Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 02. srp 2017 11:36 #320273

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
EviL, krásné :) . To se máš, že u tebe takhle prosperujou na plném slunci.
To u mě to často nedají ani v tom odpoledním přistínění. Holt plné slunce u Tebe nebo u Honzy není totéž, co plné slunce u mě nebo někde na jihu Moravy :unsure:
Já jsem ráda, že u mě druhou vlnu ještě nezačaly :whistle: , snad vykvetou do nějakého lepšího počasí ( horší to snad ani už být nemůže :angry: )

Blbé je, že právě tyhle krásné syté tmavé barvy vyniknou nejlépe zrovna jen na tom slunci. Ve stínu už to není totéž :unsure:. Včera jsem to zrovna konstatovala nad prvním rozvitým květem jiřiny Arabian Night : www.google.cz/search?q=dahlia+arabian+ni...igB&biw=1600&bih=768 . Mám jí ve stejném záhonu jako Gospel a Soul ( které ještě nekvetou) a dokud na ní jde slunce, je úplně skvostná :woohoo: , ale jak se dostala odpoledne do stínu, tak je to najednou taková smutná "černucha" :unsure: - se obávám, aby to s tou Gospel nakonec nebylo stejné...
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alcearosa

Porovnávání a vybírání růží 02. srp 2017 22:13 #320280

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Ničeho se neobávej, Jano V. ´Gospel´ je nádherně do fialova, ne do sametově černa.
To je ´Astrid Gräfin von Hardenberg´.
No a já jsem děsně napnutson, jakápa bude ´Admiral´, asi taky taková.
Objednám si rovnou tři.

www.rosen-tantau.com/en/online-shop/nost...ses/704/admiral?c=58

.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., alcearosa

Porovnávání a vybírání růží 02. srp 2017 23:41 #320288

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
alcearosa napsal:
Evo, podmínky zahrady hrají roli, ale přeci jenom některé vlastnosti konkrétní růže jsou asi obecnější. Např.pálení tmavých barev, snad podílem modrého barviva spolu s křehkostí plátků květu.

Alceo, ano, souhlasím, ale...
obecně
- tmavé aby měly přes poledne stín
- hnědé, žluté, oranžové jsou náchylnější k mrazu
a pod...

ale ty "podmínky zahrady" jsou dle mého stejně důležité. Možná někdy i více. Kolix už jsme si s Evou kupovaly stejnou růži - ji nezlobí, mě ano. Nebo opačně..( méně často )

Např. EvaL teď dávala f. Soulu. Mně kvetl také ( nějaké dokvétání )..

Na nějakou vláhovou nepohodu si v tomto období nemohou růže u mne stěžovat. Za červenec nám napršelo 107 mm, ještě dneska máme na utemované příjezdové cestě louže...
je nahnojený, ačkoliv to nevypadá, prostoru kolem něj dostatek. To se jen trvalky k němu květy naklopily ( + nějaká ta verbena, teda )
V noci pršelo, horní květ je porušený deštěm.

DSCN5990.jpg

29,7 ráno - čerstvě rozvitý
DSCN6066.jpg

30,7 dopoledne.

DSCN6072.jpg

1,8 ráno. Opadáno, tzn. že ten největší pařák ani neabsovoval.

Kromě toho hrají nemalou úlohu i podmínky roku. Kdysi ( někdy ve středověku ;) ) jsme si obě koupily Agnes Schilliger. Eva jí dala pryč, květy byly k nekoukání, samá skvrna. Já ji mám dodnes, není to žádný zázrak, lepší průměr, květy vždy OK. Letos se jí totál nevede, květy flekaté. Kdybych ji neměla tak dlouho... letí obloukem.

čímž chci říct - u každého se růže může chovat jinak. Nejdříve je třeba ozkoušet, co u toho kterého bude prosperovat..
Poslední úprava: 02. srp 2017 23:47 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., MartaZ., alenak, Marta, alcearosa

Porovnávání a vybírání růží 07. srp 2017 16:04 #320345

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ještě návrat k Novalis, doplnění z předchozí strany.
Našla jsem tu fotku odkvětu ( sena ).
Foceno 15.9.2016 - neručím za to, ale na f. nejspíš jsou ty samé stvoly jako na té z 7,9. Ohnuté deštěm, seschlé.

