Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 05. kvě 2018 12:05 #322496

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Klárko, Stanwell Perpetual sice samonosná není, je to takové placatící se chroštíčko první dva roky, potom zesílí, ale u mně kvete první a poslední květy většinou zasype sníh / tedy když je/. Mám jí u altánu. Někde v rohu by byla myslím dobrá. Ale počkej, co ti poradí ostatní.....tohle je můj osobní typ :laugh:

DSC04745_2018-05-05.jpg

DSC08943.jpg

DSC07321.jpg

DSC06392.jpg
Poslední úprava: 05. kvě 2018 12:37 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Láďa, Jikra, Ajka, Dita

Porovnávání a vybírání růží 05. kvě 2018 22:35 #322504

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Kláro, myslím, že i Koré by byla dobrá volba. Samodržná rozhodně je, má tuhé pruty a do velké šířky se neroztahuje.

Porovnávání a vybírání růží 23. dub 2019 12:45 #325065

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Potřebuju poradit, která je lepší (víc kvete), že bych tu druhou poslala někam dál. Mary Rose nebo Maid Marion? Mám obě, ale podle fotek se mi zdají podobné. Byla to taková náhoda.
Třetí k nim mám Olivia Rose, ale ta mi přijde trochu jiná, tu si nechám určitě.

Porovnávání a vybírání růží 13. čen 2019 11:58 #325467

• Anonym
Předně dobrý den všem místním uživatelům :-)

Prosím o vaše názory - jsem absolutní "růžový" nováček :-), od letošního léta budu mít poprvé v životě svojí zahrádku, a samozřejmě bych chtěla, aby byla nejen užitečná, ale i krásná :-)

Vybírám své první růže, a protože zahrada přece jen není nafukovací, a velkou část zaberou i užitkové rostliny, snažím se vybírat bedlivě, protože se mi vejde jen pár druhů... alespoň zatím.

Snažím se vybírat odrůdy co opakují kvetení, jsou zdravé a nenáročné. Prosím o vaše názory na ty co mám předvybrané - budu ráda za jakýkoliv názor, případně doporučení.

Abych nezapomněla - zahrada je v cca 400mnm, tedy asi spíš drsnější podmínky, půda lehká hlinitopísčitá takže nejspíš s rychlým odvodem vody, můžu si vybrat jestli dám rostliny na jih na úpal nebo na sever do stínu/polostínu. Ale ještě tam nebydlíme, takže vlastně doopravdy nevím, jaké budou zimy, a může být leccos jinak...

Co bych chtěla:

Angela
Florentina
Bienenweide Rot
Lipstick
Hedi Grimm
Gartentraume
The Pilgrim
Parole
Hot Chocolate
White Fairy

Budu ráda za všechny názory a rady, abych neudělala nějakou "botu" a zbytečně pak třeba nevyhazovala růže, které se ke mně od začátku nehodily :-)

Porovnávání a vybírání růží 13. srp 2019 12:10 #326170

• Viki
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 273
Ahoj, chci udělat nějakou menší objednávku u Pelců :-) Potřebovala bych 1 pokryvnou, do horších podmínek - mezi obrubníky, šířka záhonku cca 50 cm, půda jílovitá, samozřejmě v rámci možností vylepším. Jde mi o to, aby byla zdravá a pokud možno co nejvíce kvetla. Pokud jde o slunce, byla by část dne na slunci, odpoledne v polostínu. Váhám mezi Knirps, Lupo, Pepita nebo Purple Rain. Případně budu vděčná i za tip, kterou z nich rozhodně ne.
Dále mám místo na nějakou i vyšší růži vedle Gentle Hermione. Chtěla jsem Hyde Hall, kterou si většina z vás chválí. Ale nenašla jsem ji v zahradnictvích, ve kterých běžně nakupuji. U Pelců mě zaujala růže Alexandre MacKenzie. Vím, že si ji někteří pořizovali, ale nějak jsem nedohledala, jak často vám kvete. Díky

Porovnávání a vybírání růží 14. srp 2019 08:59 #326179

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Mám Knirps a nově Lupo. Knirps je na můj vkus moc placatý, opravdu mi leží na zemi. Roztahuje se o kousek víc než půl metru, kvete bohatě, ale spíš na koncích. Takže mi dělá takové zelené kolo lemované růžovými květy. Sem tam vyhodí něco nahoru, jako tak 30 cm.
Lupo mám nové, to je víc vzpřímené, neleží. Jsou to mladé rostliny, ale přijde mi, že nekvetou nějak živelně. No uvidím.
Mimo tyto jmenované mám několik keříků různých Kosterů - Margo, Dick, White. Myslím, že o nich někdo psal v uličce slávy. Dělají menší kompaktní keříky, kvetou furt i bez nějaké péče, mají přiměřenou výšku i šířku.
Následující uživatel poděkoval: babkaela, Viki

