Milá Mandalenko, ahoj! Růžový plot snad řeší skoro každý, kdo pěstuje růže a s kým jsem mluvila, a je to věc sakra zapeklitá - ostatně tady jsou k tomu přímo samostatné diskuze, jak už zmínila Hanka. Jsou tu jistě mnohem, mnohem fundovanější, takže jen ve zkratce z mých soukromých zkušeností...
Nejdřív si ujasni, co od plotu vlastně chceš... Pokud chceš poměrně rychle nepropustné houští vyžadující co nejméně péče (v růžových možnostech), máš dost prostoru a jsi ochotná brát odnože sekačkou, ber rugozy. Rozhodně to nejsou velké cimprlíny, nevadí jim být u silnice, opakují a na podzim dělají super šípky. Plot to ale bude olbřímých rozměrů...V této sortě růží je poměrně výběr, jen pozor na to, že ne každá růže je stejně vzrůstná a stejně vitální. Osobně mám takhle zarostlý záhonek před domem obehnaný betonovým ramtlíkem z jedné strany a pangejtem silnice ze strany druhé, kde se seká křoviňákem. Takže tam prostě odnožování nevadí..
Zkouším i další možnost - po plotu z pletiva pnout climbery. A to jsou strašné sázky do loterie... Když se zadaří, efekt je geniální. Ale je to neustálé přesazování, zkoušení, nikdo ti nezaručí, že zrovna ta růže, kterou všichni chválí do nebe, se u tebe nesekne a nezaprcatí - viz třeba Louise Odiere - měla by být v tomtu směru doporučeníhodnou, ale i tak má tady na fóru samostatnou diskuzi, protože někomu prostě ne a nejde...
Ostatně to, že růže je historická, rozhodně není zárukou úspěchu... Např. můj Souv. de Dr. Jamain je s odpuštěním rachitický chcípák a na plot ne a nepoleze...
Navíc tady stačí jedna horší zima a celý climberový plot je víš kde... ( přesně tam, kde tyto ploty často končívají

)
Vlaďka teď přišla s dalším nápadem, a to vysadit živý plot z galik. Ty sice zakvetou jen jedou a jsou trošku náročnější na střih, ale dělají krásné olistěné keře. Tak schválně, jak se jí zadaří.
Asi bych ti rozhodně nedoporučila plot ze "šplhavých" angličanek. Přijdou mi do plotu dost cimprlínovaté, mrchy nohaté výhonovaté a náročné na údržbu. Osobně je ale skoro nepěstuju, takže to jen zkraje...
Uf.