Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Voňavé růže

Re: Voňavé růže 07. pro 2011 07:38 #274309

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
evai napsal:
EvoL.,Dr.K.Kramar semi libi stavbou kvetu i barvou, na dalsich f.na HMF je vic cerveny.Takze?pls.dekuju

Evoi, mrkla jsem se na HMF a máš pravdu, že na některých fotkách (Borová hora, Ami Roses) je červenější, než ve skutečnosti. Na těch mých fotkách (nechci se tím chlubit :silly: ) je barva nejvěrnější, ve skutečnosti trochu sytější.
Spíš mě na HMF zaujalo, že na těch zmíněných fotkách vypadá na floribundu (víc květů na jednom stonku), kdežto u mě se jeví jako typický čajohybrid, 1 stonek = 1 květ. Ale to se ještě může změnit, mám ji teprve 1 rok.
Následující uživatel poděkoval: evai, Evka

Re: Voňavé růže 07. pro 2011 07:45 #274310

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Westerland mi letos udělala přesně to, co Fanynce. jindy září do daleka jak oheň a letos skoro zanikla, přesadila jsem ji k plotu, protože v záhonu byla moc velká, ale popínavka to také není, je to taková ta přes plot.

Re: Voňavé růže 07. pro 2011 08:49 #274318

• Eva L.
  • Moderator
MartaZ. napsal:
Westerland mi letos udělala přesně to, co Fanynce. jindy září do daleka jak oheň a letos skoro zanikla, přesadila jsem ji k plotu, protože v záhonu byla moc velká, ale popínavka to také není, je to taková ta přes plot.

Marto, asi jsem se vyjádřila nepřesně. W. se chová jako popínavka v případě hlubokého řezu, t.j. nesnáší ho a míň kvete.

Jednou jedinkrát jsem viděla Westerland pěstovanou jako popínavku a to v jedné vesničce pod Troskami. S vyvalenýma očima jsem se dívala na třímetrový vodopád. :ohmy: Musela jsem se ujistit u majitelky, že je to skutečně W. Asi měla mimořádně příznivé podmínky a zřejmě minimální řez.

Re: Voňavé růže 07. pro 2011 10:28 #274320

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Evoi,jsem ráda,že jsi potvrdila věrohodnost barvy La Rose de Molinard,příští rok budeme porovnávat spolu nebo i s někým dalším pokud ji koupil.

Re: Voňavé růže 07. pro 2011 17:44 #274345

• Eva L.
  • Moderator
Hlavně kvůli vůni mám ráda Harknessovu Sue Hipkin. Abych vůni charakterizovala, na to nemám patřičně vybavený čichový aparát. Ale voní silně a moc příjemně. :kiss:
Je to čajohybrid - na každém stvolu po jednom květu. Květy mají poměrně dlouhou trvanlivost, ale po první vlně to nějaký čas trvá, než znovu rozkvete. Keřík by měl narůst do 1m, u mě má po dvou letech asi 70cm. Možná, že je z těch hladovějších, zkusím ji líp krmit.
Odolnost proti č.s. je vcelku dobrá, nevím, jak by dopadla bez postřiků. Ale experimentovat raději nebudu.
Líbí se mi i tvar květů a jejich zbarvení od světle růžovo meruňkových okrajů k tmavšímu středu. Déšť jim absolutně nevadí.

SueHipkin.JPG
Následující uživatel poděkoval: maggi, helena, quendery

Re: Voňavé růže 07. pro 2011 18:07 #274347

• Eva L.
  • Moderator
Další Harknessovou voňavkou je L´Aimant, syn. Merlin. To druhé jméno Merlin se mi líbí víc (mám ráda pohádky :blush: ), asi ho budu používat. Tak tedy Merlin je příkladem opravdu vydatně a krásně vonící růže. Kvete bohatě, dobře opakuje, se zdravím je na tom podobně jako Sue Hipkin. Tedy bez postřiků by to bylo asi riziko. Problémem je menší odolnost proti mrazu, je určená pro 7. klimat. zónu. Předminulou zimu jsem zimní ochranu zanedbala a Merlin na to doplatil. Celý další rok se z omrznutí vzpamatovával. Letos se ale předvedl v plné parádě. :up

LAimant4.JPG

LAimant1.JPG
Následující uživatel poděkoval: Květa, maggi, helena, evai, Martin, quendery, Evka

Re: Voňavé růže 07. pro 2011 18:37 #274350

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Eva L. napsal:
Hlavně kvůli vůni mám ráda Harknessovu Sue Hipkin. Abych vůni charakterizovala, na to nemám patřičně vybavený čichový aparát. Ale voní silně a moc příjemně. :kiss:

Hmm, já jsem nijak silnou vůni nezazanamenala, shrnula jsem to, že prostě voní, asi jsem zhýčkaná z koutu s historickýma. Ale potvrzju, že květy mají vyjmečnou trvanlivost (někde to mám seriál, kdy jsem fotila dva květy, na které lilo, pražilo a ony vypadaly furt stejně) a odolnost vůči vlivu počasí. Celkově jí mám docela ráda, patří k mým jediným 3 čajovkám :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Re: Voňavé růže 07. pro 2011 18:48 #274351

• Eva L.
  • Moderator
amazonka01 napsal:
Eva L. napsal:

Hmm, já jsem nijak silnou vůni nezazanamenala, shrnula jsem to, že prostě voní, asi jsem zhýčkaná z koutu s historickýma. Ale potvrzju, že květy mají vyjmečnou trvanlivost (někde to mám seriál, kdy jsem fotila dva květy, na které lilo, pražilo a ony vypadaly furt stejně) a odolnost vůči vlivu počasí. Celkově jí mám docela ráda, patří k mým jediným 3 čajovkám :)

No jo, vůně historických - to je jiné kafe. Až se hlava zamotá. :silly: U čajohybridů si člověk musí intenzivnější vůni považovat. ;)

Re: Voňavé růže 07. pro 2011 19:15 #274352

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Nj, je to fakt, aby nějaká vůně přebila směsku historických, tak musí být buď extra silná, nebo nějak odlišná. Proto miluju Jude the Obscure, protože voní silně a jinak :)

Nicméně, sice čajovky nepěstuju, ale tak nějak jsem do teď myslela, že jsou tak všeobecně voňavé.

Re: Voňavé růže 07. pro 2011 21:03 #274353

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Evko, jak dlouho mas La R.de Molinard a jak ji pripadne strihas?Mam ji dost vpredu a nevim, jestli se da nejak ukocirovat.dik
Moderátoři: Eva L., Květa