DSCN3307.jpg

páč jsem se naň zaměřila - fáze květu

DSCN6134.jpg

3,8

DSCN6156.jpg

4,8

DSCN6192.jpg

6,8
ten samý květ. Jeden den + 30 st., trocha cmrndání ( 1 mm )
Poslední úprava: 07. srp 2017 16:06 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

Porovnávání a vybírání růží 08. srp 2017 12:00 #320360

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Květo, díky za reportáž. Novalis mám od jara na plném slunci, zstím nekvete,keřík je trochu nedomrlý, ale raději ho přesadím do polostínu. Respektive bude mít slunce pár hodin zrána od východu.

Porovnávání a vybírání růží 30. říj 2017 18:07 #320858

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Prosím o radu... neumím si vybrat mezi dvěmi růžemi na toto konkrétní místo...spíše přistíněné, slunce svítí hlavně okolo poledne. Bude to do mezery mezi latnatou hortenzií a podzimní hvězdnicí, tam co čouhá list kosatce. Růže na pergole je James Galway. Mám objednanou Chippendale a Leonarda da Vinciho a jedna z nich půjde sem, jen pořád nevím, která.

Nějaké zkušenosti s těmito růžemi - která lépe snáší podobné podmínky? Nebo jak budou ladit barevně k J.G.? Byl by Chippendale moc křiklavý a raději jej dát na samostatné místo? A co habitus těchto růží....

2017-07-1526_panorama_2017-10-30.jpg

Porovnávání a vybírání růží 30. říj 2017 19:09 #320861

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
no je to tvoje volba, ale já by tam nedávala žádnou z těch dvou. Chippendale je dost řvavka , navíc spíš oranžová než růžová . ačkoliv má barvoměnu a bývá v určitém stadiu i růžová . Leonardo má jahodovou barvu a J.Galway studeně růžovou .tyhle dvě barvy myslím k sobě ladit nebudou . taky je možné , že ti dost narostou. já mám Chippendale dost velkou- u oblouku a Leonarda velký keř . ale u každého mohou narůst jinak . záleží i na střihu . dnes jsem na netu viděla dokonce Leonarda v dlouhém záhonu stejné barvy jako nízkou růži . k J Galway bych já osobně dala bílou nebo něco typu Munstead Wood. ale spíše teda bílou ,aby se ten kout prosvětlil .
www.week.cz/ruze-kralovny-zahrady-2/read...page=331#msg-1469304

DSCN5016_2017-10-30.jpg

Leonardo da Vinci
Poslední úprava: 30. říj 2017 19:18 od Kaja.

Porovnávání a vybírání růží 30. říj 2017 19:37 #320863

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
já se přidám ke Káje,taky ani jednu, mám pouze LdV,nemám tak velkého krasavce co Kája, ale asi bych tam dala zase tmavší růži, píšeš že tam máš latnatku, např. napadla mě Violetta.., dle mého potřebuješ u cestičky aby to kvetlo furt, u mě LdV nekvete furt a taky vyhazuje pruty, to by se mi u cestičky nelíbilo.... možností hafo ;)
Poslední úprava: 30. říj 2017 19:44 od alenak.

Porovnávání a vybírání růží 30. říj 2017 21:38 #320865

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Aj, měla jsem dlouhý komentář, ale prostě asi neměl být odeslán...:)

Tak ve zkratce - má mi přijít ještě Baronin zu Guttenberg, Garden of Roses, dnes jsem sadila Siria a Bailando, takže bych je teoreticky mohla vytáhnout, ale podle mě jsou všechny tyhle růže malé. No a pak tu mám zatím dvě plonkovní Granny,ale ty jsou asi hodně široké a Luise Odier a ta je zase ještě větší než se uvádí u CH. a L.dV., takže to také není volba.

Škoda, že ty velikosti na netu jsou tak zavádějící, pelcovi, růže.wi, floribunda.pl i HMF píšou max 150 cm:(

Porovnávání a vybírání růží 31. říj 2017 09:58 #320874

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Asi bych nedala ani jednu z tech, co mas. Mne by se tam nejvic libila nejaka tmavsi, treba jak psala Kaja Munstead Wood. Ta by mohla na podzim ladit i s temi latnatkami a hvezdicemi (predpokladam, ze jsou fialove?)
Moderátoři: Eva L., Květa