Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 08:18 #320219

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Quendery, krásné fotky s krásnými květy. Kordes by ti měl platit za reklamu. :cheer:
Podobný pohled na Novalis jsem snad ještě neměla.
Většinou převažuje to, co nelze jinak nazvat než Honzovým výrazem "problematická šmudla"

SAM_0980.jpg

Už delší dobu uvažuji o vyhazovu. Ale protože je to jedna z mých nejvitálnějších a nejzdravějších růží, mám stále zábrany. Nakonec k tomu stejně dojde, na tenhle pohled nemám nervy. :angry:

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 11:56 #320224

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Evo, díky za pochvalu fotek.....měla jsem jí v takovém bloudivém stínu.....ale znovu si jí nepořídím. Když koukám na tvoji fotku, tak takhle jsem neměla nervy na Kordesovu Lagunu.....i když rostla jak blázen, pěkně kvetla...tak ráno krásná a odpoledne hnědá sušínka a navíc neopadla, takže se muselo pořád střihat.......šla pryč. No na fotkách taky vypadala k světu :laugh:

DSC03031.jpg
Poslední úprava: 31. čec 2017 13:39 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Marta, alcearosa, Dita

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 14:21 #320225

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Evo, tvá fotka Novalis mně vyděsila.Mám ji novou na výpeku, ještě nekvete, ale bude se muset stěhovat. Sice jsem se zařekla , že nebudu přesazovat, růže pak začíná od začátku, ale už je to tady. Ani barevné kombinace mně nevyšly vždy podle plánu. Prošla jsem web, vaše zkušenosti a s notesem naplánovala podzimní změny , je jich dost, včetně trvalek. Máknu si. Stanoviště dělá hodně a každý máme trochu jiné podmínky.
To je i případ Laguny se kterou jsem na rozdíl od Quendery spokojená jen díky náhodě, že jí vyšlo místo cloněné z jihu a východu. První kvetení bohaté, druhé bývá slabší, ale nehnědne.
Gospel pošupajdí do polostínu, byl z něj škvarek a Larisse jižní slunce také nesvědčí.
Na jejich místo by měla přijít vytoužená Pastella, prosím , má někdo zkušenost zda výpek zvládá? Moc možností na výběr nemám, nechci - li nějakou jinou růži zrušit. Děkuji.

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 16:04 #320226

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Alcearoso, jsem zvědavá, jak budeš s Novalis spokojená. Třeba ano, chování růží je někdy nevyzpytatelné. Na toto téma se bavíme s Květou už hodně dlouho. Právě proto, že stejné růže na její zahradě se mnohdy předvádějí úplně odlišně od těch mých. Abych řekla pravdu, tak důvody těch rozdílů jsou z větší části tak nějak neuchopitelné. Většinou končíme debatu tím, že je to záhada, něco mezi nebem a zemí. :cheer:
Nakonec nezbývá nic jiného, než pozorovat rostlinstvo na své vlastní zahradě a zkušenosti druhých brát s určitou rezervou.
Tím chci říct, že Novalis nemusí být u tebe tak odpudivá. Přece jen poroste v jiných podmínkách a může vypadat úplně jinak. :)

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 17:11 #320227

• alcearosa
  • Platinum Boarder
Evo, podmínky zahrady hrají roli, ale přeci jenom některé vlastnosti konkrétní růže jsou asi obecnější. Např.pálení tmavých barev, snad podílem modrého barviva spolu s křehkostí plátků květu. Na stejném místě- výpeku - ostré slunce a vysoké teploty nevadí historické Souvenir de W.Wood, velkokvěté Big Purple ani tmavým austinkám Falstaff, Shakespeare, The Dark Lady. Hůře to zvládá historická Gloire a Gospel. A vůbec jižní slunce nesvědčí bílé a křehké Jaguelině de Pres. Přesazená z polostínu, kde nerostla a málo kvetla se na slunci rozrostla,hojně rozkvetla, ale všechny květy má popálené. Zkusím přesadit do mírnějšího polostínu, jen mám štítivý pocit , že jsou jí problémy dány do vínku. A já tak nerada "potížistky " vyhazuji,.. že třeba se chytnou nové šance - dle podivuhodných zákonitostí přírody - a ukážou se v plné kráse. S Novalis počkám do podzimu, ale nejspíš také půjde do polostínu.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 18:05 #320229

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Alcearoso, na Pastellu uspořádej nejdřív "anketu" než jí objednáš. Málokdo jí tu má pěknou ( najdou se max. 3-4 lidi :whistle: ).
Já mám dvě, nechávám je tak nějak z piety. Původně to vypadalo, že snad i samy zajdou, nakonec to letos nějak rozdýchaly, ale žádná sláva to není. Nejlíp je na tom ta, co je u mámy na obecním, nikdo jí nevěnuje nejmenší pozornost. Ostatní růže jsou tam dost pod svými možnostmi, ale ona celkem dobře zvládá a rozhodně je na tom líp než ty moje dvě opečovávané, ale že by to byla růže snů? To tedy není :down

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 18:46 #320230

• alcearosa
  • Platinum Boarder
Jano,díky, ale už je objednaná . Loni mně Kája říkala totéž co ty, ale znáš to, když si vezmem něco do hlavy.
Snad má Pastella přednosti v odolnosti proti nemocem a ostatní bude překvapení - počítám s tím, že skutečnost je vždy jiná než reklamní fotky. Spíš bych zde požádala současné a bývalé její pěstitele, kde se podle jejich zkušeností jí lépe daří. Budu mít místo na plném jižním slunci - odtud stěhuji Larissu nebo v polostínu před kapradím . A z tvé zkušenosti jsem vyčetla, že lépe je pečovat méně.

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 20:24 #320231

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Alcearoso, to jsi špatně pochopila, neříkám, že je lepší pečovat méně, spíš je to paradox :unsure: . Řekla bych, že chce víc sluníčka, ta co je u mě víc ve stínu je na tom hůř. Ta na obecním je taky na plným úpalu. Ve vedrech to trochu odnášej květy, ale oproti jiným růžím v tom místě, je to ještě slušný...
Následující uživatel poděkoval: alcearosa

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 20:41 #320234

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
A máte nějaké růže, které jdou vyloženě dobře ve stínu. Ne úplném, ale dlouho zastíněném místě? Jak dlouho tam svítí jsem na hodinkách neměřila (asi budu muset), dala jsem tam Souvenir de Baden Baden, kvůli tvaru velikosti keře a on by možná chtěl víc slunce. Nevím. Nerada něco kopu ze země (proto to radši mám pár měsíců v nádobě), tak bych ho tam radši nechala, ale kdyby byla nějaká, co si v zastínění vyloženě libuje, možná bych to vyměnila.
A ještě dotaz k tmavým Austinkám, nemají rády úpal dlouhodobě nebo jim vadí ten polední? Nebo spíš kolik toho úpalu snesou. Mám na ně vymyšlené místo, kam začíná svítit právě tak na poledne od jihu s tím, že na jejich západní straně je bude stínit Louise Odier a Ferdinand Pichard a jiné keře.

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2017 20:52 #320235

• alcearosa
  • Platinum Boarder
Bradhal v dnešním příspěvku - 17:11h jsem uvedla 3 moje tmavé austinky , které se nepálí na celodenním slunci - abych se neopakovala.
Moderátoři: Eva L., Květa