Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 21:12 #320236

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, nejen zjistit počet hodin, ale taky od kolika do kolika a jestli se to moc mění dle sezóny ( třeba jsem zjistila, že pokud na růži vůbec nesvíví sluníčko zjara, je to špatný, blbě obráží).
A taky je rozdíl, jestli je to stín od domu ( tj. nad hlavou modré nebe) nebo od stromu ( nad hlavou lupení) :whistle: .

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 21:53 #320237

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ježkovyvoči, to by zas bylo sáhopsaní, snaha o zkrácení vět bude muset být. :laugh:

Honzo, nemýlím-li se, přejmenovávals 52 str. příspěvků ? Klobouček..
ad Saphir - z katalogu stav klidu, pak jsem jej viděla kontíkového a šup objednávka ( ještě byl ). Je krásný. Proto ta moje otázka v Tantau, jak jej máš dlouho. Jsem zvědavá na to, co s ním udělají ty + 30.st. Vč. toho, že není usazený..
barva - jsem se domnívala, že ta tmavší ( fialková ) je na čerstvém květu, pak šisuje... popisuješ jinak, ok, viděla jsem jen chvíli. Na keříku byly květy v různých stádiích vybarvenosti, totiž.
vůně - jsem si říkala, jestli neproběhl někde kolem Madame Pierre Oger někde v prapředcích . Mi připadala vůně podobná. Paměť může klamat, ale ...

:laugh: koukám, že stále jedeš na nažloutlé vlně... ?

ad Pastella - ze dvou zdrojů byly její květy nehezké. Skoro všechny už neexistují, vč. mé. Pěstuju tu jednu sazenici ( tu původní, od Honzy ), u ní květy nezlobí. Ale unešená z ní nejsem, málo květů ( přesazením ? suchem ? ). Ráda rosarium.
Eva L. napsal:
Alcearoso, jsem zvědavá, jak budeš s Novalis spokojená. Třeba ano, chování růží je někdy nevyzpytatelné. Na toto téma se bavíme s Květou už hodně dlouho. Právě proto, že stejné růže na její zahradě se mnohdy předvádějí úplně odlišně od těch mých. Abych řekla pravdu, tak důvody těch rozdílů jsou z větší části tak nějak neuchopitelné. Většinou končíme debatu tím, že je to záhada, něco mezi nebem a zemí. :cheer:
Nakonec nezbývá nic jiného, než pozorovat rostlinstvo na své vlastní zahradě a zkušenosti druhých brát s určitou rezervou.
jj, hodiny a hodiny :laugh: , můžeme brát v potaz výzkumy, možné příčiny, odlišnosti, stejnak si holky růžový hodí cochcárnu.

ad Novalis...
EvoL :woohoo:
- můj 6. sezonu
- takhle tedy nevypadal nikdy
- na příp. otázku, jestli bych si jej koupila znovu, neumím odpovědět. Nepřemýšlela jsem nad tím, díky zasazení ani nebudu.
- můj v tropech dělá toto :
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.300659 ( asi mám Španělsko, holt ), ještě "vylepšené" tím, že má slabé květní stopky a květy se zváhnou jako chobotnice. Tu samou chobotnici udělá po dešti, voda ale proteče, neslepí květy.
fotky v tropech a po dešti někde mám, ale to by byla náročná hledačka..
- občas je to seno až nekoukatelné, zase - nedělá jej hned, cca 3denní květ.
- na I. vlnu nasazuje delší dobu, pak je ale rychlík. II. fl. brzy, spolehlivě, nevadí sucho. Stíhá i III. vlnu, je-li teplý podzim.
- loni 120/140/200 = výška kvetení. Letos cca 100.
- letošní jaro Kordes růžím u mě nevyhovovalo, většina z nich je cca poloviční poštem květních stolů x jiným létům. Novalis taky.

