Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 12. led 2012 17:32 #275678

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
EvoL, díky, myslím, že je to klasická Pinus mugo mughus. Brutálně ji na jaře zaštipuji, držím ji na 70 cm, pokud se zblázní, půjde jinam, zatím se mi tam líbí.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Porovnávání a vybírání růží 14. led 2012 11:27 #275738

• Mandalenka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 55
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Tyhle skvělé stránky čtu od podzimu, kdy mě dostihlo růžové postižení. Před tím jsem byla vcelku zapálený zahradník, který ale bral růže spíš jen jako trochu olezlé nutné zlo v zahradě rodičů. Pak jsem ale u Chládka uviděla sekci s moderními růžemi a namísto plánovaných jehličnanů jsem za brblání manžela a řvaní dětí naplnila vozík drahými, pichlavými, pro nedostatek času spíše pocitově vybranými kamarády. Teorii doháním až teď, ale jsem si jistá, že jich chci mnohem, monohem víc!:)
Chtěla bych růže použít i jako živý plot a optické odclonění od sousedů, ale nevím, které vybrat. Místo je na plném slunci, 350 m.n.m jižně od Prahy. chtělo by to cca 6 kusů do 1.5-2 metru výšky, spíše keřového vzrůstu nebo i popínavky, které by ale nevyžadovaly náročnou oporu a mohly se částečně opřít o plot (rozpadavé oblouky z hypermarketu už nechci a manžel není nadšený kutil.. ). Některé anglické růže by podle fotek z katalogu byly ideální, ale dorůstají vám vůbec v Čechách takových velikostí? Nebo by byly lepší nějaké historické? (které by ale zbytek roku vypadaly hezky). Poradíte mi? Díky!

Porovnávání a vybírání růží 14. led 2012 11:55 #275739

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Mandalenko, a přečetla jsi témata v této části fóra? Třeba na str.3 jsou dvě: ´Sadové růže k plotu´ a ´Plot z růží´ , a na str.5 je téma ´Vysoký plot z růží´. Je tam spousta rad a postřehů. Hanka
Poslední úprava: 14. led 2012 11:55 od hana.johana.
Následující uživatel poděkoval: Mandalenka

Porovnávání a vybírání růží 14. led 2012 11:59 #275740

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Vítej mezi námi :),
určitě tu najdeš spoustu inspirace a rad od zkušenějších,než jsem já(zarůžovávám zahradu teprve od podzimka),ale k těm angličankám:jediná víceletá růže u mně,je austinka The Pilgrim a ta udělá ten 1,5 m hravě.
Následující uživatel poděkoval: Mandalenka

Porovnávání a vybírání růží 14. led 2012 15:02 #275743

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Milá Mandalenko, ahoj! Růžový plot snad řeší skoro každý, kdo pěstuje růže a s kým jsem mluvila, a je to věc sakra zapeklitá - ostatně tady jsou k tomu přímo samostatné diskuze, jak už zmínila Hanka. Jsou tu jistě mnohem, mnohem fundovanější, takže jen ve zkratce z mých soukromých zkušeností...

Nejdřív si ujasni, co od plotu vlastně chceš... Pokud chceš poměrně rychle nepropustné houští vyžadující co nejméně péče (v růžových možnostech), máš dost prostoru a jsi ochotná brát odnože sekačkou, ber rugozy. Rozhodně to nejsou velké cimprlíny, nevadí jim být u silnice, opakují a na podzim dělají super šípky. Plot to ale bude olbřímých rozměrů...V této sortě růží je poměrně výběr, jen pozor na to, že ne každá růže je stejně vzrůstná a stejně vitální. Osobně mám takhle zarostlý záhonek před domem obehnaný betonovým ramtlíkem z jedné strany a pangejtem silnice ze strany druhé, kde se seká křoviňákem. Takže tam prostě odnožování nevadí..

