alcearosa napsal:
Evo, podmínky zahrady hrají roli, ale přeci jenom některé vlastnosti konkrétní růže jsou asi obecnější. Např.pálení tmavých barev, snad podílem modrého barviva spolu s křehkostí plátků květu.
Alceo, ano, souhlasím, ale...
obecně
- tmavé aby měly přes poledne stín
- hnědé, žluté, oranžové jsou náchylnější k mrazu
a pod...
ale ty "podmínky zahrady" jsou dle mého stejně důležité. Možná někdy i více. Kolix už jsme si s Evou kupovaly stejnou růži - ji nezlobí, mě ano. Nebo opačně..( méně často )
Např. EvaL teď dávala f. Soulu. Mně kvetl také ( nějaké dokvétání )..
Na nějakou vláhovou nepohodu si v tomto období nemohou růže u mne stěžovat. Za červenec nám napršelo 107 mm, ještě dneska máme na utemované příjezdové cestě louže...
je nahnojený, ačkoliv to nevypadá, prostoru kolem něj dostatek. To se jen trvalky k němu květy naklopily ( + nějaká ta verbena, teda )
V noci pršelo, horní květ je porušený deštěm.
29,7 ráno - čerstvě rozvitý
30,7 dopoledne.
1,8 ráno. Opadáno, tzn. že ten největší pařák ani neabsovoval.
Kromě toho hrají nemalou úlohu i podmínky roku. Kdysi ( někdy ve středověku

) jsme si obě koupily Agnes Schilliger. Eva jí dala pryč, květy byly k nekoukání, samá skvrna. Já ji mám dodnes, není to žádný zázrak, lepší průměr, květy vždy OK. Letos se jí totál nevede, květy flekaté. Kdybych ji neměla tak dlouho... letí obloukem.
čímž chci říct - u každého se růže může chovat jinak. Nejdříve je třeba ozkoušet, co u toho kterého bude prosperovat..