DSCN1948.jpg

2016, 22.6 - část keře, ptž. zbytek byl ještě nerozkvetlý. Foceno kvůli Minervě, taky

DSCN3090.jpg

2016. květy na keříku byly slaběji už od 22.8. Tohle je foceno 2.9 ( to byly ty tropy )

DSCN3178.jpg

2016, 7.9 chobotnice po dešti.
Pak ještě kvetl někdy v říjnu ( ? ) slabě

--

DSCN5528.jpg

2017, 26.6

DSCN5647.jpg

2017 28.6
Poslední úprava: 31. čec 2017 21:58 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., quendery, alenak, Marta, babkaela, alcearosa, bradhal

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 22:27 #320239

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Květo a seš si jistá, že ti kořenama nenapíchla vodovodní potrubí :whistle:
Je pravda, že já jí nedala šanci se usadit :unsure:

Porovnávání a vybírání růží 01. srp 2017 01:28 #320242

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jani, určo je vrostlý pod ten beton. Tam má chládeček a asi i vlhčeji ( ? )

Ještě dodám - nijak zvlášť Novalis nemiluju. Je to pro mne růže bez ocásku, bez té přidané hodnoty.
Oceňuju na něm spolehlivost, nenáročnost.
Sejří mne ve stadiu sena a chobotnic. Zase daleko méně než zhroucené, spečené květy jiných růží, ty mne krkají více.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., alcearosa

Porovnávání a vybírání růží 01. srp 2017 07:49 #320243

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
alcearosa napsal:
Evo, podmínky zahrady hrají roli, ale přeci jenom některé vlastnosti konkrétní růže jsou asi obecnější. Např.pálení tmavých barev, snad podílem modrého barviva spolu s křehkostí plátků květu. Na stejném místě- výpeku - ostré slunce a vysoké teploty nevadí historické Souvenir de W.Wood, velkokvěté Big Purple ani tmavým austinkám Falstaff, Shakespeare, The Dark Lady. Hůře to zvládá historická Gloire a Gospel.

Souhlasím a ještě bych asi přidala k těm tmavým nepálícím se austinkám Darcey Bussell. Ale skoro se to bojím říct. Může se přihlásit někdo s tím, že má květy na škvarky. :unsure:

Tak nějak podobně je to i s Gospel. Je pravda, že ve vedrech rychleji odkvétá ( to asi všechny růže), ale nemůžu mluvit o spálených květech, nebo o nahnilých mumiích. Doufám, že jsem si to teď nezakřikla.

Gospel z 26. 6. 17

Gospel2.jpg

Jestli se dnes splní předpověď a bude 35°, byl by dnešní den dobrý jako testovací - co která růže vydrží. Já tedy nemám na čem testovat, velká většina růží je odkvetlá.
Poslední úprava: 01. srp 2017 08:05 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Jana V., quendery, alenak, Marta, babkaela, alcearosa, rok.zaruka, Dita

Porovnávání a vybírání růží 01. srp 2017 23:01 #320253

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Tak jsem si zatestovala na těch několika málo kvetoucích : Chválený Souvenir de William Wood 2 dny horka v pohodě zvládal, dnes už na něj 37,5 stupňů bylo moc - dnešní fota
[attachment:1]P1020510.JPG[/attachment

chudák spečená Jaguelina de Pres
P1020503.jpg

Francouzky milují teplo, květy drží 3.horký den, Comte de Chambord, Souvenir de la Malmaison

P1020516.jpg

P1020514.jpg

Na horko nereaguje Winchester Cathedral
P1020519.jpg

ani Gartentraume, ale tam zafungoval stín domu od 14h a betonový chodník těsně vedle
attachment:6]P1020508.JPG[/attachment]
Přílohy:
Následující uživatel poděkoval: quendery, alenak, Marta, Dita

Porovnávání a vybírání růží 02. srp 2017 00:14 #320255

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Taky jsem fotila, i když statisticky vypovídací hodnotu to nemá. The Prince, mladá sazenice v nádobě, do pátku v delším stínu asi o dvě hodiny, vykvetla už tam, od soboty na slunci od 11 do 18. Dnes tu bylo na čidle 32 ve stínu, celý den fouká silný vítr. Květ byl natočený celou dobu k východu, takže levá strana na fotografii byla otočená na jih.
Fotky dost potlačily tmavou barvu květu, takže to spálené vystoupilo, v reálu to vůbec není tak vidět. První dvě fotky dnes ráno, ostatní večer.
IMG_3688.jpg