Porovnávání a vybírání růží 14. srp 2019 10:55 #326180

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Viki, souhlasím s bradhal, co se týká Knirps.Záleží na umístění, u mně je na vyvýšeném záhoně podél chodníku, 5ks 30 cm od sebe a tak vypadá dobře, protože přepadá na obě strany a kvetení díky hustotě se jeví bohaté. Je pravda, že výhony jdou více horizontálně, občas je musím přistřihnout, více se pak zahustí a trochu vyrazí do výšky, jak bradhal popisuje.Růže má jednu výbornou vlastnost, že je plně mrazuvzdorná, nemusím kopčit.
Ostatní nemám, ale jsem spokojená s naprosto nenáročnou starou The Fairy- ta vydrží vše a kvete skorofurt.
Několik keříků poblíž sebe vytvoří kompaktní kopec nádherné růžové barvy. Mám ji ráda. Kamarádce jsem ji dala z řízku a má ji jako bohatě kvetoucí nízkou pnoucí. Kájina stromková je krásná a romantická.
Také pěkná půdokryvka je Lipstick (Tantau), s výrazným bordofialovým květem s bílým okem, všestranně odolná. Keřík jde jak do výšky tak do stran, barevně výrazná. Tu mám jako podsadu k bledšímu Rokoku, a než Rokoko mnohem déle kvete . Opakuje později. Všechny růže jsou na jihu na vylepšeném jílu s opukou.

Porovnávání a vybírání růží 14. srp 2019 11:02 #326181

• Viki
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 273
Díky holky, tak Knirps a Lupo pořizovat nebudu, potřebuju, aby moc nešly do chodníku, na druhou stranu by přepadávat mohly, tam je vjezd do garáže, kterým se nejezdí. Ale to jim asi neporučím, kam se mají rozvalovat :-) A hlavně chci hodně kvetoucí, protože před domem mám jen cibuloviny a podzimní sasanku, tak chci, aby tam něco kvetlo i v mezičase. Asi zkusím Pepitu, případně nějakou Fairy.
Poslední úprava: 14. srp 2019 11:09 od Viki.

Porovnávání a vybírání růží 14. srp 2019 13:48 #326185

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
´The Fairy´ není špatná, je krásná, chválili jsme ji tady nedávno.
Ale k podzimní sasance mi moc neladí. Navíc je pozdnější, takže po cibulovinách
bude pausa delší. A má "jen" jednu barvu (což pro toto užití může být ochuzení).

Viki, proč jsi odepsala ´Lupo´? Je krásná, kvete pořád a je drobná.
Na rozdíl od The F. přitahuje včely, díky tyčinkám působí dojmem více barev,
vytváří minišípky, je hezká i po opadání plátků (tyčinky dále zdobí).
Zamysli se nad tím.
Z tebou uvedených jsem měl i ´Purple Rain´ ta může být rozměrnější,
není to žádný opravdový prcek, navíc dtto jako The F. (1 barva, sterilní atd.).

Krásná je i ´Medeo´ - bílá, ta už roste bujněji.
Z nejvíc kvetoucích (ale nevím, jak opakuje) jednoznačně (a po ní dlouho nic)
je ´Moin Moin´ - pod násadou stovek květů nejsou listy vůbec vidět.

Ty ale asi nechceš jednorázovou záplavu, ale průběžnost, že.
Neprávem opomíjená - neustále kvetoucí a kompaktní - je Delbardova ´Milrose´.

Mrkni i na Lensovky, je jich dost drobných - díky krvi moschat kvetou opravdu
vytrvale. Za všechny třeba ´Jet Spray´. Super je i kordesovic ´Fortuna´.
Uplně bych tam lupnul hned dvě - právě Fortunu a Lupo. Obě u mě vyzkoušené.

Pro tvůj účel mi přijdou ty Pelcovic pravokořky ideální. Žádné hluboké sázení šípku,
žádné problémy s podrůstáním podnože na exponovaném místě. Něco na kmínku jsi neuvažovala?
Levanduli?

Směr rozvalení si určíš sama, např. nějakou zdobnou mřížkou,
zda z bambusu, kovu nebo lískového či vrbového proutí, to je na tobě.

Porovnávání a vybírání růží 14. srp 2019 14:49 #326186

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Viki, hrozně těžko se radí, máme každý jiné podmínky, i požadavky. Na jílu ti budou růže více držet vodu, u nás je písek a to je horší. Já bych ti doporučila Morsdag, je několik barev, nejsou vyšší než 0,5 m dle stříhání. Kvete furt,brzo začíná a dlouho končí, zdravá. Dají se občas sehnat v OBI, do 100 kč. Sháněla bych růže, které brzy rozkvétají, spousta růží od Kordes i Tantau jsou trochu pozdnější a dlouho jim trvá, než opět kvetou, když to stihnou. Kdybys chtěla žlutou, tak dám ruku za Rayon de Solei, tak do 120 cm usazená výška, bez vystřelování nových prutů, ta je hodně nedoceněná. Výběr v dnešní době je určitě, ať se zadaří. :)
Moderátoři: Eva L., Květa