Zkouším i další možnost - po plotu z pletiva pnout climbery. A to jsou strašné sázky do loterie... Když se zadaří, efekt je geniální. Ale je to neustálé přesazování, zkoušení, nikdo ti nezaručí, že zrovna ta růže, kterou všichni chválí do nebe, se u tebe nesekne a nezaprcatí - viz třeba Louise Odiere - měla by být v tomtu směru doporučeníhodnou, ale i tak má tady na fóru samostatnou diskuzi, protože někomu prostě ne a nejde...
Ostatně to, že růže je historická, rozhodně není zárukou úspěchu... Např. můj Souv. de Dr. Jamain je s odpuštěním rachitický chcípák a na plot ne a nepoleze...
Navíc tady stačí jedna horší zima a celý climberový plot je víš kde... ( přesně tam, kde tyto ploty často končívají :down )

Vlaďka teď přišla s dalším nápadem, a to vysadit živý plot z galik. Ty sice zakvetou jen jedou a jsou trošku náročnější na střih, ale dělají krásné olistěné keře. Tak schválně, jak se jí zadaří.

Asi bych ti rozhodně nedoporučila plot ze "šplhavých" angličanek. Přijdou mi do plotu dost cimprlínovaté, mrchy nohaté výhonovaté a náročné na údržbu. Osobně je ale skoro nepěstuju, takže to jen zkraje...

Uf. ;)
Poslední úprava: 14. led 2012 15:06 od Kachnishte.
Následující uživatel poděkoval: helena, Mandalenka

Porovnávání a vybírání růží 14. led 2012 15:44 #275745

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Potřebuji osadit takový trochu speciální záhonek - trochu tunel
- od západu vysoká zeď souseda, záhonek + chodník = 3 m ke zdi mého domu, orientace jih - sever (z této strany trochu chráněné)
- kdysi tu bývala hliněná podlaha garáže, v hloubce zřejmě "zpevněná" kusy cihel, tašek atd., pod tím asi dost jíl, tak 30 - 40 cm slušné zeminy
zeď od souseda je porostlá přísavníkem

Dala bych tam paniculatu Annabelle (i když je tam dost sucho, ale studna je vedle) a za ně bezúdržbové růže - myslela jsem na rugosy.
A teď:
z dostupného jsem si vytipovala žlutou Agnes a růžové Therese Budnet nebo Jens Munks - výška je asi srovnatelná

Jsou nějaké větší zkušenosti s těmi rugosami? Příp. která barva k bílé paniculatě?

P. S. netuší někdo jestli by nebyla u Dresly letos Astrid Grafin von H.?

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 17:39 #276114

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ahoj všem, prosím o Vaše názory a postřehy, které by mi pomohly při výběru.

Vybírám růžovou vysko k plotu. Zřejmě se vejdou dvě (každá na jiné místo). Jedna může být lehce do lososova, druhá nesmí (bude u Queen of Sweden). Stanoviště - jižní plot, vytrvalá výheň, v létě dost sucho, srážkový stín, zalévám jen když začne žloutnout trávník.
Kriteria jsou :
1.hustý keř vysoký alespoň 1,5 m, nemusí být extra široký
2.zdravá, bez speciálních nároků, (na stříkání jsem lempl)
3.neklopit květy, hodně kvést (nejlépe furt), hezká po celou dobu kvetení (ne jen na začátku, než začnou první květy odkvétat)
4.raději "trčící" než rozválená (musela bych přivazovat k plotu) - měla by ideálně stát jak voják na stráži :)
5.pokud bude vonět, byl by to plus (ale nutně nemusí ) a lehce preferuji tmavé lesklé listy, ale není podmínko u :)

Předvýběrem prošly tyto:
Gertrude Jekyll
Princess Alexandra of Kent
Mary Rose
John Clare

Už to tu dva dny pročítám a nemůžu se rozhodnout, krásné jsou všechny. Všechy podle HMF Excellent, takže chybu bych zřejmě neudělala s žádnou, ale byla bych ráda za Vaše postřehy, protože není nad to mít je nakoukané (a to já nemám).

Předem díky za jakékoliv postřehy a názory :) .
J.
Poslední úprava: 28. led 2012 17:43 od Jana V..

