuel. Myslela jsem, že Graham půjde do pozadí a tyhle dvě do popřetí trochu do stran. Tož nemám počítat s 1m a 1,2m :ohmy: ? Prší u nás v porovnání s Olomoucí a Prostějovem spíš míň, ač to máme do Olomouce kamenem. Nevím, čím to je.

Porovnávání a vybírání růží 16. úno 2015 21:05 #294086

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Může to být lokální, mraky často přitahujou kopce, vyprší se to tam. Máme s Alisi zahradu od sebe cca 4km, když už přijdou dešťové mraky, vyprší se to tam a tady nic nebo jen nakrápe.
Ale celkově by u vás mělo pršet mnohem víc než u nás.

Alexandra P. de Lux. je celkově vyšší než obě austinky ( D.B a Emanuel), je to typická sadovka. Lukáš jí má určitě ke 2 metrům. Já ji nemám, ale kdybych měla místo na tak velkou růži, určitě bych jí chtěla zkusit. Lukáš ti určitě napíše, jaká je.

Graham Thomas dá určitě ke 2m, takže za Darcey a Emanuel bude vidět dobře. Navíc má vzpřímený růst a kvete na koncích, takže mu ty dvě budou hezky krýt nohy. D.B. bude o něco vyšší než Emanuel ( Emanuel bych dala blíž chodníčku). Jestli chceš metrové keříky, budeš muset po 1. kvetení pořádně střihnout. Samozřejmě mluvím o stavu, až se růže uchytí. První roky je všechny střihej níž, aby se dole dobře rozvětvily. Po zasazení je vem na 3-4 očka všechny. Příští rok taky ještě nízko a pak se střihají výš.
Následující uživatel poděkoval: Ališi, Genovesa

Porovnávání a vybírání růží 17. úno 2015 09:12 #294100

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Děkuji, přiobjednám tedy jeden kus (asi jeden stačí na to místo, ne?) Alexandry, P. de Lux.
Vyšší než 1m mi růže nevadí, pokud bude Graham T. za nimi vidět. Jen je pro jistotu posunu víc do trávy, aby pak nezavazely v chodnících (až jednou budou :blush: ). Moc děkuji za informace, jak vidno, podle infa prodejců se člověk moc nepořídí.
Poslední úprava: 17. úno 2015 09:15 od Genovesa.

Porovnávání a vybírání růží 17. úno 2015 11:51 #294112

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Informace prodejců se hodně liší ( čert ví, jestli tím něco sledují).
Velikost růže se mění v čase nejen s věkem, ale i v rámci sezony. Některé růže mají tendenci pozdě v létě dělat dlouhé pruty a často tím mohou svou výšku až zdvojnásobit. Takže třeba klasicky Gertruda Jekyll na jaře zastřižená na 50-70cm, bude mít v prvním kvetení kolem 1 -1,2m a koncem září bude mít klidně 1,8m .
Nedá se to ale úplně paušalizovat. Na některých zahradách se některé nechovají stejně jako na jiných. Hlavně k tomu je tohle fórum dobré, že si tu můžeme vyměnit poznatky z jednotlivých zahrad. Někdy není růže problematická jako taková, někdy je problém pouze v jejím umístění na naší zahradě a často se to dá vyřešit změnou nebo úpravou podmínek. Někdy je to ale záhada - viz Honzova Pastella ;) .

Darcey Bussel jsem v září viděla taky kolem 1,5m. Emanuel by tolik vystřelovat neměl. Pro každou růži počítej prostor cca 1m2 ( do budoucna - zatím do mezer lze něco nasázet).

Alexandra Pr. de Lux. je statnější, jedna bude určitě stačit. Dej jí alespoň 1m od chodníku.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Marijka, Genovesa

Porovnávání a vybírání růží 17. úno 2015 11:55 #294114

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Moc děkuji za rady, píšu si :).

Porovnávání a vybírání růží 17. úno 2015 17:26 #294136

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
002_2015-02-17.jpg

004_2015-02-17.jpg

006_2015-02-17.jpg

038_2015-02-17.jpg

054_2015-02-17.jpg

Alexandra je dost mohutná růže , na šíři má tak 130 cm a minulý rok výšku přes 2 metry tak ji opravdu nechat prostor , vše okolo poroste ;) , ale na druhou stranu je to celkem bezúdržbová růže
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, Kaja, Evka, Marijka, Genovesa

Porovnávání a vybírání růží 17. úno 2015 17:28 #294138

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
:woohoo: tak tu je důkaz . je to obřík . mám ji ještě celkem malou, ale už se děsím . nemám tam teda moc místa . ;)
Následující uživatel poděkoval: Lukáš

Porovnávání a vybírání růží 17. úno 2015 17:39 #294142

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
Kajo já teda pořídil ještě jednu do spodní části zahrady , tak jsem zvědavý jak se předvede tam
Následující uživatel poděkoval: Kaja
Moderátoři: Eva L., Květa