Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 15. úno 2015 14:49 #294053

• Magda
Ano, dnes musím je musím honem objednat :lol: . Snad přijdou slušné, nemám na to zahradnictví reference. Pelcovy jsem bohužel zaspala :angry:

Porovnávání a vybírání růží 15. úno 2015 15:34 #294054

• Magda
Ještě poprosím o jednu radu - mám u plotu údajnou Queen Elizabeth, obyčejná růže ze zahradnictví, ne moc vzhledná. Chtěla bych ji vyměnit, uvažuji o Pomponelle nebo Eden rose. Též SZ strana, docela průvan. Slunce tam jde skoro celý den - dům tam na to místo výrazně nestíní.

Porovnávání a vybírání růží 15. úno 2015 17:15 #294056

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Magdo, to chce pořádně vybrat ;) .

Chtělo by to naprosto spolehlivou růži, ale to ztřeba Edenka tak úplně není. Některé roky neopakuje druhé kvetení. Letos byla naprosto božská, ale loni udělala jednu vlnu a pak nic. V krutějších zimách mívá tendenci vymrzat. Jinak je ale naprosto zdravá.

Pomponelu nemám. To poradí někdo jiný.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Porovnávání a vybírání růží 15. úno 2015 18:39 #294057

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
mám obě - něco na tom pravdy je - s Edenkou . musí mít dobrý rok . pokud do ní prší není hezká , ale po několik let mi to s ní vychází a loni opakovala slušně .klidně nasaď obě .
jinak Pomponella je skvělá růže . je otužilá, naroste velká - moje je 2x 2 m určitě . kvete do zimy .
tohle ale není tvůj hlavní problém . ten je , že se nesadí růže po růži . musíš vyměnit půdu do hloubky i šířky .- pokud budeš sadit na stejné místo .

Porovnávání a vybírání růží 15. úno 2015 20:21 #294058

• Magda
Kajo a to i v případě, že tam ty stávající mám tak 2 roky, ne déle? Mám tam dvě. ale 2x2m místo je tam tak celkem, takže možná bude lepší vysadit jednu pomponellu mezi ty dvě, co vyndám a pošoupnout šalvěj, co tam mám, do strany.

Porovnávání a vybírání růží 15. úno 2015 20:23 #294059

• Magda
Dala bych fotku místa, ale jako nepřihlášené to asi nejde...

Porovnávání a vybírání růží 15. úno 2015 22:00 #294060

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Magdo lehká pomoc :) , se přihlaš a přilož :P
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Marijka, Genovesa

Porovnávání a vybírání růží 16. úno 2015 09:40 #294061

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
P1012284.jpg

P1012287.jpg

Tak jsem se vkročila do jámy lvové :lol: , jen nevím, jestli to byl dobrý tah. Muž mě asi přizabije, protože mi se záhony pomáhá.
Posílám foto místa stávajících růží, které chci nahradit. Pro lepší orientaci na druhé fotce jsou v pozadí.
Poslední úprava: 16. úno 2015 12:28 od Genovesa.

Porovnávání a vybírání růží 16. úno 2015 09:58 #294062

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tak Magdo vítej podruhé :) .
Když přikládáš fotky, je třeba ještě zmáčknout "tlačítko" VLOŽIT a pak bude obrázek rovnou velký ;) .

Ad fotky : no, hned je o čem povídat :) . Koukám, že je to u branky, možná by neškodilo, kdyby růže i voněla ;) .
Edenka jde krásně ohýbat, šla by natahovat jak podél plotu, tak i nahoru ( jako má Kája). Časem udělá ( v teplých zimách ) i dost velkou masu, nebylo by tolik vidět od cesty.

Dej nám mantinely, jesli musí být růže sehnatelná jen v ČR, budeme se podle toho krotit. Mě totiž napadá Giardiana, ta totiž krásně voní, ale nevím, jestli je běžně k sehnání. Já jí mám novou, neodvažuji se ji doporučovat, ale Kája ji má už starší a bydlí taky na sev. Moravě ;) .

Našla jsem jí tady : www.sieberz.cz/termek/pnouci-ruze-giardina/ ale nevím, jak moc jsou solidní. Eviduju, že od nich chodí barevný katalog, ale nikdy jsem neobjednávala.

Porovnávání a vybírání růží 16. úno 2015 10:33 #294063

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
;) :woohoo: jaká lví jáma - jsi mezi ovečkama .
www.zahradnictvi-aronie.cz/zahradnictvio...ze-vsech-slechtitelu a tady tohle je zahradnictví v Odrách . jsou prý velmi solidní -růže posílají a je s nima i slušná domluva po telefonu .. já jsem od nich ještě nebrala , ale kolegyně se zmiňovaly . pokud nemáš daleko můžeš zajet osobně .
jinak Giardinu i Edenku jsem brala od Starkla v eshopu - spokojenost , ale na jednu růži se nevyplatí cvakat poštovné .. a ted´ navíc zdražené .
dej dole vpravo UPRAVIT a klikni dole na malé obrázky VLOŽIT. hotovo :)
Poslední úprava: 16. úno 2015 10:40 od Kaja.
Moderátoři: Eva L., Květa