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 18:18 #276115

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jano, máš pravdu, krásné jsou všechny, jedna hezčí než druhá. Gertrudu J. a Princess Alexandru of K. mám zatím jen jeden rok, s posouzením musím ještě počkat. Ale John Clare je můj favorit, k němu se vyjádřím ráda. Po čtyřech letech je vysoký asi 1,20m, nerozvaluje se, je zdravý, květy neklopí (nemá je tak husté a těžké), keř je souměrný, dobře olistěný (není "nohatý"), kvete průběžně, voní slabě.

Mary Rose má stejně vysoký keř, ale širší, slabší výhony se ohýbají k zemi. Úpal jí moc nesvědčí, rychle odkvétá a barva bledne. Kvete bohatě v první i druhé vlně. Mám ji zdravou (stříkám), jen koncem léta se může objevit čer. skvrnitost, ale v únosné míře - záleží na počasí. Květy má krásné, plné a kupodivu déšť jim nevadí. Voní slabě.

Ještě malá poznámka k místu - austinky jsou vesměs náročné na živiny a na vláhu. Celodenní slunce nevadí, ale půda by měla mít hodně humusu do hloubky alespoň 50 cm. Proti vysychání je výborná nastýlka (např. posekaná tráva). Pak výheň nebude vadit.

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 18:35 #276116

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Jana V. napsal:
Ahoj všem, prosím o Vaše názory a postřehy, které by mi pomohly při výběru.

Vybírám růžovou vysko k plotu. Zřejmě se vejdou dvě (každá na jiné místo). Jedna může být lehce do lososova, druhá nesmí (bude u Queen of Sweden). Stanoviště - jižní plot, vytrvalá výheň, v létě dost sucho, srážkový stín, zalévám jen když začne žloutnout trávník.
Kriteria jsou :
1.hustý keř vysoký alespoň 1,5 m, nemusí být extra široký
2.zdravá, bez speciálních nároků, (na stříkání jsem lempl)
3.neklopit květy, hodně kvést (nejlépe furt), hezká po celou dobu kvetení (ne jen na začátku, než začnou první květy odkvétat)
4.raději "trčící" než rozválená (musela bych přivazovat k plotu) - měla by ideálně stát jak voják na stráži :)
5.pokud bude vonět, byl by to plus (ale nutně nemusí ) a lehce preferuji tmavé lesklé listy, ale není podmínko u :)

Předvýběrem prošly tyto:
Gertrude Jekyll
Princess Alexandra of Kent
Mary Rose
John Clare

Už to tu dva dny pročítám a nemůžu se rozhodnout, krásné jsou všechny. Všechy podle HMF Excellent, takže chybu bych zřejmě neudělala s žádnou, ale byla bych ráda za Vaše postřehy, protože není nad to mít je nakoukané (a to já nemám).

Předem díky za jakékoliv postřehy a názory :) .
J.
tak tohle by mě taky zajímalo. Naprosto stejné podmínky, jen vepředu mám Englantyne se Souvenirem d.l.Malmai. a v pozadí právě tu Gertrudu a nevím, jestli nebude ta Gertruda J.utopená.

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 18:45 #276117

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Evo díky moc :) .
Můžeš ještě prosím napsat, jestli některá z nich táhne do lososova?
Ne, že by to vadilo, jen potřebuju mít jasno s umístěním.

Ohledně půdy, mám luxusní hnědozem min do 80 cm (možná i hlouběji), a dobrý zdroj hnoje :up . Ale je tu sucho a 1. zalévat nestíhám, 2. nebaví mně to a 3.kohoutkovou vodou je mi to líto (studna je poslední roky nespolehlivá).

Pokud jde o umístění, tento týden jsme požezali starý smrk a rýsuje se mi tu ještě jedno místo, ale stín od 14 hod. Ještě zruším přerostlou starou tůji a vznikne mi nový záhon, ale musím si ještě dobře rozmyslet barevnou kombinaci, abych to zas po 2 letech nepřekopávala....:S
Moderátoři: Eva L., Květa