Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 10. lis 2017 17:44 #321064

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Já mám bylinné pivoňky jen obyčejné jako skupinku 3+2 u zdi. Uvažuju, že prostřední z té zadní řady vyměním za Alden Biesen, Ballerinu nebo Ravela. Záměr stejný jak ty - nohy zakryté pivoňkami, květy nahoře.

Porovnávání a vybírání růží 10. lis 2017 19:36 #321071

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Sněhurka je krásná, stejně tak Ravel, díky za tipy. Ale já měla na mysli něco vysokého, úzkého, jako je třeba Oueen Elizabeth. Nic dalšího s podobným habitem neznám nebo nemám zkušenost. Vím, že se pivoňky časem rozšíří a mezery budou menší, takže je nechci vyplňovat širokýma sadovkama..

Porovnávání a vybírání růží 10. lis 2017 21:47 #321073

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
A ta Queen os Sweden by tam nesla? Ja ji mam uzkou, vzprimenou a kvety vznesene nahoru.
Následující uživatel poděkoval: Dita

Porovnávání a vybírání růží 12. lis 2017 22:07 #321095

• mila
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 19
Taky Lidka je uzká, ale červená.

Porovnávání a vybírání růží 14. lis 2017 11:36 #321119

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
Dito:
moc děkuju za pracovní fotky ... kdy je vidět jak se snažíš o trochu civilizace a kolem je všechno ve vývoji ... to je skoro jako u nás :-)

aby z estetického hlediska nebyly vidět nevzhledné vyholené stonky květin, řeším to utopenými záhony cca 20-30cm pod urovní terénu ... ale je to děsného kopání při zakládání :-) má to ještě další výhody že mi kůra při sekání nebo vichru nepadá do trávníku a voda i z travnaté plochy stéká do záhonu ...

co se týče kombinace rostlin záleží na barvách které preferuješ ... jak psala Kika nabízí se jemně působící růže QS
často se používá s pivoňkama i kontryhel Alchemilla mollis nebo o pryšce euphorbia jako svěží zelená výplň a jako neutrální růže bílá 120cm vysoká Rosa Iceberg ('Korbin')
pokud bys chtěla přidat barvy můžeš použít i kakosty Geranium × magnificum 'Rosemoor' a nebo nějakou oblíbenou šalvěj typu Salvia nemorosa 'Caradonna' (50cm) nebo vyšší salvia nemorosa 'Amethyst' (80cm) salvia sclarea var.turkestanica (150cm)

Porovnávání a vybírání růží 14. lis 2017 12:09 #321120

• luci
  • Platinum Boarder
paeonia_astrantia_salvia_foeniculum.jpg

paeonia_alchemilla_geranium_humulus.jpg
Následující uživatel poděkoval: Marta, alcearosa, rok.zaruka, Viki, Dita

Porovnávání a vybírání růží 14. lis 2017 19:27 #321125

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
luci:
Dík za pochvalu, ano ano to zcivilizovávání(jee to slovo snad ani neexistuje) je opravdu náročné. Ale taky zábavné, jinak bysme to nedělaly ;) A při tom opravování baráčku tady s chlapem věčně hrajeme šachy. Šoupu mu s matrošem nebo ho nutím s ním šoupat, je to boj :laugh:
Co se týče té výplně mezi pivoňky, děkuji všem za tipy. Přemýšlím o té Queen of Sweden nebo o Queen Elizabeth. Lidku nene, je na mě moc výrazná. Přesně by mně tam zapadl typ keře jaký má Artur Bell. Má holé nožky, vytáhne se při druhém kvetení do ideální výšky, ale na sluníčku se pálí, líbí se mu ve stínu. Navíc žlutou tam nechci, spíš bílou, růžovou, fialovou. No budu hledat, zima je dlouhá ;)

ArthurBell2.jpg

P1100711.jpg

Arthur Bell... hledá se nějaký podobný typ keře :)

Porovnávání a vybírání růží 15. lis 2017 09:19 #321128

• luci
  • Platinum Boarder
Dito:
jasně jinak byste se nudili že? je fajn že postupujete a máte z toho radost :-)
dokonce máte krásné víno ... to ti závidím neb my takové nevypěstujeme ...
pivoňkový záhon bych ještě promyslela ať se neukvapíš a pak zbytečně nepřesazuješ

Porovnávání a vybírání růží 27. lis 2017 17:44 #321215

• Viki
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 273
Přeji dobrý večer, mám místo na 1 větší růži 1,8x0,8 a váhám mezi Louise Odier a Reine des Violettes. Bude na plném slunci a v ne moc kvalitní půdě... Samozřejmě udělám co největší jámu, ale stejně je u nás tak od 0,4m slínovice. Myslíte, že by to u mě přežily? Případně která z nich. Vím, že Reine má Lukáš, ale ten má asi jiné podmínky než já a zrovna o ní jsem četla, že je náročná na půdu, ale moc se mi líbí...
Díky
Poslední úprava: 27. lis 2017 17:51 od Viki.

Porovnávání a vybírání růží 29. lis 2017 11:19 #321226

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Viki, stejnak to budeš muset zkusit "na vlastní kůži", záruka - tahle ti půjde, tahle nikoliv - není.

I přes to, co jsem výše napsala, bych se klonila k LO.
důvody : ozkoušená na více místech, bezproblémová. Pouze z jednoho pramene reference - neroste. Mrazově odolná, nenáročná.

( jen si stále myslím, že ji rozměrově podceňujete )
Následující uživatel poděkoval: Viki
Moderátoři: Eva L., Květa