IMG_3689.jpg

IMG_3691.jpg

IMG_3692.jpg

IMG_3693.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Marta, Dita

Porovnávání a vybírání růží 02. srp 2017 08:49 #320262

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Já to vidím tak, že chce-li si člověk pořídit tmavou růži, musí si samozřejmě jednak najít ty, které se pálí nejméně ( v tom jsou zkušenosti ostatních neocenitelné :) ) a pak pečlivě vybírat místo. Opravdu je nelze dát kamkoliv :S .
Vyhradila jsem jim nový záhon, kde jsou od cca hod. ve stínu zdi, ale i tak tam trpí právě ve chvíli, kdy vane ten teplý vítr ( je to asi 10m od plotu na pole odkud právě nejčastěji fouká).
Loni napodzim jsem našla ještě jedno místo, kde jsou ve stínu zhruba od stejné hodiny, ale jsou před větrem chráněné domem a je to velký rozdíl ;) . Jednak je ten stín způsoben domem + statným ořešákem, takže je rozsáhlý a je tam opravdu o dost chladněji ( i v tom včerejším horku se tam normálně dalo sedět celé odpoledne) a jednak tam skoro nefouká, takže to tolik nevysušuje. V první vlně tam loňský nováček M. Wood dokázala udržet 3dny květ i v těch červnových vedrech ( ovšem za vydatného zalévání). Druhou vlnu už má nachystánu, tak jsem na ní zvědavá, jak jí to půjde dál ;) .

Porovnávání a vybírání růží 02. srp 2017 09:14 #320264

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, nadpisy už není potřeba přejmenovávat po jednom příspěvku.
Stačí zaškrnout Nastavit subjekt pro všechny odpovědi, a je to.
(nechápu, jak jsem mohl žít tak dlouho po selsku) :laugh:

Barvoměna ´Saphir´ - možná došlo k infošumu.
Netvrdím, že stárnoucí květ má intenzivnější barvu, než rozvitý.
Bledne, vo tom žádná.
Obecně je, zatím, dle krátkého sledování, prostě "modrá" a ne "růžová",
jak se tu už nevím kdo ptal, a na to já reagoval tím modrá/růžová + kdy.
(slunce)

Bradhal, ´The Prince´ je skutečně už překonanou a nahrazenou odrůdou,
vhodnou pro sběratele. Nejen, že její keřík není tak bujný a reprezentativní,
jako u novějších odrůd, ale ani to množství květů není takové.
Že květy mají silnou nevýdrž, už ses přesvědčila sama.
Pro ten jejich krásný tvar, barvu a hlavně silnou milou vůni ji pár lidí ještě pěstuje.
Pokud Austin tyto překonané odrůdy nahrazuje novými, lepšími, tak právě pro to
vylepšování standardu kvality, a ne pro vypršení trade-marku, jak se tu před léty psalo.
Jeho růže se pěstují od Chile až po Japonsko, takže je v jeho velkém zájmu vytvářet
proměnlivé podmínky snášející reprezentativky.

Evo, ´Darcey Bussell´ potvrzuji.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Porovnávání a vybírání růží 02. srp 2017 09:58 #320270

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Před chvílí jsem si šla ověřit, jak dopadly některé tmavé růže po včerejším úpalu a následném nočním lijáku. Jsou to jediné tmavé, které teď kvetou. Jsem dost překvapená, příjemně.

Darcey Bussell nezklamala, jen některé květy jsou deštěm zlomené. Jinak bez pohromy.
DarceyBussell3.jpg

DarceyBussell4.jpg

Johann Wolfgang von Goethe - přestože květy jsou v konečné fázi, tak vedro spolu s deštěm, zdá se, jejich konec nijak neuspíšilo.
J.W.v.Goethe2.jpg

Ani Soul nevypadá kriticky
Soul.jpg

Naštěstí nekvetou ty, které by to asi odnesly hůř. Např. Gräfin Diana a Palais Biron, nebo Dame de Coeur.

Ještě malá poznámka - všechny uvedené růže rostou na celodenním slunci.
Poslední úprava: 02. srp 2017 10:25 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta, bradhal, Viki, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa